Týždeň pátrania

Týždeň pátrania

Čakajú vás dni plné záhad, napätia, pátrania, skúmania a hľadania. Keď sme pátrali po príbehoch, ktoré vám ponúkneme, našli sme hneď niekoľko takých, ktoré z rozhlasu už poriadne dlho nezazneli a z nášho vysielania ešte vôbec nie. Želáme vám príjemné objavovanie!

Rexo, ktorého sme vám predstavili vo vysielaní pre najmenších pred týždňom, je vychýrený psí detektív. V prvej časti seriálu Rozprávky o malej Evičke a slávnom Rexovi pomohol Evičke vypátrať, že záhadné zelené svetielka sú mačacie oči. V druhej časti seriálu Libuše Friedovej bude treba nájsť majiteľa jedného krásneho strateného predmetu. Viac vám už neprezradíme my, ale rozprávač - Jozef Kroner.

  Pozor, pozor! Prichádza nová rozprávková hrdinka pre predškolákov. Teda, úplne najnovšia nie je, ale u nás ste o nej ešte jakživ nepočuli. Práve leží pod veľkou bruchatou perinou, pretože je chorá. Vedľa postele leží „zelený pavúčik" - tak volá Zuzanka svoj mobilný telefón. Nebyť jeho, asi by sa unudila od samoty. Veď aj kocúr Fúzik len spí a Zuzanke sa nijako nevenuje. A tak Zuzanka telefonuje a telefonuje, ale mamička s ňou nemôže pretelefonovať celý deň. Musí aj pracovať. Kto sa s ňou teda bude rozprávať? Počúvajte prvú časť seriálu Jána Milčáka Zuzanka a pán Odilo v podaní Zdeny Gruberovej.

zuzanka.clanok.jpg

„Lucka je dievčatko, lebo nijaký chlapec sa nevolá Lucka. Peťko a Paľko sú jej bratia a sú to celkom isto chlapci, lebo nijaké dievčatká sa nevolajú Peťko a Paľko. Peťko a Paľko sú dvojčence. Stále sú spolu a je im veselo. Keď sa Lucka chce s nimi hrať, Peťko ju okríkne: „Choď preč!" „Prečo?" spýta sa Lucka. „Lebo si dievčisko," povie Paľko, „a S dievčiskom sa nehráme!" Teraz už určite viete, z ktorej knihy nám Lucia Hurajová bude tri týždne čítať vo vysielaní pre najmenších. Napísala ju Nataša Tanská, autorka slávnych kocúrikov - Pufa a Mufa. Lucku, Peťka aj Paľka stretnete v našom vysielaní tiež po prvýkrát.

s dievciskom.promo.jpg

Blížence sú príbehom z amurských plání, ktorý napísal Dmitrij Nagiškin. Hlavní hrdinovia - opäť dvojčatá - sa volajú Udoga a Čuba. Jedného dňa sa rada starších rozhodne, že z tajgy treba odísť, pretože kmeňu už nedáva dostatok obživy. Ale blížence vedia vyriešiť aj hlad. To však nie je jediná prekážka, ktorá na chlapcov a ich súkmeňovcov čaká. Viac vám už vyrozpráva Karol Machata v našej dvojhodinke pre škôlkarky a škôlkarov, po prvý raz v histórii Rádia Junior.

  Elena Antalová napísala rozprávok neúrekom. Jednu krajšiu ako druhú. A pretože tento týždeň je týždňom pátrania, aj v tomto príbehu budeme kohosi hľadať. Vlastne, bude ho hľadať Umná Umka - najmúdrejšia kráľovná na svete, ktorá panuje v najobľúbenejšej krajine na svete. Ale ku kráľovnej patrí kráľ a hoci sa Umke (Diana Mórová) celkom nechce vydávať, aj ona začne hľadať toho najmúdrejšieho a najlepšieho pytača. Lenže namiesto neho k Umke na začiatku príbehu zavíta skutočný dinosaurus. Alebo je to drak? Ako to celé dopadne, to sa už dozviete v rozprávkovej hre s pesničkami. Za ruku vás povedie rozprávač Marián Slovák, hudbu vymyslel Roman Žiaran.

  A je tu ďalšia záhada! Pátrať po nej budeme s detektívom Petrom (Martin Kaprálik) a detektívkou Petrou (Katarína Zoltánová). V ich príbehu sa stratí čosi, čo sa veru väčšinou nestráca. Zo sveta totiž zmiznú všetky rozprávky. Áno, tie z kníh, z rozhlasu, z televízie a dokonca aj z hláv starých mám. Naši hrdinovia ich budú musieť znovu nájsť. Rozprávka o stratených rozprávkach je hra, ktorú napísal Ivan Svetko.

  Hneď ako sa skončí pátranie po rozprávkach, nám vietor do Rádia Junior prinesie ďalšieho detektíva. Alebo skôr, prenesie nás do kráľovstva Vrma - Trma, kde v lese zbíja zbojník Tingitan. Zbojníctvo a podobné remeslá sú však v kráľovstve prísne zakázané. Lenže Tingitan čítať nevie, a tak naďalej veselo pobehuje po lese a zbíja. No a vtedy do príbehu vstupuje Detektív Čimbarasa, podľa ktorého sa volá aj táto rozprávka. Napísal ju pre vás Jozef Repko a vyrozpráva vám ju Ctibor Filčík. V našom vysielaní ho často počujete ako Osmijanka, ale tento rozprávač v rukáve a v hlase ukrýva aj za hrsť či dve iných príbehov. Napríklad tento.

  Jedného dňa zazvoní v redakcii rádia telefón. Slúchadlo zdvihne redaktor (Peter Marcin) a na druhej strane sa ohlási rozhorčený poslucháč (Vladimír Jedľovský). Chce zistiť, prečo sa v rádiu pripravuje hra pre deti Prípad Botafogo. Kto to ten Botafogo vôbec je? Prečo sa usídlil v príbehu? A prečo je predstavenie v bábkovom divadle, ktoré hru uvádza, zakaždým vypredané? Pátrajte s nami po čudesnom hrdinovi v hre Vladimíra Uhera a Ľubomíra Feldeka. Tajomstvo Botafoga do nôt zašifroval skladateľ Matej Haász.

  Nezabudnite, že minulý týždeň sme vás zoznámili s detektívom Emilom. Celý jeho prípad sa rozuzlí v tomto týždni v 2. časti hry pre deti Detektív Emil. Podľa príbehu Ericha Kästnera ju napísala Lucia Párnická.

  Plecotus Auritus je ďalší dobrodružný príbeh. S dvomi bratmi - mladším Vladom (Martin Dánai) a starším Micom (Vlado Černý) sa vyberieme do bane Antónka pátrať po netopieroch. Vypátrať bude treba tiež okolnosti záhadného výbuchu v bani a dokonca aj zloduchov, ktorí nielenže kradnú, ale aj ničia zimné úkryty netopierov. Príbeh, ktorý je aj po 30 rokoch aktuálny, napísal Rudolf Dobiáš a na Juniore ste ho ešte nepočuli.

Nájdenka je dievča, ktorej meno napovedá, že sa musela stratiť a niekto ju zároveň musel nájsť. To všetko by bolo v poriadku, lenže osoba, ktorá dievčatko celé roky hľadá, ju ešte stále nenašla. Tá osoba je samotná kráľovná (Mária Prechovská), stará mama hlavnej hrdinky (Zuzana Tlučková). Všetko to spôsobila jedna strašná kliatba: „Dvadsať rokov bude nešťastné toto dieťa, ak sa ho za prvých sto dní života dotkne slnečný lúč." Taliansku ľudovú rozprávku zdramatizoval Ján Číž a hudbou ju obdaril Igor Bázlik.

  Nielen Nájdenka bola prekliata, ale aj Stratenko. Ten pochádza pre zmenu zo slovenskej ľudovej rozprávky, no i tak stihla kliatba aj jeho. Akási pekelná sila ju oznámila jeho kráľovskému otcovi ešte skôr, než sa narodil: „Bude žiť! Ale nesmie sa zeme ani tknúť! Za celých dvanásť rokov, zapamätaj si, kráľ!" Ako to už s kliatbami v rozprávkach chodí, už-už sa minulo dvanásť rokov a kliatba by stratila svoju moc, lenže v poslednej chvíli sa chlapec zeme predsa len dotkol. A stratil sa. A tak sa nebude hľadať len Stratenko, ale aj dievčina, ktorá ho kliatby zbaví. Stane sa tak vo veršovanej rozprávke Valentína Beniaka. Básniť bude Dušan Jamrich. (Aj Stratenko sa v našom vysielaní stratí po prvý raz.)

Napätie, dobrodružstvo, pátranie a záhady nájdete aj v programe pre deti Knižky mačky Abecedy. Pripravuje ho Michaela Mrázová a účinkujú v ňom okrem Soni Ulickej (mačka Abeceda) aj deti z Detskej rozhlasovej dramatickej družiny. V tomto vydaní sa môžete tešiť na ukážky z kníh: Jo Nesbø: Časovaňa doktora Proktora, Astrid Lindgren: Nebezpečný život detektíva Blomkvista a André Minninger: Traja pátrači - Záhada internetového upíra

astrid.promo.jpg

Autorky scenára: Veronika Dianišková a Rozália Vlasková

Ilustrácie: Dagmar Wilson, Renáta Vlachová, Charlotte Gastaut, Nidhi Chanani, David Sala, Alexander, Edmund Dulac, Jansson, Alex T. Smith, Zayasaikhan Sambuu

Program rádií


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame