Týždeň vraní a havraní a spomienka na Mariána Geišberga

Týždeň vraní a havraní a spomienka na Mariána Geišberga

Okrem toho, že nám tento týždeň budú robiť spoločnosť vrany, havrany, malé vráňatká, celé kŕdle vrán, dokonca i ľudia premenení na vrany, budeme i spomínať. Na Mariána Geišberga, ktorý nám nečakane uletel do hereckého neba. Jeho neopakovateľný hlas zaznie vo viacerých rozprávkových príbehoch, ktoré vám vyrozpráva.

Vo vysielaní pre najmenších v utorok spustíme seriál Zverinec na siedmom poschodí od Petra Gajdošíka. V prvej časti nám Marián Geišberg porozpráva o Bábätku na siedmom poschodí. To bábätko je malá Dominika, hlavná hrdinka seriálu.

  Od piatku môžete počúvať seriál príbehov Jacquesa Préverta Rozprávky pre nesposlušné deti. Prvá časť sa volá Pštros. Rozprávať bude Marián Geišberg. Účinkujú tiež Jozef Šimonovič, Jozef Benedik ml., Vladimír Minarovič a Mária Schlosserová. Zoznámite sa so strateným Palčekom, ktorého zanechali v lese. Vrátil by sa späť, veď za sebou odhadzoval kamienky. Lenže si nevšimol pštrosa, ktorý mu všetky jeho kamienky pojedol...

Elsa Henriques.clanok.jpg

V krásnej rozprávkovej hre Princezná v oslej koži si Marián Geišberg zahral starnúceho kráľa, ktorého odmietne sľúbená nevesta - princezná (Ivana Kuxová). Princezná utečie z krajiny odetá do kože somára, aby nakoniec zistila, že... Nechajte sa prekvapiť. Pôsobivý príbeh zo zbierky slávneho francúzskeho rozprávkara Charlesa Perraulta zdramatizovala Kristína Vlachová podľa knižného prekladu Edity Čekovskej.

  Marián Geišberg sa objaví aj v slovenskej ľudovej rozprávke Psota. Príbeh upravil Dušan Brindza. So psotou, teda neznesiteľnou biedou, budú spolu s pánom Geišbergom bojovať aj Zuzana Tlučková, Marek Fašiang, Ján Valentík, Ivan Laca a Vladimír Minarovič.

  A napokon Zelená a modrá. Príbeh z francúzskej anekdoty do hry pre deti upravil Viliam Sýkora. Bude o dvoch pánoch - susedoch, ktorí sa dennodenne hádajú. Pretože pán Labdie (Marián Geišberg) má rád zelenú farbu a pán Labischot (Boris Farkaš) zasa modrú. Aj ich domy sú zelené a modré. Aj ich klobúky, kabáty a vôbec... Celý ich svet. Slabý dôvod na hádku? Posúďte sami pri počúvaní veselého príbehu.

geisberg.jpg

Pažravý havran sa vyberie na lov. Ale kde nič, tu nič. Napokon zastane na brehu rieky a uvidí tam barančeka. Spustí sa zo stromu a pristane mu na chrbte. Keďže už je poriadne hladný, najradšej by barančeka zjedol hneď, ale ako to už v rozprávkach býva, až tak zle to celé nedopadne... Naopak, bude to aj trochu smiešne. Túto rozprávku Márie Ďuríčkovej vysielame v Rádiu Junior po prvý raz. Rozprávať bude Július Pántik. Príbeh je určený tým z vás, ktorí ešte nechodia do školy.

  Ráno žaby, na obed žaby, večer žaby. Bocianovi už lezú hore krkom. Zaletí teda do lesa, aby zistil, či sa takto stravujú aj lesné zvieratká. V lesných húštinách stretne havrana a tam sa začne naša rozprávka. Napísal ju Eno Raun a rozprávať ju bude Karol Machata. Príbeh sa volá tak ako jeho hrdinovia - Bocian a havran - a my sme ho sme až teraz vytiahli z hlbín rozhlasového archívu, kde dlho, predlho odpočíval. Vo vysielaní Rádia Junior si ho teda budete môcť vypočuť tento týždeň po prvýkrát.

  O zlatej fazuľke bude rozprávková hra, ale zároveň je to aj meno hlavnej hrdinky. Fazuľka (Ľudmila Mandžárová) ale nie je fazuľkou, je to vlastne jedna z troch priadok, ktoré ich matka nepúšťa do sveta ľudí. Všetky tri musia stále len zlatú priadzu priasť. V živote sestier sa nič nezmení, až kým sa jedného dňa neďaleko ich príbytku neobjaví švárny kráľovič (Ján Gallovič) a nestretne sa s najmladšou sestrou... Fazuľku môže zachrániť len jej priateľ havran (Vladimír Minarovič), lenže ako odovzdá mládencovi Fazuľkin odkaz, keď ten vtáčej reči nerozumie? Príbeh podľa estónskej ľudovej rozprávky pre rozhlas napísala Elena Antalová.

  Elenka a kŕdeľ havranov je rozprávkový príbeh najznámejšieho rozprávkara na svete - Hansa Christiana Andersena. Ale trochu sa podobá rozprávke o troch zhavranených bratoch. Akurát, že tu tých bratov bude oveľa viac. Ale tiež ich zakľaje ktosi zlý a vyslobodiť ich dokáže len ich najmladšia sestra... Rozprávku pre rozhlas zdramatizoval Peter Gregor.

  Čo by bolo, keby... sme mali krídla? Tak sa volá program pre deti, ktorý pre vás pripravila Veronika Dianišková. Jej hostia - Ján Dobšovič a Ľuboš Houška nás vezmú na výlet do korún stromov, do hniezd i do bútľavín a možno vás aj naučia porozumieť vtáčej reči... Nachystajte si krídla, vo štvrtok odlietame! A stretneme sa, samozrejme, aj s vranami, havranmi, strakami a kavkami.

  Vrana Florenťanka je rozprávková hra Jána Milčáka pre poslucháčov a poslucháčky od 10 rokov. Ocitneme sa vo svete vtáčích škrekov, šuchotania krídel i spevu. Práve tam sa z ničoho nič objaví malý Jakub (Daniel Matuška) a pokúsi sa s tristopäťdesiat ročnou vranou (Emília Vášáryová) spriateliť. Alebo si svoj úctyhodný vek hlavná hrdinka z Florencie tak trochu prikrášlila? Počúvajte a dozviete sa viac.

  A teraz si predstavte, že v parku poraníte mláďa havrana. Potom sa s ním zarozprávate a zrazu... Veľké kúzlo. Aj vy ste sa premenili na havrana! Mladé havranča vás zavedie do svojho rodného hniezda, medzi oblaky, ponad hlavy vašich susedov... V úlohách ľudského a havranieho mláďaťa sa vám predstavia detskí herci Marek Hradílek a Boris Al-Khalagi. Havran má zvláštnu poetiku aj rozuzlenie, napísal ho Pavel Bělín a na Juniore ho budete počuť po prvýkrát.

  Spisovateľka Jana Juráňová nám vo svojom havraňom príbehu predstaví chlapca a havrana, ktorých spája jedna spoločná vec. Ani jeden z nich nevie povedať „r". U ľudí nič nezvyčajné, najmä ak hovoríme o deťoch. Ale videli ste už havrana, ktorý namiesto krákania kláka? Ako dopadne rozprávka O chlapcovi a havranovi? To vám prezradí Zdena Grúberová.

 

Program rádií:

Autorky scenára: Veronika Dianišková a Rozália Vlasková

Ilustrácie: John A. Rowe, Lena Guberman, Elsa Henriques, Nadezhda Illarionova, Jules Bastien-Lepage, Alex Coleville, Benjamin Rabier, Paul Zelinsky, Danielle Barlow, Amanda Cass, H.C., Kari Vick, Akseli Gallen-Kallela

Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame