Hmyzí týždeň

Hmyzí týždeň

Tieto dni u nás budú patriť všetkým tým drobným tvorčekom, ktorí okolo nás poletujú, opeľujú, bzučia, štípu aj svietia do letnej noci. Pripravili sme pre vás "Hmyzí týždeň", ale spomenuli sme si aj na Medzinárodný deň hlavolamov.

Na stovke nožičiek pricupitá do vysielania pre najmenších Tvrdohlavá stonožka. Navštívi obuvníka a objedná si päťdesiat párov topánok na mieru. Lenže na každý pár nôh si zažiada iné topánky. Jedny na vychádzku, druhé do tanca, tretie vojenské, štvrté na doma, piate do dažďa... päťdesiate s korčuľami! Poradiť si nedá ani za svet. Ako celá kúpa dopadla, sa dozviete od Borisa Farkaša v rozprávke Václava Čtvrtka.

  V úzkej doline ležala dolina Fidlikovce. Žilo v nej totiž mnoho fidlikantov. Obyvatelia pri muzike žili zo dňa na deň a ak nemali čo do úst vložiť, zahrali si pri stole pieseň a dáko už prečkali do rána. Jedného dňa sa medzi muzikantami objavil chrúst Elemír. Dokonca sem – tam vliezol do niektorého z hudobných nástrojov. Ako to celé dopadlo, to vám už v rozprávke pre škôlkarky a škôlkarov vyrozpráva Július Pántik. Príbeh Jána Štiavnického sa volá Huncút chrúst.

Do „Hmyzieho týždňa“ priletí aj Lienka Levandulka a aj ona pristane práve v škôlkarskej dvojhodine. V prvej časti seriálu Boženy Trilecovej sa dozviete, Ako sa lienka naučila hovoriť "r" a vôbec, ako sa zoznámila so svetom, do ktorého sa len nedávno narodila. V úlohe lienky Levandulky začujete Emíliu Tomanovú, ale v seriáli sa mihnú aj ďalšie hlasy – napríklad Viera Bálinthová, Hana Kostolanská alebo Ján Klimo. 

  Chlapec Simeon je rozprávková hra o starčekovi, ktorý je vlastne stále chlapcom. Má totiž chlapčenské srdce a možno aj oči. Simeon (Karol Machata) vysedáva na svojej lavičke v parku a spoločnosť mu robia rôzne bytosti či zvieratká. Napríklad Vrana (Zdena Grúberová), ktorá obletela celý svet. Alebo aj Včelia kráľovná (Kamila Magálová). Náročnejší príbeh je určený poslucháčom a poslucháčkam od 9 rokov a napísal ho pre vás Ján Milčák. (Ale ak pri tejto rozprávke ostanú aj mladší kamaráti a kamarátky, pokojne sa môžu započúvať tiež.)

  Po premýšľavom príbehu o Chlapcovi Simeonovi sa poriadne nasmejeme. Priletí totiž Barón z Hopsapichu! Ten sa chce oženiť s princeznou Chcevedieť (Alena Pajtinková). To by nebolo na rozprávku nič nezvyčajné, ale Barón z Hopsapichu nie je vôbec človekom, vyzerá skôr ako hmyz... K vaším službám bude aj Týždeň (Soňa Norisová) so svojimi siedmimi deťmi, ktoré poriadne v rozprávke zamiešajú karty. V príbehu začujete aj pesničky Sisy Michalidesovej a v hlavnej úlohe bude vynikajúco bzučať herec Daniel Fischer. Klasickú rozprávku nemeckého spisovateľa Clemensa Brentana zdramatizoval Svetozár Sprušanský.

Hanna Preetorius vyrez.jpg

Pätnásťorčný kapitán je mladý Dick Sand (Ivan Šándor), ktorý sa po nehode musí ujať riadenia celej plachetnice. Na palube je však aj zlý Negoro (Peter Bzdúch). Práve on pokazí kompas a tak namiesto do Južnej Ameriky pripláva plachetnica do vtedy ešte otrokárskej Afriky... Známy príbeh Julesa Verna pre rozhlas napísal Peter Gregor. A prečo sme ho zaradili do nášho chrobačieho týždňa? Nebojte sa, v Africkom pralese bude všakovakých chrobákov viac než dosť a hrdinovia sa poriadne potrápia s mravcami či termitmi. Hru vysielame v našej dobrodružnej dvojhodinke. Pätnásťročný kapitán je príbeh pre celú rodinu a  začujete ho hneď po ďalšej časti Dobrodružstiev kapitána Korkorána.

Henri Meyer.jpg

V programe Detskej rozhlasovej dramatickej družiny Panpulóni si vypočujete čítanie z knihy Václava Šuplatu Prečo... Dozviete sa tak Prečo svätojánske mušky svietia, Prečo slimáky chodia pomaly a Prečo pavúky pletú siete. Účinkujú deti z DRDD, ale aj samotný autor knihy Václav Šuplata a tiež Ľudmila Mandžárová, Alfréd Swan, Dušan Kaprálik, Laco Kerata a ďalší.

Preco.... Jano Valter.jpeg

„Starček a starká v chudobe žili, túžbou jedinou dieťatko bolo. Raz šúľal z hliny zo zeme rodnej, formoval bábku storočný starček. Z očú jej blankyt nevädzí svieti, lupienok ruže v červenom líci, havranie vlasy starček pospletal, pritúlil k srdcu, život chcel budiť...“ Takto starý gusliar (Ivan Krivosudský) začína recitovať príbeh o udatnej dievčine so vznešeným menom – Slava, dcéra zeme. Ako inak by sa mohla volať, keď priamo z kúska ušúľanej hliny ožila? Starček (Samuel Adamčík) a starká (Beta Poničanová) tak prišli k vytúženému dieťatku, k veľkej pomocníčke a krajina k veľkej bohatierke. Slava (Katarína Vajgeltová) si však najskôr musí poradiť so samotným cárom (Slavo Drozd). Pri tom jej pomôže aj tátoš (Ján Jamnický), ktorého si premenila na koníka z obyčajného chrústa. Príbeh rumunského spisovateľa Vladimira Colina zdramatizovala Ada Rapošová a scénickou hudbou ho dokreslil Igor Bázlik.

Val Munteanu.jpg

Nedávno, 13. júla, svet oslavoval aj Medzinárodný deň hlavolamov. Lámali sme si hlavu, ako si tento deň pripomenúť a spomenuli sme si na príbeh O prorokovi Rakovi. Určite ho poznáte. Jano Rak (Marián Zednikovič) je veľký chytrák. Čítať nevie, ale aj tak si na jarmoku kúpil knihu. Má s ňou veľké plány. Vďaka nej zo seba spraví proroka, veštca a vôbec, veľkého pána. Zato jeho žena Zuza (Zuzana Kronerová) veľa bystrosti nepobrala, a tak ju Jano radšej schováva doma. Chodia za ním sedliaci aj veľkí páni, pretože prorok Rak vie každému vyveštiť a každý problém vyriešiť. Takto sa dostane až do zámku veľkomožnej panej (Elena Petrovická). Ako rozlúšti záhadu strateného prsteňa a ako si poradí aj s hlúposťou svojej ženy, sa dozviete v rozprávkovej hre Edity Čekovskej. Napísala ju podľa rozprávky zo zbierky Pavla Dobšinského a v skvelom rozhlasovom prevedení začujete aj hudbu Ivana Dubeckého.

Martin Benka Prorok Rak vyrez.jpg

Text: Rozália Vlasková, Veronika Dianišková

Ilustrácie: Quentin Blake, Brendan Wenzel, Quentin Gréban, C. Scholl, Anna Chernyshova, Hanna Preetorius, Henri Meyer, Jano Valter, Val Munteanu, Martin Benka, Quentin Gréban - banner

Program rádií


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame