Československý mesiac 2. časť

Československý mesiac 2. časť

Veľký vynález majstra jazveca je rozprávka českého autora Václava Čtvrtka o tom, čo treba robiť, ak bývate v lese a začne pršať. Prší prvý deň, druhý deň, v noci síce trochu prestane, ale ráno opäť leje. Líške všetky myšlienky odplávali do vody, medveď si labami utiera vodu z očí a zajac zakaždým čľupne do nejakej mláky. Nakoniec zvieratkám neostáva iné, len ísť navštíviť múdreho majstra jazveca. Viac vám my už neprezradíme, ale prezradí vám to rozprávač Boris Farkaš vo vysielaní pre najmenších.

  Niekomu sa zázrak nestane nikdy. A niekomu sa zázraky dejú ráno, na obed aj večer. Zázrakov plnú hrsť budeme mať aj v rozprávke Slnce vo vajci. Také čosi totiž nájde hlavný hrdina Rasťo, ktorý jedného dňa objaví vajíčko, na ňom okienko a v ňom zapadajúce slnko. A to slnko zapadá za letohrádkom, či dokonca hradom! Čo sa vo vajíčku ukrýva, vám v rozprávke českého spisovateľa Ludvíka Aškenazyho vyrozpráva Ladislav Chudík. Počúvajte dvojhodinu pre najmenších a do vajíčka nazriete spolu s nami.

  Bola raz jedna smutná princezná a bola raz jedna rozprávka pre všetky deti. Keď sa smutná princezná dostala do rozprávky, vznikol z toho ďalší Ententýnov príbeh. A už prichádzajú múdre hlavy doktorské, ktoré sa sporia, že či má princezná takú alebo onakú chorobu. Nakoniec sa v kráľovstve objaví rozprávkar, aby sa všetko zamotalo ešte viac. Ako sa z tejto motanice všetky postavy vymotajú, to vám vo vysielaní pre najmenších rozpovedia Michal Dočolomanský, Zdena Grúberová a Ctibor Filčík. Príbeh sa volá, tak, aby ste mohli počúvať všetci a všetky: Stanica Ententýn vysiela rozprávku pre všetky deti. Napísal ju pre vás Daniel Hevier.

   Vo vysielaní pre škôlkarov stretnete aj starých známych kamarátov Pyžamkáčov, uja Hviezdičku, Lucku z detského domova a v poslednej časti seriálu Jána Milčáka Malý Jonatán a ešte menší Baf sa rozlučíme s Jonatánom Krásnym a jeho myšiakom Bafom.

Ste zvedaví, aké príbehy sa môžu skrývať v obyčajných veciach na gazdovskom dvore? V tom prípade počúvajte druhú časť zo seriálu Ľudia a veci v rozprávkovom svete. Mikrorozprávky z knihy Vítězslava Nezvala: „Věci, květiny, zvířátka a lidé pro děti" upravila Lucia Párnická. Vyrozprávajú vám ich Viera Strnisková, Michal Hallon a Daniela Grečnerová.

nezval.jpg

V rozprávkovej hre Jána Uličianskeho Golego sa zas ocitneme v maličkom svete hračkárskej stavebnice. Jedného dňa sa panáčikovia z Golega rozhodnú, že žltý panáčik, ktorý leží na vrchu stavebnice, je asi autorom čudného telegramu a že aj sám o sebe je vlastne dosť čudný. Nie je náhodou chorý? Čo si o tom sám žltý panáčik myslí a čo všetko sa ešte v stavebnici udeje, to vám už povedia herecké hviezdy ako Karol Machata, Ctibor Filčík, Ľudmila Mandžárová alebo Elo Romančík.

  Hrdinovia rozprávkovej hry Päť chlapcov, kocúr a veľryba by si radi navzájom zahrali voľajakú rozprávku. Lenže nevedia, o čom. Nakoniec si vymyslia, že každý zahrá to, čo vie. Ale akú rozprávku by ste si vymysleli, keby z rozprávkových postáv vaši kamaráti vedeli zahrať len záhradu, veľrybu a ešte by k nim privandroval jeden prefíkaný kocúr? A potom nakoniec ešte päť chlapcov? Že z toho sa nedá nič vymyslieť? Nuž, vymyslieť sa vždy čosi dá. A tento príbeh bude veselý a zaujímavý. Napísali ho pre vás českí autori Jiří Trnka a Jiří Horčička a preložila ho Beáta Panáková. Veľrybí spev, mačacie mravčanie, šumenie stromov i chlapčenský smiech do nôt zapísal a scénickú hudbu zložil Igor Bázlik.

jiri trnka.jpg

Olin a lišky je rozprávková hra, ktorú si môžete v našom vysielaní vypočuť po prvýkrát. A pretože u nás „beží" československý mesiac, výnimočne vysielame, sem-tam, aj rozprávky v českom jazyku. Nuž a táto je presne taká. Olin (Jan Hartl) sa jedného dňa stretne s líškami (Jana Preissová, Iveta Dušková). Problém je, že nie sú len také obyčajné. Tieto líšky vedia rozprávať a hoci si Olin chce toto tajomstvo nechať sám pre seba, podelí sa o svoj príbeh s jedným jediným človekom. A ten mu prezradí... Ale viac sa už dozviete v rozprávke Eduarda Petišku, ktorú zdramatizoval Tomáš Vondrovic. Tento týždeň si môžete vypočuť prvú časť tejto rozprávkovej hry. Príbeh je určený poslucháčom a poslucháčkam od 12 rokov.

adolf born.jpg

A nezabudnite, že tento týždeň si pustíme aj druhú, záverečnú časť príbehu Jaroslava Foglara - Záhada labyrintu, ktorá bude o ďalších dobrodružstvách Rýchlych šípov!

Český spisovateľ Martin Vopěnka napísal tak trochu sci-fi a tak trochu mysterióznu trilógiu pre deti. Jej prvá časť sa volá Spiace mesto a presne o ňom budete môcť počúvať aj čítanie na pokračovanie pre deti od 10 rokov. To mesto nie je úplne spiace. Spia len rodičia. Všetci rodičia. To znamená, že všetky deti sú odkázané len samy na seba a na pomoc bezdetných dospelých. Aj štyria súrodenci Krištof, Kristína, Ema a Samuel, ktorí sú hlavnými hrdinami trilógie. Cez ich dobrodružstvá budeme odhaľovať záhady Spiaceho mesta a miznúcich detí... Číta Vladimír Kobielsky.

spiace mesto.jpg

Mária Ďuríčková bola slávnou spisovateľkou ešte za čias Československa a slávnou zostala až dodnes. Tiež prekladala české rozprávky do slovenčiny. Čo si od nej vypočujeme v druhom československom týždni? Vybrali sme pre vás známu povesťovú rozprávku Mokrý Ďurko. Ďurko (Dušan Tarageľ) je mladý vodník z Oravy, ktorý zatúži spoznať Dunaj. Napriek odhováraniu jeho mamy vodníčky (Eva Kristínová) v rodnej riečke sa vydá na dobrodružnú, ba až strastiplnú cestu. Na tej ceste zistí, že od ľudí nemôže čakať nič dobré. Našťastie však stretne aj vodníckeho vladyku (Vladislav Müller) a najmä múdreho dunajského delfína (Alojz Kramár), ktorý mu pomôže vyriešiť jeden veľký vodnícky problém. Aký? Dozviete sa v rozprávkovej hre Márie Ďuríčkovej.

   „Sklárska píšťala nie je sekera. Sklo pod ohňom je živé ako to horúce srdce. A so sklom i so srdcom sa musí vedieť zľahučka, lebo pukne oboje." Tieto múdre slová patria starému otcovi, chýrnemu sklárskemu majstrovi (Alojz Kramár). Musel nimi počastovať horkokrvného mladého drevorubača Fricka (Vladimír Durdík), ktorý sa zaľúbil do jeho vnučky Bertičky (Tatiana Hrivnáková). O srdci krehkom ako sklo by vedel rozprávať aj škriatok Sklenárik. Už odnepamäti žije v Sklenených horách a nesmierne narieka vždy, keď sa nejaká sklárska dcéra vydáva. Vtedy sú Sklenené hory zahalené do dažďa a hmly. Prečo? Dozviete sa v rozprávkovej hre českej autorky Aleny Riegerovej, ktorú do slovenčiny preložila Edita Čekovská.

  V druhom československom týždni si budete môcť vypočuť aj jeden hororový príbeh. Bude to balada zo zbierky Karla Jaromíra Erbena - Kytice. Balady sú známe svojou strašidelnosťou a krutosťou. Aj Zlatý kolovrat bude taký. Napriek tomu vám môžeme sľúbiť jeho šťastný koniec. Pôvodne ľudovú baladu najskôr prebásnil slávny český spisovateľ a zberateľ folklóru Karel Jaromír Erben. Slovenskú verziu zveršoval Ľubomír Feldek. Príbeh vám v sprievode rovnomennej symfonickej básne Antonína Dvořáka rozpovie Dáša Rúfusová v cykle rozprávok Keď hudba rozpráva.

  erben.jpg  

Program rádií

Autorky scenára: Veronika Dianišková a Rozália Vlasková

Ilustrácie: Zdeněk Miler, Eric Kincaid, Adrian Chesterman, Sue Adams, Jessie Willcox Smith, Jiří Trnka, Julianna Swaney, Adolf Born, Daniela Olejníková, Karel Franta, Rien Poortvliet, Tomáš Pekárek

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame