Zázračný týždeň

Zázračný týždeň

Zázračná rosa – tak nazvala Mária Ďuríčková známu rozprávku o Laktibradovi. Macocha nemá rada svoju nevlastnú dcéru, pastorkyňu. Vyženie ju do hory, miesto chlebíka jej dá len kameň a miesto krúpov popol. Keď sa zdá, že jej už nik nepomôže, zrazu sa pri kolibe, do ktorej sa uchýlila, zjaví akési chlápätko a rečie: Na piaď chlap, na piaď chlap, na lakeť brada, otvor mi, otvor, dievčička mladá! A pretože je dievčina dobrého srdca, mužíček sa jej za dobrotu odplatí zázračnou rosou... Ak už viete, čo bude ďalej, určite sa vám bude páčiť, ako vám to vyrozpráva Eva Rysová. A ak neviete, zapnite si našu dvojhodinku pre najmenších a dozviete sa.

  Viete, čo sa stane, keď zajac Fúzik nájde v lese Zázračné okuliare? Ony vlastne nie sú ani tak zázračné ako ružové. Zrazu sa mu celý svet zdá veselý. Dokonca si zmyslí, že všetko vidí a že sa ho všetci budú báť! Ale či má pravdu, alebo si len vymýšľa, to vám už rozpovie Gustáv Valach. Rozprávku napísal Nikolaj Gribačov a vy si ju vypočujete v dvojhodinke pre tých z vás, ktorí ešte nechodia do školy. (Ale ak sa k vám pridajú aj vaši starší súrodenci, kamaráti, či rodičia, určite ich veselá rozprávka tiež poteší!)

  Zo stanice Ententýn počas zázračného – vianočného týždňa vyrazíme aj do parku, v ktorom sa dejú samé zázraky. Rozprávač (Ententýn) Karol Machata sa raz pri takomto parku ocitne. Z ničoho nič začuje hlas, ktorý sa ho pýta, či by chcel vojsť dnu. Ale Ententýn nevidí nikoho, komu by hlas patril! Nakoniec sa, ako to už v rozprávkach býva, do parku dostane, uvidí čudného „chlapco – starčeka“ a možno ešte čosi zázračné... Rozprávku O parku zázrakov napísal Daniel Hevier.

  Veľký zázrak sa udeje aj v rozprávkovej hre Františka Pavlíčka. Janík (Richard Stanke) nemá rád zimu. Je pltníkom. Teší sa na jar, keď sa bude môcť na plti znovu spustiť po Váhu. Ako tak čaká, kým sa zima skončí, rozhodne sa postaviť snehuliaka. Snehuliak sa však zmení na krásnu dievčinu (Zuzana Kapráliková). Janík sa do nej zaľúbi, ale dievčičke, ktorej vravia Snehulienka, prekáža teplá izba a oheň...

  O slnečnej dievčine a mesačnom mládencovi je rozprávková hra Boženy Čahojovej-Bernáthovej, v ktorej sa mesačný mládenec (Martin Kollár) jedného dňa spustí z oblohy. Jeho plášť býva posiaty hviezdami, ale keď dopadne na zem, zrazu má na ňom len diery... Kam zmizli hviezdy? Chlapec sa potom ocitne pri chalúpke ženy (Eva Matejková) a muža (Marián Slovák). Stane sa ich vytúženým synom a začne spoznávať svet ľudí. Všetko sa poriadne zamotá, keď žena spáli hviezdny plášť a do chalúpky sa začne prudko tlačiť tma… V tomto príbehu dostane okrem ľudí slovo aj Svetlo (Karin Olasová), Slnko (Přemysl Boublík) či Ryba (Helena Geregová)... Psssst !Nevyplašte ich!

  Štyria škriatkovia a víla je príbeh, ktorý patrí medzi najkrajšie rozprávkové hry z celého, celučičkého rozhlasového archívu. Napísal ho Ján Uličiansky a stretneme sa v ňom so starým dubom (Ľubo Roman), pod ktorým sa vždy začiatkom nového ročného obdobia schádzajú štyria malí škriatkovia. Podávajú si zázračnú hraciu skrinku. Práve tak sa totiž mení jeseň na zimu, zima na jar, a tak ďalej... Ibaže škriatok Fredo (Boris Farkaš) sa jednej zimy rozhodne, že na stretnutie nepríde a skrinku svojmu jarnému bratovi Picollovi (Daniel Fischer) veru nedá... Bratia škriatkovia budú musieť spojiť sily, aby dali všetko do poriadku. Pomáhať im bude nežná víla Viva (Tatiana Pauhofová) i lesné zvieratká.

  O Vianociach, ktoré nechceli byť napísal Jozef Čapek jednu pôsobivú rozprávku. Prizeráme (alebo skôr pri-čúvame) v nej udalostiam, ktoré nastali, keď sa Vianoce nahnevali na ľudí a do novín poslali oznámenie, že nebudú. Tí ľudia si z toho vôbec nič nerobili a... tak to aj dopadlo. Láskavo-apokalyptickú rozprávku vám neopakovateľne vyrozpráva František Kovár.

  Dohviezdny večer a dary zo srdca je rozprávkový príbeh, ktorý sa odohral vtedy, keď Vianoce naozaj prišli. Do (spočiatku) nevykúrenej chalúpky vás zavedie Marián Slovák, Eva Matejková a kŕdeľ detských koledníkov z folklórneho súboru. Štedrovečerný príbeh napísal Peter Glocko a o hudbu sa postaral Samuel Smetana.

Vianoce a zimné prázdniny - to sú aj rodinné návštevy, najmä tie k starým rodičom. Presne na takú návštevu sa vyberú aj dvaja chlapci, Marek a Lukáš (Tomáš Hallon, Frencien Bauer), so svojím otcom. Vianoce majú spoločne stráviť u starého otca (Leopold Haverl). Predstava o nekonečnej nude na vidieku sa rozplynie hneď po tom, ako sa otec (Peter Sklár) s dedkom vyberú do nemocnice. Chlapci na povale objavujú záhadné bytosti a zažijú pravé čarovné vianočné dobrodružstvo. Zažiť ho môžete aj vy v rozprávkovej hre Petra Karpinského Med z ľadových kvetov so scénickou hudbou Romana Žiarana.

  Maťko sa už nevie dočkať Vianoc, dedkovej návštevy a najmä toho, akým darčekom dedka prekvapí. Úporne premýšľa a premýšľa, pretože košeľa, ponožky a kniha podľa vnúčika nie je to, čo dedko najviac potrebuje. Aký Darček pre deda Maťko napokon vyhútal, vám prezradí Július Pántik v rozprávke Miroslava Masaryka.

V lese stála krásna malá jedlička. Rástla na peknom mieste. Mala dostatok slnečných lúčov, dosť vzduchu, miesta tak akurát a boli tam aj iné priateľské stromčeky. Jedlička však nikdy nebola spokojná s tým, čo práve mala. Keď bola malá, chcela byť veľká. Keď rástla v lese, chcela byť radšej stožiarom na lodi alebo vianočným stromčekom. Jedného dňa si aj po tento Stromček prišli ľudia. Čo bolo ďalej? Vianočný zázrak? Hm… To vám už prezradí Július Satinský v známej rozprávke Hansa Christiana Andersena.

  Rozprávkovú hru plnú duchov a strašidielok napísala poľská autorka Irena Landau. Na Silvestra do polnoci sa musí niečo zázračné stať, inak hrozí, že sa všetky prízraky a strašidlá stanú viditeľnými. V hlavných úlohách začujete starenku Tonku (Viera Topinková), Duška (Michal Klučka), Prízračka (Kamil Kolárik) a pani Moru (Eva Rysová). Dobrá silvestrovská spoločnosť, no nie? Mimochodom, želáme vám veselý záver starého roka, šťastný štart toho nového a všetko dobré v ňom!

Program rádií

Autorky scenára: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame