Mesiac „záporákov“ Časť Prvá: Týždeň neželaných pytačov

Mesiac „záporákov“ Časť Prvá: Týždeň neželaných pytačov

Pytači - nepytači, záporáci - nezáporáci, Rádio Junior malo aj ôsme narodeniny. Tie najradšej oslavujeme počúvaním a vysielaním krásnych príbehov. Jeden z našich najobľúbenejších a najkrajších je rozprávková hra O spievajúcej Demänovke. Všetko sa to začalo vtedy, keď Zelený kráľ (Štefan Kvietik) - kráľ vôd a vodníkov - vyhnal zo svojho tatranského kráľovstva vodné víly s ich kráľovnou (Ida Rapaičová). Tušíte správne, že kráľovná víl si pyšného Zeleného kráľa odmietla vziať za muža. Lenže keď víly opustili kráľovstvo, všetky vody zmĺkli a zosmutneli. Najstarší vodník v kráľovstve (Jozef Kroner) má pravdu - víly treba priviesť späť. Starý vodník obmäkčí srdce Demänovky (Mária Dacejová) a Iľanovky (Oľga Solárová), ale kráľ sa ani trochu nezmenil... Čo bolo ďalej, sa dozviete z nádherne napísanej, prekrásne zahranej, úchvatne zhudobnenej a rozospievanej hry, ktorú podľa predlohy Eleonóry Gašparovej napísal Peter Gregor. Vody a víly budú hrať a spievať z nôt Ivana Dubeckého.

Čvirik s Čimkou? Bude hádka. To je moja kamarátka!

Tak sa rozčuľuje vrabček Čimo, ktorý priletí vyrozprávať svoje veršované príhody tým z vás, ktorí ešte chodia do škôlky. Či sa Čimovi podarí odohnať od Čimky nesprávneho pytača a ako budú veselé príhody lenivého vrabčiaka pokračovať, to vám už vyrozpráva Ivan Krajíček. Básničky zo zbierky Čin-čin napísala, ako inak, známa pani spisovateľka Ľudmila Podjavorinská.

Viera Gergeľová.jpg

Tanec s čertmi sme tiež vybrali do dvojhodinky pre škôlkarov a škôlkarky. Jeden kráľ má veľa dcérušiek, ktoré sa rady zabávajú. Ich otec však nemá na tancovačky už žiadne dukáty. Jedného dňa si teda dievčence povedia, že sa za poriadnu zábavu aj čertovi upíšu. A ten na seba veru nenechá dlho čakať! Nepríde však sám... O tom, či sú čerti dobrí tanečníci, vám porozpráva Richard Stanke. Príbeh podľa slovenskej ľudovej rozprávky napísal Ondrej Sliacky.

  Bola raz jedna princezná, ktorá sa veľmi rada hrala. Jej kráľovský otec sa len smial rečiam, že takto sa nikdy nevydá. Dôležité je, aké má srdce, vravieval. Keď vyrástla, stala sa najkrajšou princeznou široko-ďaleko. Z celého okolia a zo všetkých krajín sa začali zbiehať pytači. Ale hlavná hrdinka chce len takého, ktorý je múdry, dobrý a vynaliezavý. Musí ju vraj nájsť pri schovávačke! A takého princa je veru ťažko hľadať. Maďarskú ľudovú rozprávku Hravá princezná našim najmenším poslucháčom vyrozpráva Zdena Grúberová. Tento príbeh vám v Rádiu Junior pustíme po prvýkrát.

  Viete, že tento týždeň sa okrem všelijakých zlých a nepodarených pytačov objavia aj ženy - pytačky? Teda, nie celkom pytačky, lebo už sú za kráľa vydaté. Ale keďže vládca Šalamún ľúbi len jednu jedinú kráľovnú, ostatné sa stále medzi sebou škriepia, ako by si ho len získali. A škriepi sa aj motýľ v zámockých záhradách so svojou motýlicou. Dokonca si aj poriadne dupne! Smiešny príbeh O motýľovi, ktorý dupal, vám rozpovie Július Satinský a kedysi dávno ho vymyslel známy autor Knihy džungle - Rudyard Kipling.

  Kde môžete stretnúť Bieleho delfína? Priamo v našej rozprávke. Alebo aj uprostred Tichého oceánu, tam, kde leží maličký ostrov a na ňom sa k nebu týči zlovestná sopka Rapa Iti. Na tomto ostrove si chce zlý a pomstychtivý pytač Bango (Juraj Slezáček) za každú cenu získať Moanu (Eva Kvietiková). Tá je už ale zasnúbená s odvážnym Waikim (Dušan Jamrich). Obaja mládenci sa spolu ocitnú na mori. V nebezpečenstve ich bude sprevádzať aj Mako - modrý žralok (Martin Gregor) a Biely delfín (Ľudovít Ozábal). Rozprávková hra Miroslavy Mesiarovej s hudbou Miroslava Broža patrí k našim tipom týždňa, tak ju určite nezmeškajte!

  Kto nosí kominárom šťastie? Viete? Neviete? A neviete ani to, kto nosí kvetinárkam kvety? Tak potom je rozprávková hra Petra Glocka určená práve vám. Kominárik (Tomáš Sloboda) sa v nej totiž vydáva na jesennú vandrovku. Vezme so sebou kocúra Sadzu (Róbert Roth) a rozlúči sa so svojou milou kvetinárkou Barborkou (Zuzana Kapráliková). Ona mu sľúbi, že naňho počká. Teta ju však núti, aby sa vydala za pána Brucháňa (Jozef Šimonovič). Ani v tejto rozprávke teda neprajný pytač nebude chýbať, ale nebojte sa, ako vo väčšine našich príbehov, aj tu sa všetko dobre skončí. Rozprávková hra je veselým počúvaním pre celú rodinu, tak poriadne nastražte uši!

Martin Kellenberger.jpg

Viete, čo majú spoločné Monsieur Bontón (Marián Zednikovič), jeden ľudožrút (Peter Bzdúch) a jeden poriadne prefíkaný kocúr (Vladimír Obšil)? Celú rozprávku! Samozrejme, najprv treba kocúrovi kúpiť čižmy. Až potom bude môcť pomáhať svojmu dobráckemu pánovi Martinovi (Róbert Roth) získať princeznú a pol kráľovstva k tomu. Keby nie kocúra, princezná by sa musela vydať buď za nepríjemného Bontóna, alebo dokonca za ľudožrúta! Rozprávkovú hru Kocúr v čižmách podľa príbehu bratov Grimmovcov pre rozhlas napísala Václava Ledvinková.

  Známi a veru dosť nepríjemní pytači sa objavujú aj v gréckych mýtoch. Trójska vojna sa už skončila, ale Odysseus (Dušan Jamrich) sa ešte tára po svete. Nie a nie sa dostať domov, kde ho dlhé roky čaká Penelopa. Všade navôkol sa zdržiavajú jej pytači, ktorí si myslia, že Odysseus zahynul. Brúsia si zuby na jeho majetok i svadbu s krásnou a múdrou hrdinkou... Tento týždeň si budete môcť vypočuť prvú časť dvojdielnej dobrodružnej hry Odysseia. Príbeh podľa Homérovho antického eposu pre rozhlas napísal Alexander Balogh.

  Ivan Godinovič (Michal Dočolomanský) je dobrý a obľúbený mládenec. Aj sám knieža Vladimír (Eduard Bindas) ho má rád a neváha mu pomôcť, keď zistí, čo ho trápi. Za jeho srdca bôľ môže Nastasia (Ida Rapaičová), dcéra černigovského kupcu. Lepšie povedané, môže zaň jej otec (Martin Gregor), ktorý ju odmieta vydať za Ivana, hoci si navzájom sľúbili lásku a vernosť. Bohatý a dôležitý kupec chce byť ešte bohatší a dôležitejší, preto dcéru sľúbi samotnému cárovi Afromejovi Afromejičovi (František Dibarbora). Vyzerá to na klasickú zápletku, ale tento príbeh zo starých ruských bylín sa skončí celkom inak, než by ste si predstavovali. Rozprávkovú hru Ivan, sedliacky syn napísala Helena Križanová-Brindzová. A tá hudba, ktorá bude znieť, akoby vyskočila rovno z Kyjevskej Rusi, tú napísal Milan Dubovský. A posledná informácia - túto rozprávku ste u nás ešte nepočuli.

  A nepočuli ste ani Rozprávkový šlabikár, rozprávkovú hru s pesničkami od Vlada Bednára a Tomáša Janovica. Tú sme pre vás vybrali preto, že sa začal školský rok. A ten sa začal aj šibalským dvojčatám Dežovi Bartolomejovi Črievičkovi (Pavol Lazar) a Ežovi Bartolomejovi Črievičkovi (Martin Dánai), ktorí ale nastúpiť do školy odmietajú. Prvý školský deň sa schovajú v perinách a tvária sa, že sú v škole. Preto si doma neodrežú ani krajec chleba. A povedia to aj do telefónu, že nie sú doma, ale v škole, a preto nemôžu odovzdať otcovi odkaz. (Tu treba povedať, že v čase, keď vznikla táto rozprávka, neexistovali mobilné telefóny, ale len tie domáce, neprenosné.) Čo teda celý deň robia? Čítajú si z rozprávkových kníh, ale len obrázkov, keďže čítať nevedia. Akí rozprávkoví hrdinovia sa im, takto od hladu, zjavia, sa dozviete v našom vysielaní. Prezradíme len hviezdne obsadenie: Zdena Studenková, Oldo Hlaváček, Zora Kolínska, Dušan Tarageľ, Stano Dančiak, Magda Paveleková, František Dibarbora, Ivan Krajíček, Eva Večerová... Pod hudbu k pesničkám sa podpísal dvorný skladateľ Slovenského rozhlasu - Igor Bázlik.

  Kedysi dávno žil v ďalekom Tibete minister Gara. Bol zo všetkých tibetských ministrov najmúdrejší a ľudia si o ňom a o jeho múdrosti dodnes rozprávajú príbehy. Tento minister však mal jedného nezvyčajne hlúpeho syna. Jediné, čo by mu mohlo v živote pomôcť, je múdra žena po jeho boku. Či sa mu takú nevestu pre syna podarí nájsť a ako sa múdre nevesty vlastne hľadajú, sa dozviete v rozprávke Marty Kiripolskej Nevesta ministra Gara. Rozpovie vám ju Mária Prechovská.


Autorky scenára: Veronika Dianišková a Rozália Vlasková

Ilustrácie: Ida Rentoul, Viera Gergeľová, Helena Zmatlíková, Giada Gatti, Anderson Florence Mary, Sonia Chaghatzbanian, Martin Kellenberger, Paolo Domeniconi Gatto, Alice and Martin Provensen, DeviantArt, Kristin Kwan, Claudia Tremblay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame