Strakatý týždeň a naši víťazi na festivale Prix Ex Aequo 2018

Strakatý týždeň a naši víťazi na festivale Prix Ex Aequo 2018

Tento týždeň sa to na Juniore bude len tak hemžiť farbami, fľakmi a machuľami, v príbehoch od výmyslu sveta. A odznejú aj dve rozprávkové hry, ktoré žali úspechy na nedávnom festivale rozhlasových hier pre deti a mládež.

O strakuli, ktorá sa nosila na pleciach bude jedna z našich rozprávok pre najmenších. Rudo Moric napísal ďalší zo svojich príbehov z prírody. V tomto sa stretneme s plačúcim pastierikom, ktorému ušla kravička. A keby len ušla, aj do blata sa jej nôžky zaborili! Nastražte uši a počúvajte, Július Pántik vás ako ten najrozprávkovejší rozprávač vezme za ruku a bude musieť túto situáciu vyriešiť.

  Na svete jestvujú všelijaké pestrofarebné veci. Sú aj malé pestruliaky, aj veľké pestruliačiky. Možno ich nájsť na morskom pobreží medzi kameňmi. Ak chcete pestruliak rozoznať od obyčajného kameňa, musíte k nemu priložiť ruku. Ak vám ruka „opestrie", našli ste pestruliak. Ak vám „neopestrie", našli ste celkom obyčajný kameň... Takto fľakato a strakato sa medzi kameňmi budeme túlať v Pestrofarebnej rozprávke, ktorú napísal lotyšský spisovateľ Imants Ziedonis. V dvojhodinke pre škôlkarov a škôlkarky vám príbeh vyrozpráva Stano Dančiak.

  Bojíte sa báť sa? Môže byť strach aj na niečo dobrý? A vôbec, Čo by bolo, keby... sme nemali strach? O strachu, bojkoch aj bojovníkoch proti strachu bude reč v najnovšom Čo by bolo, keby... Rozália Vlasková v ňom vyspovedala detského psychoterapeuta Petra Pötheho, deti zo Základnej školy Milana Rastislava Štefánika v Bratislave aj filmového publicistu Tomáša Bartoňka. Bojme sa spolu, budeme sa báť menej. ☺

  Pretože sa tento týždeň v Rádiu Junior točíme stále okolo fľakov a strakatých vecí, nemôžeme sa nestretnúť s farbiarom šatiek. Matúš (Dušan Jamrich) sa čoskoro stane majstrom v tomto remesle. Nemusí už viac byť len tovarišom. Jeho mame (Viera Strnisková) však ubúda sily a rada by už videla po Matúšovom boku nejakú nevestu. Matúšovi sa do ženenia nechce, až kým nestretne Zuzanu (Viera Richterová). Tá je však dcérou bohatého mlynára... Rozprávková hra Jána Štiavnického sa volá Farbiar šatiek a krásna Zuzana.

farbiar.clanok.jpg

V Buvirozprávke o machuli si opäť spomenieme na Mariána Geišberga. Machuľa bývala v atramente. Ten nie je strakatý, ale keď sa vyleje na papier, je to galiba! Ale v buvirozprávke nebudeme hovoriť len o machuliach na papieri, ale aj o atramentových machuliach. Tie bývajú v atramente a majú tam svoj vlastný svet, v ktorom stále iba spia. Taký život je veru poriadne nudný, a preto sa malá machuľa pokúsi utiecť zo svojho väzenia... Rozprávku napísal Daniel Hevier.

  Kdesi ďaleko vo svete, kam by ste ťažko kameňom dohodili, bolo mačacie kráľovstvo. Vládol mu kráľ Kocmund prvý a posledný. Tento kráľ mal nepodareného syna, ktorého všetci volali Myšiboj. V našej dobrodružnej dvojhodinke vám tento týždeň začneme rozprávať rozprávkový seriál Zuzany Zemaníkovej o kocúrovi, ktorý sa napriek svojej lenivosti vrhne do dobrodružstiev. Začíname! Seriál sa volá Kocúr Myšiboj. Rozprávať bude Karol Machata.

  Poriadne strakaté sú aj mapy. Glóbus, mapy štátov či mapy, na ktorých sú zakreslené oceány, pohoria, rieky, či nížiny. Vedeli ste, že najstaršia mapa na svete sa našla na mamuťom kle? Alebo ako námorníci objavovali svet pomocou hviezd? Alebo že Everest nie je len názov vrchu, ale aj meno zememerača? V dobrodružnej dvojhodinke si vypočujete aj program pre deti s názvom Čo by bolo, keby... neexistovali mapy? Pripravila ho pre Vás Veronika Dianišková a začujete v ňom aj zememerača Tibora Lieskovského a zememeračku Alexandru Rášovú. Samozrejme, budeme si púšťať aj rozprávky, ktoré súvisia s mapami alebo s objavovaním sveta!

  V piatok 16. novembra slovenská rozhlasová dráma slávila úspech. Počas udeľovania cien v rámci medzinárodného festivalu rozhlasovej hry pre deti a mládež Prix Ex Aequo 2018 odborná porota ocenila hneď dve rozhlasové hry našej výroby. Špeciálnu cenu Slovenskej sekcie IBBY (Medzinárodná únia pre detskú knihu) získala hra Podivný pútnik (V dávnom svete):

Husličky z javora, utešene hrajte,

jediné srdiečko smutné nenechajte.

Chvejte sa struny, tancuj slák,

ach, bujný vietor šantí v korunách."

Toto dielko je spojením ľudovej hudby, starodávneho baladického príbehu o dievčine zakliatej do javora, citlivého herectva a pôsobivých hudobných aranžmánov Miriam Kaiser. Začujete v ňom aj spev Dievčenského speváckeho zboru Slovenského rozhlasu. Scenár napísala Nora Weberová. Na Juniore vám toto dielo bude hladiť uši po prvýkrát v piatok 23. novembra.

  Cenu za najlepšiu rozprávkovú hru získalo dielo Dobrý sluha, zlý pán. Na Juniore ste ho už mali možnosť počuť, ale radi si túto príležitosť zopakujeme. Príbeh, ktorý na motívy rozprávky Boženy Němcovej zo zbierky slovenských ľudových rozprávok „O Slunečníku, Měsíčníku, Větrníku, o krásné Ulianě a dvou tátošíkách", napísala Naďa Uličná. Stretnete v ňom princa (Ivan Šándor), ktorý sklame svojich rodičov, keď nedokáže ustrážiť svoje sestry (Miroslava Drínová, Dominika Žiaranová, Lenka Libjaková). Tie si len tak unesú traja pytači - pán zeme (Ivan Romančík), pán vody (Vladimír Kobielsky) a pán vzduchu (Ján Gallovič.) Mladý princ, tak trochu ťuťmák, naberie odvahu a vyberie sa sestry hľadať. Na tejto dobrodružnej ceste spozná ďalší živel - oheň (Boris Farkaš) a najmä očarujúcu a odvážnu princeznú Lunu (Táňa Pauhofová). Počúvajte víťaza od soboty na Juniore.

  Rozprávky pre neposlušné deti sme začali pred týždňom príbehom o pštrosovi. Tentokrát vám Marián Geišberg porozpráva zvláštny príbeh s názvom Mladý lev v klietke. Bude v ňom možno všetko, o čom sa bojíte čo i len uvažovať, keď si predstavíte leva v klietke. Rozprávky Jacquesa Préverta preložila Mária Hevierová.

Elsa Henriques.clanok.jpg  

Program rádií

Autorky scenára: Veronika Dianišková a Rozália Vlasková

Ilustrácie: Helen Dardik, Henry Hintermeister, CGHUB from AamirArt, Igor Rumanský, wikiHow, Pavel Kulsh, Miroslav Šašek, Alla Tsank, Martin Benka, Elsa Henriques

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame