Letný týždeň

Letný týždeň

Vo štvrtok 21. júna sa slnko opäť začne inak obracať, prichádza leto. Privítame ho letnými príbehmi, z ktorých už poriadne cítiť aj prázdninovú atmosféru.


Ružena Anďalová napísala rozprávku o malej Dianke, jej bratovi Peťovi a o niekoľkých baciloch. Tie však nebudú vystupovať v každej časti seriálu, len v tejto prvej. O súrodencoch, prázdninách, letných búrkach i všelijakých letných chorobách bude rozprávkový seriál Prázdninové odreninky. Rozprávať bude Ľudmila Dutková. V našej dvojhodinke pre najmenších sa nájdu všetci tí, ktorí už museli uspávať mladšieho súrodenca. Namiesto toho by však oveľa radšej šli von...

  S malým Floriánom (Michal Matuška) sa ocitneme na prázdninách u starých rodičov (Marta Černická, Elo Romančík) na Muráni. Vypuknú letné búrky, budeme sa napchávať chlebom s maslom a skamarátime sa s múdrym psom Lordom. Príbeh o priateľstve chlapca a psa, o včelárstve i o bystrých potokoch, o chuti medu a o prázdninách sa volá Florián, dedo a smutný Lord a napísal ho pre vás Peter Glocko. S Floriánom zažijete také prázdniny, o akých sa vám ani nesnívalo.

  Na prázdninách ostaneme aj v Údolí farebného vtáčka. Škola sa skončila a do domčeka k dedkovi Felovi (Marián Slovák) prifrčí autobus, v ňom kufor a s ním vnučka Izabelka (Martina Šimková). Spolu s Felovým koňom Pegasom sa Izabelka vyberie na zázračnú cestu. Ale pozor, nesmie si zabudnúť zázračné čiapky! Na prázdniny k deduškovi a zázračným bytostiam nás vezme autorská dvojica Dora Alonsová a Svetozár Sprušanský. Hudbu vyčaruje Igor Bázlik.

  Senjanin Tadija je prvou časťou historického seriálu. Ocitneme sa v povesťovom príbehu o tureckých nájazdoch plných dobrodružstiev. Tadija je junák, ktorý sa počas veľkej biedy a v ťažkých časoch snaží pomôcť ľuďom a bojovať za spravodlivosť. Seriál o srbských hrdinských junáckych spevoch napísal Miloš Herko a rozprávať ho bude Július Pántik. Na Juniore po prvýkrát.

  V seriáli o výročných obyčajoch, Nezvyčajné zvyky, sa opäť ocitneme na prázdninách u starej mamy (Ľudmila Mandžárová), aby sme očami Terezky (Ema Mercová) a Samka (Richard Labuda) pochopili, čo pre našich predkov znamenal Letný slnovrat. Cyklus pripravil Ľuboš Machaj, Veronika Lesana Renčková a Zuzana Jurigová-Kapráliková.

Lesana_letny_slnovrat_jpg.jpg

Rozprávkový rok - Leto je rozprávková hra o najobľúbenejšom ročnom období detí (najmä školákov). Cyklus „Rozprávkový rok" (Jar, Leto, Jeseň, Zima) pripravila Božena Čahojová-Bernátová a každú časť sprevádza husľový koncert Antonia Vivaldiho „Štyri ročné obdobia". V príbehu však nestretnete žiadneho človeka. Príbeh leta vám rozpovie leto samo (Helena Geregová) a pomôžu mu rieka (Elena Petrovická), studnička (Nataša Kulíšková), potok (Miroslav Trnavský), Vánok (Danica Matulayová) a rozprávač (Karol Machata).

  V cykle Stanica Ententýn nám Karol Machata porozpráva O lodi, na ktorej prišlo leto. Túto loď vymyslel Daniel Hevier. Vlastne, tá loď, s admirálom Babôčkom na palube, sa prisnila Ententýnovi, keď jedného teplého letného dňa zaspal v tráve.

  Sme presvedčení, že v lete sa odohráva aj maďarská ľudová rozprávka Zvedavý Mojžík. Veď kedy inokedy, by sa traja bratia vybrali na vandrovku? A kedy by mohli stretnúť také štebotavé a nápomocné vtáčatko? Ten zvedavý Mojžík (Karol Strážnický) je vlastne najmladším bratom, ktorému sa zvyšní dvaja (Ľubo Roman, Pavol Mikulík) len vysmievajú, pretože podľa nich nie je ani mocný, ani múdry, len zvedavý. Lenže jeho zvedavosť sa snúbi s dobrým srdcom, a tak Mojžík na vandrovke pomáha každému, koho stretne. Nakoniec aj svojim nevďačným bratom. Rozprávkovú hru napísala Anna Mányová a preložil ju Ján Dohňanský.

    Úplne malá balada sa odohrá počas horskej túry na rodinnom výlete. Mama s otcom (Viera Topinková, Pavol Mikulík) sú už deviaty deň v horách so svojimi tromi deťmi. Najväčšie dobrodružstvo zažije najmladšia Zorka (Andrea Timková). Tá si účasť na výlete dlhé roky nevedela vyprosiť. Rodičom aj bratom sa stále zdala príliš malá. Zato Maťo (Ľubo Barák) a Brčo (Emil Horváth ml.) v jej veku už dávno po horách chodili. Deväť dní šiel letný výlet ako po masle, ale z ničoho nič sa rodine podarilo navzájom stratiť a navyše sa spustila búrka. Mama s otcom si mysleli, že Zorka je s bratmi, bratia boli presvedčení, že kráča s rodičmi... Ale viac už vám z horského letného dobrodružstva neprezradíme. Len to, že táto balada bude mať dobrý koniec. Takto hru pre deti a mládež vymyslel v roku 1978 Ján Uličiansky a Rádio Junior ju odvysiela po prvýkrát.

  Autorky scenára: Veronika Dianišková, Rozália Vlasková

Ilustrácie: Josée Bisaillon, Erwin Madrid, Nancy Lane, Mustafa Göçmezler, Veronika Lesana Renčková, Anna Chernyshova, Paolo Domeniconi,  Peter Uchnár, SOOSH

Program rádií

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame