Týždeň dobrých skutkov

Týždeň dobrých skutkov

V „Týždni dobrých skutkov" sa nebude len konať dobro, ale aj rozdávať celkom nové príbehy. Mnohé z tých, ktoré sme pre vás vybrali z rozhlasového archívu, ste ešte nikdy nepočuli. Bude to náš predvianočno-vianočný darček pre vás.

Ctibor Filčík sa tento týždeň ukáže v dvojhdodinke pre najmenších ako rozprávač príbehu o čudnom stvorení - O Orlandovi Klaňandovi. Jedného dňa kamaráti zo sídliska nájdu akúsi fľašu. No a práve z nej zrazu vylezie Orlando Klaňando, všetkým sa pokloní a... A čo bude ďalej, to sa už dozviete v rozprávke Štefana Moravčíka, ktorú ste u nás určite ešte nepočuli.

Dobrý skutok vykoná darovaná rybia šupinka, keď sa premení na rybaciu polievku k štedrej večeri v chudobnej chalúpke starčeka a starenky. A ešte lepší skutok vyčaruje makové zrniečko, ktoré v starenkinom kvetináči ihneď vyklíči, vyrastie z neho celá makovička a v nej? V nej už narieka Makový mužíček. Toto vianočné dieťatko je dielom českého spisovateľa Františka Nepila. Vo vysielaní pre najmenších vám o ňom celých šesť týždňov bude rozprávať láskavý hlas Karola Machatu.

Marie Ticha.jpg

Starenka Olinka sedí pri peci, jojká a jajká. Na ulici sa hrajú deti a padajú vločky. Olinka počuje detské hlásky, podíde k oknu, lebo je zvedavá. Dýchne na sklo, ale uvidí len sneh. Deti si myslia, že v jej domčeku býva Snehová kráľovná, ale Olinka o ničom takom ani netuší. Namiesto hľadania Snehovej kráľovnej zavolá starenke Malvínke, pretože jej je osamote veľmi otupno. Nepočuje cvrčka, ktorý Olinke robieval od jari do jesene spoločnosť... Nakoniec si však nájde celkom iného - okrídleného - kamaráta. Kto Olinke okrídleného spoločníka predstaví, ten vykoná jeden z najlepších skutkov. Rozprávku O vtáčikovi Filipovi napísal Ján Milčák a v dvojhodinke pre škôlkarov a škôlkarky vám ju vyrozpráva Zdena Grúberová.

  Mravce Haj a Pop sa túlajú kade-tade. Nemajú čo robiť. Pop sa chce kúpať, ale Haja voda veľmi neláka. Nakoniec sa dohodnú, že sa budú aspoň člnkovať. Už-už sa zberajú pripravovať čln, keď tu zrazu začujú kohosi volať o pomoc... Stanú sa mravčekovci skutočnými hrdinami? To sa už dozviete v rozprávke O mravcoch záchrancoch. Napísal ju Rudo Moric a v našej dvojhodinke pre predškolákov a predškoláčky vám ju po prvýkrát vyrozpráva Jozef Kroner.

  Tento týždeň sa prenesieme aj do hlbokej džungle, a to dokonca so spisovateľom Rudyardom Kiplingom. V pralese býva jedna rodinka, ktorá má veľmi rada život v prírode. Ohrozuje ju ale nebezpečný had Nág a jeho žena Nágina (Vladimír Minarovič, Miriam Paveleková). Zachrániť ich môže len statočný mungo (Igor Adamec). Ten si túto rodinku tak trochu adoptuje... Alebo si oni adoptujú jeho? A čo je ten mungo vlastne zač? Počúvajte obľúbenú hru pre deti s názvom Rikki Tikki Tavi. Podľa Kiplingovho príbehu ju pre rozhlas napísal Ján Uličiansky a patrí k našim vianočným tipom týždňa.

Robert Ingpen.clanok.jpg

Na anjelských krídlach je veru nezvyčajný príbeh. Autor Peter Karpinský nás zavedie priamo do izby ku chlapcovi, ktorému sa prihodí čosi nemilé. Ochorie zrovna na Vianoce! Zrazu sa mu však ukáže anjel, ktorý nielenže sa s ním rozpráva o tom, aké je to byť anjelom, ale mu na krídlach prinesie aj Andersenove rozprávky, biblické a iné príbehy. V rozhovore chlapca s anjelom sa dozvieme, ako si ľudia v histórii predstavovali tieto bytosti, i čo si o tom vlastne sám náš rozprávkový hrdina myslí. Upozorňujeme ale, že príbeh je aj o smrti, preto sme ho vybrali predovšetkým pre poslucháčov a poslucháčky od 10 rokov. Ale netreba sa báť, táto hra pre deti má, ako takmer všetky príbehy v našom vysielaní, dobrý a šťastný koniec. Aj tento príbeh budete u nás počuť po prvýkrát.

  Všetko sa začalo tým, že starý otec vzal Kuba do mesta na nákupy. Ale nedarilo sa im. To, čo chceli, v obchodoch nemali, ale to, čo nepotrebovali, toho bola všade celá hŕba. Až napokon stretli pána, ktorý predával šťastie. Teda, nie celkom šťastie, len žreby, aby ste mohli šťastie vyhrať. Ani to by nebolo až také dôležité, keby ten pán nebol starý kamarát Kubovho dedka... A ako sa to potom ešte zamotá a rozmotá, kedy priletí naozajstné šťastie a kto urobí dobrý skutok, to sa dozviete v ďalšom príbehu zo stanice Ententýn. Tento sa volá, ako inak - O šťastí. Napísal ho Ján Uličiansky a rozprávať bude Michal Dočolomanský. Ako inak - po prvýkrát.

  Páčilo by sa vám, keby ste bývali v Nudnej krajine? Určite nie. V takej krajine všetci zívajú, nikomu sa nič nechce. Veď prečo by aj, keď je tam všetko také nudné? Len malej Agátke (Johana Miklošíková) sa to celé akosi nepozdáva. A tak dáva pani učiteľke (Soňa Ulická) v škole také, vôbec nie nudné, otázky. Učiteľka sa však nahnevá a pošle Agátku preč z vyučovania. Ona ale spraví niečo celkom „nenudné" - ide sa prejsť. Z ničoho nič stretne obchodníka, ktorých predáva najhorúcejšie slzy kráľovnej. Naplakala ich do fľaštičky, lebo bola veľmi smutná... Agátka sa porozpráva s predavačom a ten jej prezradí ešte aj to, že existuje „rázprovka, ktorá"... Ale to sa už Agátka bude musieť vydať na cestu. Koľko dobrých skutkov na nej vykoná, to sa dozviete v rozprávkovej hre Agátka a jej dobrodružstvo. Napísala ju Dominika Petríková a v našom vysielaní sa objaví po prvýkrát, pretože premiéru mala len nedávno.

  Inštalatérska rozprávka bude jednou z najveselších, ktoré si počas Vianoc pustíme. A nebude vám z nej do smiechu len preto, že ju bude rozprávať Jozef Kroner, ale aj preto, že do kúpeľne, v ktorej s kohútikmi rád baštrnguje malý Jožko, zavíta... Vodník! Normálne do naozajstnej kúpeľne! Volá sa vodník Vodovodník a chce v Jožkovej kúpeľni urobiť vodný podnik! Zasahovať musí aj pani domovníčka, ale dobrý skutok bude musieť nakoniec vykonať pán inštalatér. A vy si dávajte pozor, aby ste sa pri počúvaní príbehu Ljuby Štípalovej nerozštikútali od smiechu! Ani túto rozprávku od nás ešte nepoznáte.

  Bol raz jeden otec, volal sa Rok (Gustáv Valach). Mal štyri dcéry - Jar, Leto, Jeseň a Zimu (Anna Bučinská, Darina Chmúrová, Viera Topinková, Nataša Kulíšková). I keď to boli jeho vlastné dcéry, neponášali sa v ničom nielen na neho, ale ani jedna na druhú. Hoci mal otec Rok velikánsky dom, nikdy si v ňom nemohol nájsť tichý kútik, kde by aspoň na chvíľočku zložil svoju starú ustatú hlavu. Tu studená Zima hnevala nežnú Jar a štípala ju ľadovými prstami po lícach, tam zasa Jeseň pohadzovala svoje štetce, farbičky a maliarske stojany... Keď už toho mal otec Rok akurát vyše hlavy, vyslal svoje dcéry, pekne po jednej, do sveta na skusy. Každá dostala tri mesiace času a prvá sa na obhliadku kráľovstva vydala tá najstaršia - Zima. Rozprávkové pásmo plné básní, piesní, príbehov a ľudových zvykov s názvom Ako sa ide do sveta pripravil Štefan Moravčík. Prekvapenie na záver - na Juniore ste ho ešte nikdy nepočuli.

  Vianočný škriatok (Miroslav Noga) žil vo vetvičke starej borovice. Veľmi ho priťahoval vonkajší svet, ktorý nevedel dosiahnuť. Najmä na Vianoce ho to veľmi lákalo von. Jedného dňa ľudia borovicu zoťali. Láskavému rezbárovi (Martin Zatovič) sa do rúk dostala práve tá vetvička, v ktorej žil škriatok. Vyrezal z nej mužíčka a daroval ho slečne Lucii (Zuzana Kapráliková). Vianočný príbeh o škriatkovi, škriatkovskom poslaní a o láske napísala Melita Denková. Z češtiny ho preložila Verona Gogálová.

  Dávno, pradávno žil človek, ktorého prezývali Vtáčnikom. V chytaní vtákov sa tak vyznal, že mu široko-ďaleko nebolo páru. Vtáčatá predával na trhu. Jedného chladného jesenného dňa, keď už vo vzduchu poletovali prvé snehové vločky, nastražil Vtáčnik pascu na drozda. Drozd sa, pravdaže, na chutné semienka nechal zlákať, ale Vtáčnik odišiel naprázdno. Z lesa sa totiž vynorila krásavica v zlatých čižmičkách, so zlatou korunkou na hlave a drozda vyslobodila. Bola to Snežná kráľovná. Na drôtenej pasci sa poranila, preto sa v lese vzápätí objavil snežný kráľ a Vtáčnika potrestal. Aký trest si vyslúžil a čo bolo ďalej? Prezradí vám to Viera Bálinthová v rozprávke Milana Húževku, na Juniore po prvýkrát.

  Na oblohe pod snehovou perinou spí dievčatko. Sníva sa mu o bielom svete tam dolu. Biele sú strechy domov, stromy, rieky a biela je aj žena, ktorej ten svet patrí. Nie je to nikto iný ako Zima (Eva Rysová). Dievčatko sa chce za ňou rozbehnúť a zakričať: „Mama!" Ale v tom sa mu mama stratí. To dievčatko je Sniežka (Nina Vašečková). Oblaky na ňu zovšadiaľ kričia: „Dobré ráno, Sniežka!" Sniežka sa najskôr napaprčí na pomalý oblak a potom sa spolu so snehovými vločkami spustí na Zem. Veď tam ešte nikdy nebola. Do jej zimného dobrodružstva bude vyhrávať štvrtý husľový koncert Antonia Vivaldiho z cyklu Štyri ročné obdobia tak, ako v každej časti seriálu Rozprávkový rok. V tej najbližšej sa Božena Čahojová-Bernátová zamerala na Zimu.

  Ešte jeden vianočný zázrak sme pre vás pripravili. Rozprávkovú hru Libuše Friedovej Čo krásne sa môže stať. Príbeh sa začne na vianočnom trhu v hlavnom meste. Starký (Vladimír Minarovič) a starká (Emília Došeková) tam objavia handrového kominárika (Ivan Šándor), šúpolienku (Jana Lieskovská) a medovníkové prasiatko (Tomáš Vravník). Všetci traja by mohli visieť na ich vianočnom stromčeku, lenže peňazí už niet. Starkí sa teda poberú domov bez trojice, do ktorej sa zahľadeli. A tu sa začína veľké vianočné dobrodružstvo troch statočných vianočných ozdôbok s dobrým srdcom. Scénickú hudbu do rozprávky vyčaroval Víťazoslav Kubička.

Program rádií

Autorky scenára: Veronika Dianišková a Rozália Vlasková

Ilustrácie: Judit Kanás-Nagy, Marie Tichá, Suzan Visser, Liv Wan, Robert Ingpen, Ketto, Aileen, Lucy Fleming, Emilia Dzubiak, Maarit Ailio, Nadezhda Strelkina, Vladimir Kireev, S. Hee, Hopperdietzel

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame