Medvedí týždeň

Medvedí týždeň

Tento týždeň nás pozvú do svojho sveta medvede. Medvede lesné ale i plyšové a nebude chýbať ani grizly. A okrem toho vás vezmeme do Indie a povozíte sa na hmlovom koňovi. Neveríte? Počúvajte, brum...

Z krovia na brehu rieky sa vystrčila veľká medvedia hlava a v lístí sa zablysli dve zelené očká. Lastovičky sa zľakli, ale v tomto prípade sa prerátali. Pretože toto bol veľmi malý a dobrácky medvedík. Keď usúdil, že už je dosť veľký, aby mohol z krovia vyjsť, vysvitlo, že hlavu má síce už veľkú, ale telo ešte malé. A tak sa začína veselá rozprávka Vitalija Biankiho - Macko Ťapko, ktorú vám ešte veselšie vo vysielaní pre najmenších vyrozpráva Boris Farkaš.

  Aj v Zátiší medvedíka Pú stretneme veľmi dobráckeho macka. A navyše bude aj príjemne mäkučký, pretože je celý z plyšu. A spomedzi plyšových mackov je tento určite najznámejší. Vymyslel ho totiž Alan Alexander Milne pre Krištofka (Štefan Jančík) a aby mackovi (Emil Fillo) a chlapcovi nebolo smutno, lapajstvá s nimi stvára celá plyšová rodina. Prasiatko (Martin Teray), Somárik Iáčik (Pavel Povoda) aj sova (Erika Bauerová). Tento medvedík Pú sa v rozhlasovom štúdiu narodil už v roku 1965 a pri jeho rozhlasovom zrode stála Emília Drugová.

  Viete, prečo Medvedíky nemajú rady krupicu? Prezradí vám to pani spisovateľka Anna Nemogová - Kolárová. Majka (Lýdia Ostertágová) a Feďo (Peter Jamrich) sa ráno zobudia vo svojej izbe a na zemi leží ich Pajác Jác (Boris Farkaš), Kovboj (Miroslav Trnavský), Dinosaurus (Jozef Šimonovič) a všetky ostatné postavičky na hranie. Aj tie medvedíky, ktoré neustále opakujú, že krupicu neľúbia. Naši hrdinovia večer hračky upratali, tak ako je možné, že sú ráno na iných miestach? Nastražte uši a počúvajte o priateľstve medzi postavičkami zo sveta fantázie a zo sveta nášho, celkom obyčajného. Alebo sú oba svety v skutočnosti len jedným?

  Putovanie z rozprávky zažije pán spisovateľ Brucháč (Marián Labuda), keď sa jedného dňa okolo neho dvihne vietor a on sa ocitne vo svojom vlastnom príbehu. Prvý, koho stretne, bude Maco (Peter Debnár). Ale možno sa mal v skutočnosti volať Laco, len pán spisovateľ si na písacom stroji pomýlil písmeno. Takže, hoci je tento týždeň medvedí, v tomto príbehu sa stretneme Macom, ktorý nie je celkom medveďom. Ale bude v ňom aj mnoho iných postáv, ktoré si zrazu zmyslia, že chcú byť trochu iné, než aké si ich Brucháč vymyslel. A nakoniec z toho vznikne zaujímavá a úplne nová rozprávka! Napísal ju pre vás Jozef Repko.

  Tento týždeň nebude len medvedí, ale tak trochu aj Indický. V novej časti nášho programu si skúsime predstaviť, Čo by bolo, keby... sme žili v Indii? Rozália Vlasková vyspovedala religionistu, etnológa a historika v jednej osobe - Dušana Deáka. Dušan prežil v Indii dlhé roky a na výskumné cesty sa tam stále vracia. V jeho rozprávaní Indom nazrieme pod pokrievku, do školy, do obývačky, aj do literatúry. Ukážky vám prečíta Vladimír Seman, ale počuť budete aj kúsok z rozhlasovej hry Kalíla a Dímna, čo je vlastne príbeh z indickej Pančatantry. Náš hosť vám tiež prezradí, čo má spoločné takáto rozprávka o šakaloch s vládnutím v krajine.

  „Ako to len bolo v našom starom žabacom príbehu? Na dne jazera leží sedlo. Patrí koňovi, ktorý sa tu objavuje vždy, keď je najväčšia hmla. Letí rýchlejšie ako vietor, kopytami sa ledva dotýka zeme. Prapradedo môjho deda vraj raz videl, ako do jazera padlo jeho vzácne sedlo. Odvtedy ostalo pred každým ukryté a kto ho vytiahne, splní sa mu najväčšie želanie..." Takto si pospevuje žabiačik (Alfréd Swan) na Sedlovom jazere. Náramne tým otravuje starú sovu (Darina Vašíčková). Jeho kamarát medveď (Július Paluš) je vždy pripravený žabiakovi pomôcť, hoci aj s vylovením vzácneho sedla z jazera. No a líška (Zora Kolíska), tá myslí len na seba. K starým známym z ničoho nič pribudne žabka (Eva Večerová) a napokon sa objaví aj bájny Hmlový kôň (Miroslav Dvorský). Tento príbeh napísala fínska spisovateľka Kirsti Puhtila. A keďže sa v ňom veľa spieva, počuť budete aj hudbu Igora Bázlika.

  Po medvedíkovi Pú príde do nášho „Medvedieho týždňa" aj plyšový maco Medard. Najskôr si ho Agnežka pribalí do školskej tašky, pretože v škole bez hračiek sa jej vôbec nepáči. Lenže Medard má ešte lepší nápad - Plyšová škola. No a v takej škole sa dejú veci! Vo veršoch Tomáša Janovica vám o nich porozprávajú Zuzana Kronerová, Zuzana Tlučková a Ján Gallovič.

  Medvede grizly stretnete v programe Knižky mačky Abecedy. Konkrétne vylezú z knihy Jamesa Olivera Curwooda Kráľ sivých medveďov. Ale čakajú na vás aj ďalšie dobrodružné ukážky. Obidve budú z kníh Jacka Londona: Volanie divočiny a Biely tesák. Program pripravila Gabriela Alexová a okrem Soni Ulickej (mačka Abeceda) v nej začujete aj členov Detskej rozhlasovej dramatickej družiny - Ninu Mačajovú, Viktora Vrbiara a Emu Mercovú.

tesak.promo.jpg


Text: Veronika Dianišková, Rozália Vlasková

Ilustrácie: Sachin Nagar

Program rádií

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame