Týždeň zvieracích priateľov

Týždeň zvieracích priateľov

Jablká v záhrade dozreli, červenali sa na stromoch a lákali. Majster Kristián a malý Vinco sa vyberú oberať jablká, malá Kristína leží pod stromom a pozerá si rozprávkovú knižku so zvieratkami. Okrem nej sú pod stromom ešte aj psík a kocúrik. Jedno jablko však pred Kristiánom z ničoho nič utečie! Nakoniec sa dokonca šuchne pod ríbezľový krík a tam zastane... Aký milý zlodejíček toto jabĺčko ukradol, to sa dozviete v rozprávke Ježko z knižky, ktorú sme vybrali pre našich predškolákov a predškoláčky. Príbeh napísal Dušan Kováč a vyrozpráva vám ho Karol Machata.

  Miško sa jedného dňa zadíva na jednu rodinku v aute. Deti v ňom rumádzgajú a Miško čoskoro zistí prečo. Bruchatý ocino totiž z auta vyláka psíka, zavrie pred ním dvere a nechá ho tak. Auto ufujazdí. Miško preto poprosí mamičku, aby si mohol psíka nechať, a tak sa z nich stanú veľkí kamaráti. Rozprávka o najlepšom priateľovi človeka sa volá Havko a Miško, napísal ju Vincent Šikula a rozprávať ju bude Vladimír Durdík. Aj tento príbeh je určený tým z vás, ktorí ešte nechodia do školy.

  Lucka sedí na vysokej debni, ktorú s námahou pritiahla pod oblok, pozerá sa do záhrady a šomre, že sa nudí. Ale ako to už v rozprávkach býva, nudu vám vždy čosi alebo ktosi prekazí. V tomto rozprávkovom seriáli to bude zvláštny psík... Príbehy zo seriálu Ako Lucka vyslobodila princa Pašajdu napísal Jiří Kafka. V našej škôlkarskej dvojhodinke vám prvý z nich vyrozpráva Gustáv Valach. Bude o tom, ako sa psík s Luckou zoznámili.

Kristina Hargasova Simkova.clanok.jpg

Vo vysielaní pre našich najmenších poslucháčov ešte stále počúvame aj rozprávkový seriál Zverinec na siedmom poschodí. Už jeho názov napovedá, že o zvieracích kamarátov v ňom nie je núdza. O akom zvieratku bude ďalšia časť? O Mačke na siedmom poschodí vám v seriáli Petra Gajdošíka porozpráva Marián Geišberg.

  V rozprávkovom seriáli Strašiak Fešák sa zoznámite hneď s niekoľkými zvieracími kamarátmi naraz. Všetky sa obšmietajú okolo dedka Jožka. Najviac psík Zubko, ktorý rád cerí zuby. Dedkove pole priťahuje zase kŕdeľ vrabcov a kvôli nim prichádza na scénu práve strašiak Fešák. V prvej časti seriálu Ľuboša Bohunického sa však vrabce so strašiakom skamarátia. Ako je to možné? Prezradí vám to Peter Rúfus pri čítaní rozprávkovej knihy.

  O zvieracích priateľoch radi písali aj bratia Grimmovci. Hoci v tomto príbehu bude hlavná zvieracia hrdinka spočiatku skôr zvieracou nepriateľkou. Bude to totiž jedna klamárska a nevďačná koza (Lucia Vrablicová), ktorá spôsobí, že istý otec (Boris Farkaš) vyženie z domu všetkých svojich synov (Michal Hallon, Juraj Hrčka, Přemysl Boublík). Nuž veď, príde rad aj na ňu a ešte jej bude ľúto. V rozprávkovej hre Stolček, prestri sa... (Alebo prečo robia kozy Mééé...) sa objaví aj „somárik potras sa" a samozrejme aj „kyjak von z vreca". Tradičnú rozprávku netradične zdramatizovala Eva Križková.

stolcek.clanok.jpg

O zajacoch, klobúkoch a kúzelníkoch bude rozprávková hra Radka Bachratého. Spoznáme v nej nešťastného kúzelníka Buničinu (Ivan Romančík) s ešte nešťastnejším zajacom Karolom (Ján Gallovič). Ani jednému z nich sa v poslednej dobe nedarí. Kúzelník stráca kúzelnícky cit v rukách, diváci sú nespokojní a zajacovi preto škvŕka v bruchu a pri vyťahovaní z klobúka ho bolia uši. A tak ich majiteľ cirkusu, pán Revue (Vladimír Minarovič), pošle do kuchyne šúpať zemiaky. A to je ešte len začiatok nepredstaviteľného dobrodružného príbehu o priateľstve zajaca a kúzelníka. Scénickú hudbu vyčaroval Roman Žiaran.

  Obdobie adventu je známe zároveň ako „stridžie dni". Takže okrem čakania na Vianoce môžeme najtmavšie a najstrašidelnejšie dni v roku stráviť aj pri všakovakých ľudových zvykoch. Nezvyčajné zvyky - Stridžie dni - v predposlednej časti seriálu z cyklu Život v príbehu sa opäť stretnete s dvojčatami na prázdninách. Stará mama (Ľudmila Mandžárová) a denník starého otca (Martin Kaprálik) rozpovedia Terezke (Ema Mercová) a Samkovi (Richard Labuda), ako to kedysi vyzeralo počas stridžích dní. A príde aj gazda (Laco Kerata), ktorému strigy robili vždy najväčšiu šarapatu. Námet - Veronika Renčková, scenár - Ľuboš Machaj.

  Medzi „stridžie dni" patrí aj 6. december - teda Mikuláš, jeden z najobľúbenejších dní v roku. Mikulášska rozprávka bude vlastne o dobre známom strigôňovi, ktorý bude musieť nečakane zastúpiť Mikuláša. Ako je to možné, to vám prezradí Ladislav Chudík v rozprávke Júliusa Balca.

  Damián a psík Amálka je rozprávka Václava Čtvrtka. Pán Topoľský, majiteľ čistiarne, pošle jedného dňa svoju malú zvieraciu kamarátku - psíka Amálku - na prechádzku. Musí mu ale sľúbiť, že si dá pozor na veľké psy. Tentokrát to však nebude žiaden pes, s kým si Amálka bude musieť poradiť, ale čudo menom Damián, ktoré si sedí na konári a zhadzuje z neho gaštany. Ako to všetko dopadne a kto to vlastne ten Damián je, to vám už vyrozpráva Ctibor Filčík.

  Bol raz jeden cár Berendej (Alojz Kramár), hrdina mnohých povestí, a ten mal troch synov. Dvaja starší (Ivan Krajíček, Karol Strážnický) boli švárni, ale tak trochu nepodarení a ten najmladší (Ľubo Roman) bol veľmi múdry a mal aj dobré srdce. V Berendejovom zámku bola krásna záhrada a v nej jabloň so zlatými jablkami. Jednej noci ich však ktosi začne potajomky oberať. Dvaja starší bratia zlodeja nevypátrajú, ale najmladší Ivan sa spriatelí s vlkom, ktorý mu na dlhej a dobrodružnej ceste za zlodejom zlatých jabĺk bude pomáhať... Známy povesťový príbeh podľa ruského spisovateľa Alexeja Tolstého sa volá Ivan cárovič a sivý vlk, pre rozhlas ho napísal Ján Číž a jeho scénickú hudbu zložil Igor Bázlik.

  Oddanú zvieraciu priateľku má aj Šťastný princ. Ten vlastne nie je až taký šťastný, lebo musí celý život len postávať na námestí. Šťastný princ (Jozef Vajda) je totiž socha. Jeho život sa zmení, keď sa s ním jedného dňa zoznámi malá lastovička (Anna Bučinská), ktorá kvôli nemu odmietne odletieť do teplých krajín. Malý vtáčik sa rozhodne urobiť pre svojho priateľa čosi veľmi obetavé... Dojímavý príbeh podľa rozprávky Oscara Wildea pre rozhlas napísal Ondrej Sliacky.

OTA JANEČEK.clanok.jpg

Ajka (Adela Ostrovská) je malé dievčatko, ktoré sa kamaráti s pánom Srdiečkom (Marián Slovák). Pýtate sa, či je on ten zvierací priateľ? Nie. Ale jeden taký im do príbehu prikvitne, alebo skôr, pricupitá. Bude ním malá srnka (Martina Berešíková), ktorá sa stratila svojej mamičke. Alebo ju mamička musela opustiť? Ajka aj Pán Srdiečko sa rozhodnú srnke pomôcť a zistiť, čo sa stalo. Rozprávková hra sa volá Biela srnka a napísal ju pre vás Jozef Repko. 

Program rádií

Autorky scenára: Veronika Dianišková a Rozália Vlasková

Ilustrácie: Lorena Álvarez, DeviantArt, Jim Daly, Kristína Hargašová Šimková, Lena Guberman, Jennysfolkart.clanok, Steve Wacksman, Stanislav Dusík, Mila Marquis, Wiebke Rauers, Wiktor Michajlowitsch Wassnezow, Ota Janeček, Giuseppe Castiglione