Týždeň tajných dverí a komnát

Týždeň tajných dverí a komnát

Čaute decká, aj vy to tak máte? A najmä teraz počas prázdnin? Dostanete sa na všakovaké super zaujímavé miesta, ktoré treba neodkladne preskúmať? Prvý krát spíte pod stanom na kraji lesa, prehľadávate pôjd u starej mamy, divnú pivnicu v prázdninovej chate či zarastenú záhradu toho opusteného domu? Našli ste kľúč od tajných dverí? Tajné dvere vedú do tajných izieb, za ktorými čakajú dobrodružstvá, ktoré sme pozbierali u nás v Juniore. Možno sa niektoré budú podobať aj na tie vaše, tak počúvajte!

Čo si hračky rozprávali je rozprávkový seriál pre najmenších. Otvoríme v ňom tajomnú izbičku v dome pri záhradách, v ktorej ožívajú hračky a stretneme sa so smutným hojdacím koníkom, ktorý by sa rád dostal z izbičky von. Alebo by len chcel, aby naň jeho majiteľka Marinka nezabúdala? Počúvajte a dozviete sa, ako to celé bolo. Dvere do izbičky vám odomkne rozprávač Ľubo Roman spolu s autorkou Máriou Ďuríčkovou.

Danica Paulíčková.jpg

Aká by to už bola dvojhodinka pre škôlkarov a škôlkarky, keby nám v nej aspoň jeden príbeh nevyrozprával najrozprávkovejší Karol Machata? Tentokrát bude rozprávať o Skrýši, do ktorej nikto nesmie. Malá Silva jedného dňa stretne žabu a spriatelí sa s ňou. Ich stretnutie prekazí brat Igor, ktorý sa práve potajomky poberá do tajnej skrýše... Rozprávku napísala Dana Podracká.

  Za tajnými vrátkami (alebo možno len za takými, do ktorých ľudia nedovidia) sa odohrávajú aj príhody jedného rozprávkového červíka. Vy však do nich môžete nazrieť vo vysielaní pre najmenších. Rozprávkový seriál Červík Ervín napísala Andrea Gregušová a červičie historky vám bude rozprávať Ján Kroner.

"Čo máš vo vrecúšku, Benjamín?

Čo si zvedavá, Serafínka?

Pretože deti a starenky sú zvedavé."

Tak sa začína rozprávková hra Jána Milčáka, v ktorej Benjamín (Karol Čálik) a Serafínka (Viera Topinková) otvoria dvere zabudnutej skrine. A v nej bývajú tajomní a veru aj poriadne čudesní obyvatelia. Okrem toho ešte Benjamín nakukne aj do svojho zázračného vrecúška, pretože vďaka Serafínke znovu objaví svoju zvedavosť. Ale pozor, zabudnutú skriňu už sto rokov neotvorila ani živá duša. Pre obyvateľov za jej dverami je to veľké prekvapenie. Rozprávková hra Zabudnutá skriňa je určená hlavne poslucháčom a poslucháčkam od 8 rokov, ale ak ju budú počúvať aj tí mladší z vás, hrdinovia a hrdinky v rozprávke sa isto-iste len potešia.

  Počuli ste už niekedy o tom, aby sa sám kráľ (Ivan Vojtek) ukrýval? A navyše vo svojej vlastnej komnate? Jeho komorník (Matej Landl) ho musí každý deň hľadať. Na začiatku nášho príbehu ho nájde práve v skrini. Kráľ sa však neschováva len tak, pre srandu králikov, ako sa vraví, ale preto, že sa neustále bojí. Bojí sa svojich poddaných, svojich priateľov i nepriateľov. Ako sa to celé skončí, to vám už prezradí veselá rozprávková hra Martina Kákoša Nech žije kráľ!

  Tí z vás, ktorí sa nezaobídu bez dobrodružstiev, sa tento týždeň majú na čo tešiť! V našej dobrodružnej dvojhodinke si najprv vypočujete ďalšiu Rozprávku z poľovníckej kapsy, potom sa zažijete Dobrodružstvá kapitána Korkorána v záverečnej časti jeho príbehov no a ešte si pustíme aj hru Mareka Kupča Biela skala, ktorá mala len nedávno premiéru v Rádiu Devín. Bude to príbeh poriadne nebezpečný, odohrávajúci sa v temných lesoch za čias starých slovanských kmeňov, ktoré proti sebe často bojovali. Hlavní hrdinovia a hrdinky príbehu sa ukrývajú na nedobytnej Bielej skale, ku ktorej sa ich zlí nepriatelia nedokážu dostať. Akoby ich chránila tajná brána alebo akési kúzlo...

  A ak ešte ani po tejto hre nebudete mať dobrodružstiev plné zuby, môžete ostať s nami a vypočuť si ďalšiu časť z povestí o tureckých nájazdoch v tretej časti historického seriálu o srbských junáckych spevoch, ktoré spracoval Miloš Herko. Tentokrát sa dozviete, Ako vojvoda Jano ušiel Turkom.

V rozprávkovej hre Pamodaj šťastia, lavička otvoríme najskôr dvierka na truhlici so slovenskými ľudovými rozprávkami. Vyberieme odtiaľ tú o Aničke (Eva Kvietiková), polosirote, ktorá si sama nájde macochu (Hana Meličková), aby jej na svete bolo veselšie. Lenže z milej a láskavej susedky sa razom stane zlá a lakomá rafika, takže sa Anička radšej vyberie do sveta, do služby. V chalúpke u akejsi zvláštnej gazdinej (Viera Bálinthová) dostane za úlohu zametať jedenásť izieb, ale na tú dvanástu nesmie ani pomyslieť. Vy, ktorí ste čítali túto rozprávku v zbierke Pavla Dobšinského, určite viete, že v príbehu sa stretnete aj s Aničkinou nevlastnou sestrou (Erika Bauerová) a najmä s lavičkou (Darina Vašíčková), psíčkom (Vladimír Minarovič), hruškou (Zuzana Šimečková), bujačikom (Ľubo Roman) a pieckou (Magda Matulíková). Staršiu rozprávkovú hru napísal Ján Číž a pod scénickú hudbu sa podpísal Milan Dubovský.

  Čarodejný lampáš je síce tiež slovenská ľudová rozprávka, ale „Aladín a jeho čarovná lampa" musí byť najmenej jej sesternicou. V príbehu namiesto Aladína vystupuje pastierik Miško (Michal Klučka, neskôr Marcel Ochránek). Čarodejník z vysokého brala (Ivan Letko) hľadá práve takéhoto Miška. V deň, keď sa stretnú, dovŕšil presne sedem rokov, sedem mesiacov a sedem týždňov. Len takýto chlapec mu môže priniesť poklad ukrytý za skalou v tajnej chodbe... Rozprávku zo zbierky Pavla Dobšinského zdramatizovala Hana Zelinová a scénickú hudbu zložil Rudolf Géri.

Na všetky smútky sveta sú najlepšie Čarovné dvierka. Myslíte si, že také doma nemáte? Tak počúvajte. Stačí, keď nenápadne zaleziete pod stôl, ostanete tam chvíľku po tichu, potom stlačíte kľučku a vojdete. „V čarodejnom klobúku kráčam po ulici, tak ako to robia kúzelníci. Počujete, že mi tam holúbok vŕka, králiček prežúva, v bruchu mu škŕka. Tak nosím v klobúku celý svoj majetok, som kráľ kúzelníkov - slávny Kišimoto!" Takto spevavo sa vám hneď v úvode predstaví slávny kúzelník, ktorý za čarovnými dvierkami vedie kúzelnícku školu. A práve v nej sa bude odohrávať celý rozospievaný čarodejný príbeh. V rozprávkovej hre Jitky Škapíkovej a Aloisa Mikulku začujete Petra Marcina, Róberta Rotha, Evu Krížikovú, Helenu Geregovú a ďalších. O pesničky sa postaral skladateľ Martin Chovanec.


Autorky scenára: Veronika Dianišková, Rozália Vlasková

Ilustrácie: Graham Rust, Harry Bliss, Danica Paulíčková, Adam Oehlers, Kento IIDA, Greg Abbott, Emil Makovický, Frances Hodgson Burnett

Program rádií

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame