Týždeň koníkov a somárikov

Týždeň koníkov a somárikov

V najbližších dňoch sa vám z Rádia Junior budú prihovárať koníky, tátošíky, paripy, oslíky a somáriky a rôzni ľudia zakliati do ich podoby.

„Všetko, čo má nohy, chodí. Samozrejme okrem stolov, stoličiek a drevených koníkov. Stoly a stoličky stoja na dlážke, drevené koníky sa môžu točiť na kolotoči. Môžu, ale nemusia. Ako ten jeden, ktorého raz našiel pán Tomáš pri ceste..." Ako to s dreveným koníkom a pánom Tomášom bolo ďalej, vám rozpovie Zdena Grúberová vo vysielaní pre najmenších v rozprávke Jána Uličianskeho O drevenom koníkovi.

  Bola raz jedna Stela, ktorá mala hračiek veľa. Ale najradšej mala svojho oslíka Ťapka. Ako k nemu prišla? Vôbec nijako. On prišiel k nej. Stela zistila, že jej oslík je aj poslík a môže po ňom posielať všelijaké odkazy. Napríklad mamičke. Viac o kamarátstve somárika a malého dievčatka vám už porozpráva Michal Dočolomanský v rozprávke Daniela Heviera O oslíkovi Ťapkovi. Príbeh vysielame pre tých z vás, ktorí a ktoré ešte nechodia do školy. Ale ak budú našu dvojhodinku pre najmenších počúvať aj vaši starší kamaráti a kamarátky, budeme len radi. A určite aj oslík Ťapko.

  O jazdcovi na čudnom tátošovi je rozprávka, v ktorej kôň nebude celkom koňom. Hlavného hrdinu zastihne v hore noc, a tak vylezie na obrovský strom, aby ju tam prečkal. Ale zaspať nemôže. Keď už je riadne po polnoci, začuje zdola akýsi šramot... Aký tátoš sa objaví v tomto príbehu a čo je to v hore za strašidelný šuchot, to vám v dvojhodinke pre najmenších vyrozpráva Július Pántik. Rozprávku napísal Rudo Moric.

  Viete, kto je Kôň so zelenou hrivou? Kto býva v Dunaji pod devínskym bralom a hoci je ešte mladý, ani nie storočný, nemôže si s dievčencami a mládencami zakrepčiť? To vám neprezradíme, ale ak budete počúvať rozprávku Márie Ďuríčkovej, určite to zistíte. Veru aj tento tátoš bude poriadne čudný. Viac vám o ňom v dvojhodinke pre najmenších porozpráva Gustáv Valach.

  Čudná rozprávka bude preto trochu čudná, lebo niektorí herci v nej hrajú samých seba. Napríklad Jožko Kroner hrá Jožka Kronera. Že to už podľa vás nie je vôbec rozprávkové? Nuž, na lúke, kde herec oddychuje, sa objaví aj jeden koník (Emil Horváth). Síce iba lúčny, ale zato vie rozprávať. A ešte všelijaké čary sa do príbehu zapletú. Rozprávkovú hru pre vás napísal Emil Fillo.

  V jednej hre z našej dobrodružnej dvojhodinky sa ocitneme na ceste pri stretnutí sedliaka (Vladimír Kostovič) s poľovníkom (Igor Čilík). Jeden je hladný, vedie koníka na trh, aby získal peniaze. Druhý potrebuje ďalšieho koňa, lebo lovecké šťastie mu žičilo. Nie, lovec nevymení koňa za úlovok. Daruje diviaka sedliakovi, aby deti nachoval. A tam sa to všetko začne zamotávať. Dobrý lovec totiž na svojej ceste pomáha všetkým, ktorí to potrebujú. A to sa vôbec nepáči prísnemu kráľovi (Vladimír Minarovič). Rozprávkovú hru napísal Ján Číž už v roku 1969. My, v Rádiu Junior, sme tento príbeh až teraz vylovili z rozhlasového archívu, a preto ho v našom vysielaní budete počuť po prvýkrát.

Princ Bajaja (Vladimír Kobielsky) sa vyberie do sveta hľadať pravú lásku. Stretne starenku (Viera Strnisková) a jej koníka (Peter Bzdúch), ktorým ublížil kráľ Zlomír (Ján Mistrík). Na tom by ešte nebolo nič zvláštne, lenže starenka nie je len takou obyčajnou starenkou a koník nie je len takým obyčajným koníkom... Známu rozprávkovú hru podľa príbehu Boženy Němcovej pre rozhlas napísala Dana Garguláková. Rozprávka patrí k našim tipom týždňa a pustíme vám ju v dobrodružnej dvojhodinke.

bajaja.jpg

Sitno je vrch opradený mnohými povesťami. Najznámejší sú určite Sitnianski rytieri - spiace vojsko, ktoré čaká na svoju príležitosť. Ale do Sitna sa zmestí aj ďalší magický príbeh. Svadba v Sitne je povesť o chýrnej muzikantskej skupine Samka Dúdika (Jozef Skovaj) a ešte chýrnejšej svadbe, na ktorú bola banda pozvaná. Zvláštny posol (Vladimír Minarovič) nechcel nič prezradiť. Samkovi zaplatil veľký preddavok a povedal len toľko, aby muzikanti prišli pod Sitno k Trom studničkám a píšťalkou privolali ďalšieho posla. Aká to bola tajomná svadba, vám neprezradíme. Ale že v nej kôň bude hovoriť ľudským hlasom, to vám môžeme sľúbiť. Povesť zo zbierky Jozefa Horáka zdramatizoval Ján Číž. Hudbu skomponoval Pavol Tonkovič a vy si hru v Rádiu Junior vypočujete po prvý raz.

  Čo by ste robili, keby ste zazreli toho najkrajšieho koníka na svete? S jagavou hrivou, kopytami ako hviezdy na oblohe, takého, čo rieku preskočí ako potok a kopec, čo mu v ceste stojí, preletí ako kopček? Chlapec z nášho príbehu (Anna Bučinská) okamžite zatúži tohto koníka vidieť ešte raz a ponosiť sa na ňom. Nič ho nezadrží, ani jeho nešťastná mama (Viera Strnisková), a tak sa chlapča vyberie do sveta. Pri rieke natrafí na starčeka (Karol L. Zachar). A veru, bude to tá najlepšia stopa. Starček bájneho koníka chová a chlapcovi sľúbi, že sa na ňom môže nosiť, ak sa oňho celý deň bude starať. Lenže ráno na chlapca v stajni čaká len Drevený tátoš... Rozprávkovú hru, v ktorej sa stierajú hranice medzi snom a skutočnosťou, vymyslel Rudolf Dobiáš. Koníkovi bude do cvalu vyhrávať hudba Jozefa Revalla.

  Pastierik Ants je ešte len chlapec. Chlapec dobrý, veselý a hrajúci na píšťalke. Preto sluhovia napokon súhlasia, že s nimi môže vyraziť na obnôcku - nočné pasenie koní. Ants sa ukáže nielen ako dobrý a šikovný pomocník, ale najmä ako človiečik s dobrým srdcom. Preto ho aj rôzne nadprirodzené sily rady obdarujú... Rozprávku Jany Tesařovej vám porozpráva Karol Machata.

  Dlho sme neboli u Kratuľkov. Vyberieme sa za nimi tento týždeň a to priamo do Slnečného mesta. S Nevedkom (Ľubo Roman), Gombičkou (Mája Velšicová), Umazančekom (Marián Labuda), Ponáhľajkom (Stano Dančiak) a ďalšími krátkymi, no veselými ľudkami. Stane sa totiž niečo zvláštne. Nevedko premení kratuľka menom Písmenko (Ivan Krivosudský) na somára. Prečo? Ako? Dokedy? Dozviete sa v rozprávkovej hre Nevedko v slnečnom meste. Podľa knižnej predlohy Nikolaja Nikolajeviča Nosova ju napísala Hana Suchá. Tento Nevedkov príbeh budete u nás počuť prvýkrát.

A. Laptev.promo.jpg

Posledným rozprávkovým a zároveň špeciálnym koníkom bude Zlatý kôň. Tento krásny koník zlatej farby sa rozhodne, že zachráni ľudí pred zakliatym dymom a hlukom, ktorý vychádza z veľkých kolieskových plechoviek. Vyberie sa do mesta, do úplne cudzieho prostredia a zažije veci nevídané, nečakané a tiež nechcené. Rozprávku Ľubice Zapletalovej vám porozpráva Ján Gallovič.

Autorky scenára: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustrácie: Suzan Visser, Jessie Wilcox Smith, Martine Marlier, Štepán Zavřel, Paul Pederson, Leo Antolini, Pilar Moreno, Olga Demidova, A. Laptev

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame