Týždeň hrdopýšok

Týždeň hrdopýšok

Neželaní pytači odovzdali svoje záporácke žezlo hrdopýškam - pyšným myškám, bábikám, bohyniam, kráľom aj paničkám. K tomu vám predstavíme nových seriálových kamarátov a vyberieme sa aj na dožinky.

Kde sa to stalo, neviem. Ale bolo to už veľmi dávno. Vtedy žila jedna myška, ktorá mala malé očká i noštek. A mala aj malého synčeka, z ktorého vyrástol veľmi súci myšiak. Keď podrástol, zaumienil si, že sa ožení. Myške ale trošku narástol nos dohora a namiesto obyčajnej myšacej nevesty hľadá pre svojho syna najmocnejšiu nevestu na svete. Ako to celé dopadne, to vám v beninskej ľudovej rozprávke vo vysielaní pre najmenších rozpovie Karol Machata. A ako sa rozprávka volá? Nuž, to sme vám už skoro prezradili. Volá sa - Kto je na svete najmocnejší?

 
Jedna ľudová rozprávka z dvojhodiny pre najmenších priletela až z Čuvašskej republiky. Rozpráva o zázračnej krajine, v ktorej sa krásne, trblietavé a pyšné bábiky môžu vybrať do sveta hľadať si ženícha. V príbehu O prieberčivej bábike sa stretneme aj vrabčekom, havranom a myšiakom. Pani Zdena Gruberová našla pre každú postavičku špeciálny odtieň hlasu.

Vo vysielaní pre najmenších stretnete aj dvoch nových malých kamarátov. Volajú sa Malý Jonatán a ešte menší Baf. Jonatán Krásny je obyčajný chlapec, čerstvý prváčik. Večer sa mu nedarí zaspať, vôbec nič mu nepomáha. Zrazu začuje akýsi šuchot. Myslí si, že to je ono, že to sa mu už začína snívať. Ale nie. To len prichádza... Kto to prichádza? Dozviete sa v seriáli Jána Milčáka, ktorého prvú časť vám porozpráva Dana Košická.

  Klokan nebol vždy taký, ako ho poznáme dnes. Bol sivý, celý ako z vlny a strašne namyslený. Pobiehal po pláňach strednej Austrálie, až narazil na austrálskeho boha menom Nkva. A čo od neho chcel? Povie vám to Július Satinský vo veselom príbehu Rudyarda Kiplinga, ktorého možno poznáte ako autora známej Knihy džunglí. Naša rozprávka sa však volá Pesnička o starom klokanovi.

  Bol raz jeden mocný cár a mal jednu kráľovskú dcéru. Volala sa Zorenka. Pytači sa k nej zlietali z celého šíreho okolia. Príbeh sa zamotá vtedy, keď sa cár jedného dňa vyberie do hory. Tam stretne čudného mužíčka. Ten mu povie, že pýcha peklom dýcha a vidí mu do srdca tak, ako ešte nikto pred ním. O tom, že pýcha predchádza pád a že cár nie je veru najmúdrejším človekom na svete, bude rozprávková hra Heleny Križanovej-Brindzovej podľa príbehu Nikolaja Tešeleva. Ale ako to už v rozprávkach býva, Zorenka nie je len príbeh o pýche, ale aj o láske... Účinkujú samé hviezdy: Július Pántik, Stano Dančiak, Eva Kvietiková a Jozef Budský.

  Viete, kto je Petronel (Miroslav Noga)? Že ste o ňom ešte nepočuli? Ani ste ho len nezahliadli? Nečudujem sa vám. Tento strážca knižnice je totiž taký malý, že ho spoza jeho kníh ani nevidno. Nie je to žiaden veľký rytier, ale keď vlezie zlodejovi pod košeľu, ten hneď vezme nohy na plecia! Je to totiž myšiak, ktorý každý deň hľadá nové a nové rozprávky. Jedného dňa nájde knižku, na ktorej stojí nápis: Aj more rozpráva príbehy. Otvorí ju a stretne sa s pyšnou vlnou (Jana Hubinská), ktorá nemá žiadnych kamarátov, ani kamarátky. Až kým sa s ňou nezoznámi mladá dievčina Noemi (Monika Potokárová), ktorá čaká na svojho milého (Michal Jánoš). Rozprávkovú hru O pyšnej vlne pre vás napísala Dominika Petríková.

  Príbeh o Margite a Besnej si kedysi rozprávali pltníci na Váhu. My sa v našej rozprávkovej hre ocitneme s dvomi pyšnými a zlomyseľnými dievčatami rovnakých mien. Budú to však sestry, ktoré si nevážia rieku a neveria jej kúzlam. Povesťový príbeh Vrkoč Váhu odvysielame v našej dobrodružnej dvojhodinke. Napísali ho pre vás Metod Král a Rudolf Dobiáš a patrí k našim tipom týždňa. Tak si ho nenechajte ujsť! V hlavných úlohách účinkujú Viera Topinková ako Margita a Zuzana Kronerová ako Besná. Búrlivú rieku na notový papier zachytil Ivan Dubecký.

  A nezabudnite, že v našej dobrodružnej dvojhodinke si pustíme aj druhú časť hry Odysseia! V Homérovom príbehu pôjde do tuhého a aj tu, ako inak, stretnete veľa hrdopýšok. Hra je určená poslucháčom a poslucháčkam od 9 rokov.

  O Adonisovom osude, ktorý mu predurčili tri bohyne - Afrodita (Elena Petrovická), Artemis (Emília Vášáryová) a Persefona (Darina Vašíčková), rozpráva starček (Július Pántik) svojmu spolupútnikovi - chlapcovi (Juraj Hrčka). Adonis (Igor Kováč) dostal do vienka protichodné vlastnosti. Na jednej strane božskú krásu a kráľovskú pýchu, na druhej strane odvahu, súcit a lásku. Tieto dary sudičiek ho poriadne potrápia. Adonis navštívi Violu (Zuzana Skopálová), ktorá rozumie reči zvierat. Božsky krásneho mládenca nevíta s nadšením, pretože zastrelil jej laň. Adonis však nie je zvyknutý na odmietanie. Ako príbeh bude pokračovať, sa dozviete z rozprávkovej hry Heleny Vernerovej Adonisov návrat. Grécky mýtus o Adonisovi je zároveň vysvetlením kolobehu života.

  Do Týždňa hrdopýšok prídu aj traja kocúrí hrdinovia - kocúrik Damián, pyšný poľovnícky kocúr Kondrád a účtovnícky kocúr Šiška. Dozvedia sa, že „v núdzi kocúr muchy lapá". A tak sa vydajú na muchy, keď myší sa neurodilo. Rozprávku Václava Čtvrtka Damián a kocúr Šiška nám porozpráva Ctibor Filčík.

  V ďalekej krajine pri mori panoval bohatý a mocný kráľ Mamon (Július Pántik). Mal veľké majetky, v pokladniciach hromady zlata a drahých kameňov. Ponad rieku, ktorá tiekla pod jeho hradom, dal postaviť most z rýdzeho zlata. Keď bol most hotový, predvolal si svojich troch synov. Michala (Karol Strážnický), Petra (Jozef Longauer) a Ivana (Pavol Mikulík). „Hľa, synovia moji, tu stojí dielo, na ktoré som pyšný, lebo hlása svetu, že sa mi v bohatstve a nádhere nik nevyrovná." Takýto pyšný kráľ to bol. Aj dvaja starší synovia sa mu podobali, len ten tretí, ako býva v rozprávkach dobrým zvykom, bol celkom iný. Kráľov Zlatý most prinesie do príbehu dôležité stretnutie Ivana s čarovným starčekom (František Dibarbora) a veľké dobrodružstvo sa môže začať. Litovskú ľudovú rozprávku zdramatizovala Eva Trnková.

  Sľúbili sme vám dožinky, ide sa. V ďalšej časti zvykoslovného seriálu Nezvyčajné zvyky - Dožinky a Zmok sa dvojčatá Samko (Richard Labuda) a Terezka (Ema Mercová) dozvedia z denníkových zápiskov svojho dedka (Martin Kaprálik) a z rozprávania starej mamy (Ľudmila Mandžárová), ako kedysi vyzerali dožinky, čo to vlastne tie dožinky sú... a stretnú aj zmoka. Seriál na námet Veroniky Lesany Renčkovej napísal Ľuboš Machaj.

Autorky scenára: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková




Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame