Tikajúci týždeň

Tikajúci týždeň

V tomto týždni si pripomíname aj jeden špeciálny deň - Medzinárodný deň vysielania pre deti, ktorý v roku 1946 vyhlásil UNICEF. Deti by v tento deň mali dostať priestor za mikrofónom a pred kamerou. Dostanú ho aj u nás v najnovšom vydaní programu „Čo by bolo, keby...".

Čo by bolo, keby... sme boli nakreslení? Aj na túto otázku bude Rozália Vlasková hľadať odpovede spolu s deťmi zo Základnej školy Milana Rastislava Štefánika v Bratislave a so vzácnymi hosťami. Akí veľkí sú v skutočnosti Šmolkovia? Prečo je Belgicko komiksovou veľmocou? Čo nám Šmolkovia prezrádzajú o Belgičanoch? Porozpráva vám o tom Willem De Graeve z Múzea komiksu v Bruseli. O Websterovcoch, Mimi a Líze a o výrobe animovaného filmu budú hovoriť naši tvorcovia - Katarína Kerekešová, Ivana Tirpáková, Andrej Gregorčok, Filip Kasanický a Matej Mazák. A vôbec, čo by bolo, keby ste boli nakreslení vy? Čo by ste vo svojom svete nakreslili? A čo vygumovali? Napíšte nám a zasúťažte si s Rádiom Junior!

mimi.jpg

Kde bolo, tam bolo, pri rieke zvanej Dunaj vyrástlo mesto Bratislava a v ňom veža, ktorá sa volá Michalská. Hore na veži sú hodiny a v tých hodinách býva otec Michal, mama Michaela a dvaja strapatí a ušatí, navlas rovnakí Mišovia. Čo tam robia? Nuž, to čo ostatní hodinoví škriatkovia. Mama Michaela sa stará o malú hodinovú ručičku, otec Michal o veľkú, a keď sa obe stretnú hore na dvanástke, všetci spoločne odbíjajú čas... Presne tak. V „Tikajúcom týždni" privítame aj celú rodinu hodinových škriatkov. V prvej časti seriálu Michalské rozprávky vám Karol Machata porozpráva, Ako Mišovia zostali doma. Príbehy o škriatkoch Mišoch napísala Viera Remeňová a počúvať ich môžete vo vysielaní pre najmenších.

  Bol raz jeden chlapček - zvedavý noštek. Stále sa na čosi vypytoval. Ešteže mu mal na jeho zvedavé otázky kto odpovedať. Doma mal troch odpovedačov: mamu, tata a dedka. A práve dedko jedného dňa zobral svojho vnúčika až na koniec sveta. Alebo to bolo celkom inak? Príbeh pre najmenších sa volá Rozprávka o kalendári, napísal ho Daniel Hevier a rozprávať bude Karol Machata. V Rádiu Junior ho vysielame tento týždeň po prvýkrát, tak si ho nenechajte ujsť!

  Vedeli ste, že kedysi býval v každých hodinách piadimužík? Lenže nie každý ho mohol vidieť. Ukázal sa len tým, ktorí už urobili 99 dobrých skutkov. V našej rozprávke sa ale neobjavia len piadimužíci, ale aj jedny hodiny so srdcom... Rozprávku pre najmenších s názvom Hodiny, ktoré mali srdce napísal Vladimir Collin a rozprávať vám ju bude Gustáv Valach.

Libuša Friedová vymyslela rozprávkový seriál, ktorý nazvala Mášenka a škriatkovia. Tento týždeň si z neho pustíme prvú časť. A prečo sme práve tieto rozprávky zaradili ho „Tikajúceho týždňa"? Nuž preto, že prvá Mášenkina rozprávka je o budíku. A dokonca sa v tom budíku ubytovalo aj dáke čudo, ktoré si hovorí Tik - Tak. Rozprávať bude najrozprávkovejší rozprávač - Karol Machata.

Ivan Popovic.jpg

Ďalšia rozprávka bude tak trochu popletená. Volá sa Ako hodiny opravovali hodinára. Myslíte si, že by mal skôr hodinár opravovať hodiny? Nuž, rozprávková krajina je taká, že v nej môže byť všetko tak, alebo aj celkom naopak. Ale pokaziť sa môže aj hodinár. Ako to celé dopadne, to vám už v rozprávke Daniela Heviera vyrozpráva Zdena Grúberová.

  Peter Kľúčik je príbeh, ktorý vznikne, keď sa istý chlapec jedného dňa nechtiac vymkne. Jednoducho stratí kľúč. Našťastie stretne dobrých susedov, u ktorých môže vyčkať, kým sa jeho mama vráti zo služby. A že prečo je táto rozprávka v tikajúcom týždni? Nuž, pretože v nej vystupujú aj hodiny, ktorým hlas požičia Elena Petrovická. Rozprávkovú hru napísal Ján Uličiansky.

  Viete, kto je Golux (Emil Horváth)? Je to rozprávač z rozprávkovej hry Zakliate hodiny. A je jediný na svete. Vyzerá trochu ako trpaslík alebo škriatok, ale nie je to ani trpaslík, ani škriatok. A vezme nás na Trúchlohrad. To je hrad, na ktorom zamrzli všetky hodiny. Jednoducho, vôbec netikajú, ani neukazujú ten správny čas. Na tom hrade žije ľadový a spupný vojvoda (Martin Huba)... No, a viac sa už dozviete, keď si vypočujete príbeh, ktorý podľa Jamesa Thurbera zdramatizovala Jitka Škapíková.

   Hodiny začnú tikať aj v prvej časti dobrodružnej hry Za 80 dní okolo sveta. Hlavný hrdina Philleas Fogg (Ján Jamnický) sa totiž staví so svojimi kamarátmi, že za 80 dní dokáže precestovať svet. A tak hodiny začnú neúprosne odpočítavať čas. Na krk mu dýcha aj podivný inšpektor Fix (Ctibor Filčík), ktorý si Fogga pomýli s unikajúcim zločincom. Slávny príbeh Julesa Verna pre rozhlas zdramatizoval Ján Bajla. Hra mala premiéru v roku 1960.

Chicqui De la Fuente.jpg

Načisto tikajúcim hrdinom bude chlapec Tik - Tak (Ľubo Bukový). Jedného pekného rána sa len tak, z ničoho nič, objaví v meste. V tom meste nikto na nič nemá čas. A on má krásne hodinky zavesené na krku na šnúrke od topánok. Stretáva smutného maliara Rafaela (Ivan Laca), smutného cirkusanta Huga (Martin Kaprálik) aj babku (Zuzana Kronerová) z najmenšieho domčeka, na ktorú vnúčatá nemajú čas. Do cesty sa mu pripletie aj záporák Tóno Maska (Ivo Gogál). A potom... Potom sa čas zastaví. Čo to spôsobí, vám prezradí rozprávková hra Jána Uličianskeho.

  Keď mladá nádejná (alebo beznádejná?) ježibaba (alebo ježidievča?) v ježibabej škole prepadáva z protivnosti, neostáva jej nič iné, len sa vybrať do sveta a nájsť si svoj rozprávkový les. Veľmi sa jej nedarí, ale natrafí aspoň na smetisko a v ňom na strážcu (Július Satinský), ktorý má niečo, čo by sa jej mohlo hodiť. Stačí, ak ježibaba (Eva Večerová) nájde stredne veľkú lúku a tú gumovú veľkú vec na nej rozprestrie. Čo to bude? Dozviete sa v Nafukovacej rozprávke. A hneď potom sa v príbehu objaví aj hodinár (Marián Zednikovič) a jedny mimoriadne nafúkané hodiny (Viera Topinková). Toto všetko pre vás vymyslel spisovateľ Václav Šuplata.

  Autorky scenára: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustrácie: Disney, S. Broone, Lee Wildish, Daniel Merriam, YoshiYuki, Lindsay J. Haynes, Chicqui De la Fuente, Ivan Popovic, Pavel Čech, Patricia Coombs

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame