Týždeň lakomcov a chamtivcov

Týždeň lakomcov a chamtivcov

V poradí tretími septembrovými záporákmi budú lakomci, chamtivci a pažravci. Ale tiež si spomenieme na Vladimíra Minaroviča, ktorý nedávno odišiel do hereckého neba.

Pripomenieme si ho najskôr v rozprávkovej hre Septembrová rozprávka. V hlavných úlohách budete počuť práve Vladimíra Minaroviča ako vážneho a dôstojného hračkárskeho buldoga a Natašu Kulíškovú v úlohe pravej (hračkárskej) siamskej mačky Hermíny. Obaja opustia detskú izbu, v ktorej si na nich už nikto nespomenie, a vyberú sa do sveta. Hermína zatúži lietať a v tom sa objaví September (Viliam Záborský), teda septembrový vietor. Oboch hlavných hrdinov odnesie ako obláčiky ďaleko do sveta. Čo všetko vo vzduchu aj na zemi zažijú, sa dozviete v rozprávkovej hre Rudolfa Dobiáša.

  Až do Arménska pôjdeme v príbehu Rozprávka o Šivarovi. Šivar (Dušan Blaškovič) je chmuľo, jeho žena (Darina Vašíčková) mu ináč ani nepovie. Ale inak je to dobrák. A preto, keď ho žena vyženie ku kráľovi (Gustáv Valach), aby mu vyložil jeho sen, na ceste sa mu prihovorí had (Vladimír Minarovič). Chce mu pomôcť, preto mu poradí, ako sa pred kráľom správať a čo povedať. Šivar vďaka nemu dobre obíde a odmena ho neminie. S hadom by sa mal rozdeliť. Lenže, ako sme už spomenuli, Šivar je chmuľo a jeho žena chamtivá... Viac sa dozviete v rozprávkovej hre Ady Rapošovej. Napísala ju na motívy arménskej ľudovej rozprávky. Orientálne tóny do nôt zapísal Igor Bázlik.

  Bol raz jeden bohatý sedliak. A ten bol taký skúpy, že nijaký sluha u neho nevydržal dlhšie ako mesiac. Robotu vymyslieť vedel, ale najesť svojim sluhom ani nádenníkom nedal. Ale keď už k nemu nik nechcel ísť slúžiť, boháč si povedal, že ide sluhov hľadať do susednej dediny. A ako to už v rozprávkach býva, chamtivci v nich nemajú na ružiach ustlané. Veselý príbeh s názvom Štiep a kôra napísala Mária Ďuríčková, rozprávať bude Karol Machata a vypočujete si ho v našej dvojhodinke pre škôlkarov a škôlkarky.

  Kufor, ktorý vymyslel Daniel Hevier, mal takú zvláštnu chorobu. Chcel mať všetko, čo videl. Takže bol poriadne lakomý. Ako sa takému lakomému kufru cestuje, to vám v dvojhodinke pre najmenších vyrozpráva opäť náš najrozprávkovejší rozprávač - Karol Machata.

  Vo vysielaní pre tých z vás, ktorí ešte nechodia do školy, sa objaví aj Leopold Haverl. Ten bude rozprávať lakskú ľudovú rozprávku s názvom Jaga biela koza. Stretnete sa v nej s gazdom, ktorý má jednu jedinú dcéru. Hneď vo vedľajšom dome býva lakomá suseda. Keď sa s ňou gazda ožení, suseda sa stane dievčine veľmi zlou a lakomou macochou. Ako si s takou zlobou hlavná hrdinka poradí? Nuž, počúvajte. Budú jej totiž pomáhať aj všelijaké lesné zvieratá.

  Hurá, konečne sa k nám vrátil Osmijanko! Prichádza s rozprávkou O pažravej ťave. To bolo tak. Žil raz v jednej európskej krajine slávny cestovateľ. Nebol slávny preto, že by veľa cestoval, ale preto, lebo sa celý život chystal, že raz podnikne veľkú a slávnu cestu na saharskú púšť a preslávi sa na večné časy. Keď konečne nasporil dostatok peňazí a na Saharu dorazil, dostal zvláštnu sprievodkyňu. Porozpráva vám o nej Ctibor Filčík v rozprávke Kristy Bendovej vo vysielaní pre najmenších.

index.jpg

A ešte jeden chamtivec a príšerný hostiteľ sa vám predstaví v predškoláckej dvojhodinke. Pavúk a korytnačka je africká ľudová rozprávka. Pokojne by mohla byť aj bájkou. Rozpráva príbeh lakomého pavúka a jeho hostky korytnačky. Rozpovie vám ju Jozef Kroner.

Šibal Džiha bol najznámejší arabský šibal. Chýr o jeho fígľoch sa doniesol až k samotnému sultánovi a ten sa rozhodol, že ho preskúša. A pretože bol Džiha nielen figliar naslovovzatý, ale mal veľmi rád aj peniaze a od sultána si sľuboval odmenu, na všetko sa podujal. Čo všetko bude musieť tento lakomec dokázať, to vám v rozprávke Jiřího Tomeka vyrozpráva Peter Rúfus.

  Vypočujte si správy z mesta Fidlimidli! V továrni na zámky ukradli neznámi zlodeji jeden kovový zámok! Zvolávame všetkých detektívov, pozorne počúvajte! Detektív Čimbarasa (Ivan Krivosudský) bude potrebovať veľa pomocníkov a pomocníčok, aby chamtivých zlodejov či zlodejky vypátral. Alebo... Žeby neboli až takí chamtiví? Nechajme sa prekvapiť. Rozprávkovú hru Tajomná krádež v meste Fidlimidli pre vás napísal Jozef Repko.

  Barborka (Ľudmila Dutková) je dcérou bohatého grófa (Róbert Šudík). A pretože je to dievčina na vydaj súca, bohatý otec jej hľadá bohatého ženícha. Ale čo čert nechcel, do hlavnej hrdinky sa zaľúbil mladý urodzený, ale chudobný Krištof Ľubovenský (Boris Srník). A Barborka mu sľúbila svoju ruku. Budú musieť prekonať veľa prekážok, kým presvedčia bohatého a lakomého grófa. Nuž, a okrem príbehu o láske si vypočujete aj to, ako vznikol Ľubovniansky hrad. Povesťový príbeh Diablova skala napísal Peter Karpinský.

  V meste Prešov sa po bitke pri Moháči rozmohla bieda. Mesto sa chystá na návštevu princeznej Izabely a pri tej príležitosti sa všetci pretekajú, kto jej pripraví vzácnejší darček. Je Izabela skromná alebo taká chamtivá, že jej nebude žiaden dar dosť dobrý? Vraví sa, že je veľká parádnica... Čo jej Prešovčania pripravia, to sa dozviete v hre pre deti a mládež s historickým námetom. Príbeh sa volá Čarokrásny závoj, napísal ho pre vás Ján Patarák a pretože ho odvysielame v našej dobrodružnej dvojhodinke, odporúčame ho poslucháčom a poslucháčkam od 8 rokov.

Kde bolo, tam bolo, bola jedna dedina a v tej dedine žil otec s troma synmi. Najmladší syn len za pecou sedel a muchy počítal, a preto ho dvaja starší mali za hlupáka. No sami sa pokladali za múdrych." Potiaľto je to klasický príbeh zo slovenských ľudových rozprávok. Je jasné, že najmladší syn bude najväčší a najmúdrejší hrdina z celej rodiny. Ale že sa všetci traja bratia upíšu do služby gazdovi, ktorý služobníctvo nechce vyplatiť a že sa so sluhami dohodne len na tom, že kto sa prvý nahnevá, ten príde o nos, to ste hádam ešte neslýchali. A presne takúto slovenskú ľudovú rozprávku so zaujímavým názvom Či sa hneváte?, v úprave Petra Glocka, vám u nás rozpovie Július Pántik.

  Chamtivosť až za hrob alebo... takmer až za hrob. O tom bude baladická rozprávková hra Husličky z javora. Pretože richtárka (Eva Krížiková) nedovolí svojej Aničke (Ľubica Trégerová) vziať si za muža Mateja (Roman Matisko). Matej a Anička sa ľúbia. On je chýrny, no chudobný huslista, ona richtárova dcéra. Richtárka nestrpí chudobného ženícha, preto Matej odchádza do sveta, aby zbohatol. Jeho husle však hrajú samé clivé melódie... Ako si Matej poradí, ako sa mu vo svete povodí a čo sa stane s Aničkou, sa dozviete v rozprávkovej hre Zuzany Zemaníkovej. Napísala ju na motívy ľudovej balady, ale koniec bude dobrý. Matejove husličky budú vyhrávať hudbu Rudolfa Pepuchu.

  Statočnosť a dobré srdce býva v rozprávkach častokrát aj zlatom vyvážené. Chudobný rómsky tehliar sľúbil svojmu umierajúcemu bratovi, že sa o jeho deti postará tak, akoby boli jeho vlastné. Zato, že sľub napriek biede dodržal, sa mu zjavila víla Lače Romni a darovala mu zlatú tehlu. Vďaka tomu, že sa podelil aj s ňou, urobila pre tehliara ďalší zázrak. Lenže tehliar Cibuľa mal aj lakomú ženu, ktorá sa o bohatstvo deliť nechcela... Pokračovanie príbehu hľadajte v rozprávke Milana Húževku Zlatý tehliar. Rozpráva Jela Lukešová.

Autorky scenára: Veronika Dianišková a Rozália Vlasková

Ilustrácia: Božena Plocháňová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame