Dračí týždeň

Dračí týždeň

Vietor jedného dňa zatúžil po cudzom klobúku, ale vo svojej skrini žiaden nevykutral. A tak nadvihoval aspoň tie cudzie. Jedného dňa natrafil aj na rozprávača príbehu O papierovom drakovi a zaviedol ho na Dračí vŕšok. Ale žiaden strach, v našom Dračom týždni sa neocitnete len vedľa nebezpečných drakov chrliacich oheň, zalietate si aj s drakmi papierovými! Ale pekne od začiatku: Kde bolo tam bolo, bol raz jeden pán spisovateľ Daniel Hevier. Jedného dňa si sadol za stôl a napísal pre vás rozprávku. Potom ju priniesol do rozhlasu, dal ju Karolovi Machatovi a ten vám ju teraz prečíta v našej dvojhodinke pre škôlkarov a škôlkarky.

  Ani v ďalšej rozprávke sa nestretneme s nebezpečným drakom, ktorý by unášal princezné. Naopak, tu sa stretneme so šarkanom, ktorý býva vo výklade a je opäť iba z papiera. Hoci má vycerené zubiská, vôbec nie je nebezpečný. Myslí si, že celý svet je taký ako výklad, celý zo skla. Zrazu pred výkladom zastane tatko Jakubík s malým Jakubom. A malý Jakub odíde z obchodu so šarkanom pod pazuchou. Neskôr mu dá aj meno - Drak Drakula. Rozprávka Daniela Heviera sa bude volať podobne - Drak Drakula a Mrak Mrakula. Rozprávať bude Ľubo Roman a rozhovor tohto šarkana s mrakom si môžete zapnúť tiež v dvojhodinke pre najmenších.

  Vo vysielaní pre predškolákov nájdete aj kratučkú rozprávku Drak. Je taká krátka, že vám ani približne neprezradíme, čo sa v nej bude diať, lebo by sme vlastne prezradili úplne všetko. Len to vám môžeme odhaliť, že ju napísal Radek Bachratý, vychrlí ju zo seba Boris Farkaš a v našom vysielaní zaznie po prvý raz. Tak pozorne počúvajte dvojhodinu pre najmenších, aby vám tento drak neušiel!

  V istej dedine drak ubližoval ľuďom. Nemali kvôli nemu pokoja. Jedného dňa ale prechádzal cez dedinu bedár, a keď zistil, ako dračisko ľudí sužuje a odnáša ich ktoviekam, rozhodol sa s ním zatočiť... Rozprávku Bedár a drak napísal Konstantin Dmitrijevič Ušinskij a vyrozpráva vám ju Július Pántik.

Aj Panpulóni - program Detskej rozhlasovej dramatickej družiny bude tentokrát o drakovi. Šarkan v tomto príbehu síce unesie princeznú, ale nechce ju zožrať. Ba jej ešte aj pytačov zháňa. Veselú rozprávku O nešťastnom drakovi pre vás napísala Veronika Martinková.

  Príbeh o dcére dračieho kráľa a študentovi Liou I budete tento týždeň počuť v našom vysielaní po prvý krát. Dozviete sa, ako dlho žijú draci aj či sa môže dračia dcéra (Eva Kvietiková) zaľúbiť do človeka - mládenca Luiou I (Anton Mrvečka). Na to, aby ich láska, akokoľvek je silná, mohla pokračovať, budú musieť obaja prekonať množstvo prekážok... Starodávny príbeh z ďalekej Číny, v ktorej majú draky a dračie rozprávky celkom iné miesto ako u nás, napísal Chao Wei Li. Rozprávku preložila Dana Šťovíčková a pre rozhlas ju zdramatizoval Andrej Bystran.

  Dračiatku sa zunovalo ležať v knižke len tak nepohnuto. Jedného dňa šup - a už ho nebolo. Tety v tlačiarni si nič nevšimli, knižku zabalili a poslali do kníhkupectva. Malého chrliča ohňa objavil učeň Ferko a vynasnažil sa spriateliť sa s ním... Rozprávku o rozprávkovej bytosti napísala Ljuba Štípalová a vyrozpráva vám ju Karol Machata.

  Tento týždeň sa rozlúčime s jedným veľmi sympatickým hrdinom - s ujom Bohdanom. Práve on rozprával svojmu návštevníkovi príhody, ktoré poznáte ako Rozprávky z poľovníckej kapsy. Príbehy vám niekoľko mesiacov v našej dobrodružnej dvojhodinke rozprával Ivan Vojtek. Nenechajte si ujsť poslednú časť, ktorá sa volá A opäť rozlúčka.

z_polovnickej_kapsy.jpg

Synovia vlčice je dobrodružná hra podľa staroáziskej turkotatárskej legendy. Chán Kara Isik (Bohuš Rapoš) bráni svoju zem pred dobyvateľmi z okolitých krajín. A ak budete pozorne počúvať, zistíte, že aj týmto príbehom obohatíme náš dračí repertoár. Pretože tu nestretneme ani draka trojhlavého, ani draka papierového, ale postavu, ktorá nesie dračie meno. Príbeh zdramatizoval Milan Odran a je určený poslucháčkam a poslucháčom od 9 rokov.

  Nevieme, čím to je, že rozprávkové draky našich spisovateľov tak veľmi lákajú k písaniu úplne opačných príbehov, než by sme očakávali. Český spisovateľ a autor rozhlasových hier, Ota Ksandr, si vymyslel veselý príbeh o tom, Ako princezná zjedla sedemhlavého šarkana. V tej rozprávke pritom vôbec nejde o klasický problém princezná - drak. To len kráľovský otec (Jozef Kroner) potrebuje súrne vydať princeznú Culifínku (Eva Kvietiková). Žiadni princovia sa však do kráľovstva nehrnú, a tak najväčší (Gustáv Valach) a najmenší kráľovský radca (Jozef Cút) skúsia problém so svadbou vyriešiť okľukou. Kráľovstvo potrebuje šarkana, aby princovia mohli prísť zachrániť princeznú a získať tak jej ruku a pol kráľovstva. V tejto rozprávkovej hre navyše začujete veľa legendárnych hlasov. Ivana Krajíčka, Mariána Labudu a dokonca aj Stana Dančiaka, na ktorého v týchto dňoch spomíname.

Jedného dňa uniesol šarkan Onorár Hrozný (Dušan Blaškovič) spisovateľku Kristu zvanú Bendovú, pretože nepekne písala o šarkanoch. Ako prvý to zistil Osmijanko (Ctibor Filčík), ktorý na jej dverách našiel prišpendlený odkaz ľudstvu: "Som na neurčito unesená jednohlavým šarkanom Onorárom Hrozným. Chlapci, choďte na obed do družiny, večeru máte v chladničke. Nezabudnite nakŕmiť psa a mačku. Kvety som poliala. Mama." Osmijanko sa najskôr preľakol, ale potom si povedal, že keď už vyslobodil toľko princezien od toľkých drakov a šarkanov, vyslobodí aj svoju "mamu", ktorá ho stvorila. V špeciálnej rozprávke Osmijanko rozpráva o unesenej spisovateľke, začujete aj ozajstnú unesenú spisovateľku - teda Kristu Bendovú, Jožka Pletka (Eva Galandová), Opičiaka Fricka (Mája Velšicová), pána učiteľa (Ján Klimo) a Evku z knihy Bola raz jedna trieda (Anna Bučinská). Rozprávkový špeciál pripravil Mojmír Plevka a Krista Bendová.

Miroslav Cipar mensi.jpg

Traja bratia - Silák (Dušan Blaškovič), Ňucháč (Ivan Krivosudský) a najmladší Janko (Ľubo Roman) sa po siedmych rokoch stretnú, tak ako sa kedysi dohodli, keď sa vybrali do sveta na skusy. Zájdu do hostinca osláviť svoje stretnutie. Hodujú, pijú, pochutnávajú si, ale niečo sa im predsa len nezdá. V hostinci okrem nich a krčmára niet ani živej duše. To preto, že sám pán cisár (Eduard Bindas) dal smútok ohlásiť, keď jeho tri dcéry (Eva Rysová, Mária Úradníčková, Anna Bučinská) ukradli šarkany. Nik ich nevie nájsť, lebo tie šarkany sa na neznámom mieste zavŕtali do zeme. To je výzva pre Siláka, Ňucháča a Janka. Ako si s drakmi poradia, sa dozviete v rozprávkovej hre Traja bratia a tri princezné. Príbeh zo zbierky ľudových rozprávok Samuela Czambela zdramatizovala Ada Rapošová.

  V belasom zápolí vyrástol trojhlavý drak. Vždy, keď prišla jar, ľudia mu museli odovzdať jednu dievčinu. Keď prišiel rad na kniežaciu dcéru Dúbravku, všetci žalostne plakali, až bola celá krajina plná plaču. Ale čo to? Kto to prichádza na utešenom sivkovi? Dozviete sa v bratislavskej povesti Márie Ďuríčkovej Rytier a drak. Porozpráva vám ju Pavol Mikulík.

Aj program Knižky mačky Abecedy bude načisto dračí. Zamyslíme sa nad tým, prečo si ľudia vôbec vymysleli draky. Michaela Mrázová pre vás pripravila ukážky z kníh:
Cressida Cowell: Ako si vycvičiť draka
Dugald A. Steer: Drakológia - Dračie oko
Jana Necpalová: Zo škrupiny - nezvyčajný dar z cudziny
Účinkuje Soňa Ulická v úlohe knižničnej mačky Abecedy a deti z Detskej rozhlasovej dramatickej družiny: Veronika Drobová, Natália Juráková a Richard Labuda.

Martin Krkosek.jpg

A napokon sa opäť vyberieme do knižnice, s drakom a navyše aj s ozajstnou spisovateľkou. Rozprávku Dračia noc v knižnici vymyslela a dokonca ju aj vyrozpráva Gabriela Futová. Bude o drakovi, ktorý mal tri hlavy. Jednu čo rozmýšľala, druhú čo rozprávala a tretiu, ktorá donekonečna iba vyrývala. Drak sa vybral do knižnice plnej detí. Čo bolo ďalej, sa dozviete v našom vysielaní.

Autorky scenára: Rozália Vlasková a Veronika Dianišková

Ilustrácie: P.J. Lynch, Bomboland, Majali, Vanadi/DeviantArt, Erin McGuire, Monica Amono, Mirko Hanák, Národný archív Levice, Eva Eriksson, Miroslav Cipár, Peter de Sève, Martin Krkošek

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame