Týždeň prírody

Týždeň prírody

Bez prírody by sme tu neboli. A tak návrat do lesa je ako návrat domov, nikdy ho niet dosť. Navyše, vedeli ste, že tento týždeň oslavujeme medzinárodné dni parkov a biologickej rozmanitosti? To znamená, že sa tešíme koľko máme ešte na svete druhov zvierat a rastlín. Tak sa medzi ne vyberme na prechádzku. Hoc aj každý deň. A s rádiom Junior na ušiach!

„Za horou z pierok bolo osem dvierok. Zaklopal som na prvé: Klop, klop, kto je tu? Bol tam vtáčik veľký klebetniačik. Vyklebetil takúto, hľa, klebetu..." Keď Vám prezradíme, že takto sa z rozprávky prihovára Osmijanko, možno už tušíte, že sme z nášho archívu vytiahli novú rozprávkovú osmičku. Tá osmička rozprávok bude o vtákoch a tá prvá z nich O strašne strašnom jastrabovi. Rozprávku Kristy Bendovej rozpráva vo vysielaní pre najmenších Ctibor Filčík.

  Aj Zámoček je rozprávka pre našich najmenších poslucháčov. Prenesie nás do veľkého starého dubu, v ktorom všeličo žije a všeličo aj dubasí, poďobkáva a mláďatká vychováva. Najskôr malý vtáčik, potom väčší, neskôr veverička, kuna, včely... Dub práchnivie a diera v „zámočku" sa zväčšuje. Ako môže taký príbeh skončiť, sa dozviete v zľahka veršovanej rozprávke Vitalija Biankiho a z úst muža mnohých hlasov - Borisa Farkaša.

  O bláznivom lese vám vo vysielaní pre predškolákov porozpráva Ententýn. Porozpráva vám rozprávku Daniela Heviera. V tej rozprávke stretnete Dubaslíka - teda dubáka a trpaslíka v jednom. Prevedie vás bláznivým lesom spolu s Karolom Machatom. Upozornenie: Pri návšteve tohto miesta netrhajte vtáky a neplašte kvety!

  Andanténa čaká na rozprávača rozprávok v rozhlasovom štúdiu. Je veľmi nedočkavá, pretože stretla v rozhlase dcéru rozhlasovej tety Hely. No a potom sa to celé zamotá. Aby sme sa nezahovorili, musíme Andanténu zastaviť. Skrátka - Matej Čertík bude v našej dvojhodinke pre škôlkarov a škôlkarky rozprávať rozprávku Heleny Čertíkovej, svojej mamy. Že je to čudné? Nuž, počúvajte. Vyberieme sa do dubového lesa a stretneme sa v ňom s jedným malým hríbikom. Je to hríbik - dubohríbik. A O dubohríbiku bude aj naša rozprávka.

  Srbská pani spisovateľka Grozdana Olujić napísala veľa rozprávok. Napríklad aj jednu známu s názvom Perleťová ruža. Tú síce v archíve nemáme, ale zato sme z jeho hĺbok vytiahli a poriadne oprášili jej príbeh Varovný zvon. Ocitneme sa v ňom na okraji močiara. Neďaleko tohto miesta žije starček, ktorý sa priatelí s vtákmi. Volavky, divé kačky i cíbiky krúžia nad jeho domom a radi sa zastavia na kus reči. Krátka rozprávka je ako stvorená do nášho Týždňa prírody. A ešte je aj naším tipom týždňa. Rozpráva Dušan Jamrich, nastražte ušká aj ušiská! 

Ctibor Filčík nepožičal hlas len známemu Osmijankovi. Ani osmináhodou! Tento týždeň nám v dvojhodinke pre najmenších bude rozprávať o všetkých tých deťoch, ktoré snívajú O bielom koni. Pretože aj rozprávač kedysi po takom zázračnom kamarátovi túžil. Ale ako to už u dospelákov často býva, na tie najdôležitejšie veci často zabudnú... Ale žiaden strach! To by nebola rozprávka, keby sa rozprávkarov sen voľajako predsa len neobjavil. Rozprávku napísal naslovovzatý rozprávkar Daniel Hevier.

  Priatelia lesa je príbeh o škriatkoch. Medzi nimi žije aj čudesný Poko (Roman Ferienčík), ktorý nielenže je škriatkom, ale ešte aj medzi týmito podivuhodnými obyvateľmi lesov akosi vytŕča. Jedného dňa, keď uteká domov, aby sa zahryzol do lekvárových buchiet, začuje v lese tajomný hlas. A dozviete sa, že jeho pôvod... Viac už vám neprezradíme. Rozprávkovú hru podľa príbehu Jany Granecovej-Doórovej zdramatizovala Eva Križková.

  Bola vám raz záhrada na jeseň strakatá, v lete zelená a na jar farebná. Jeden strom bol orech a druhý strom bola jabloň. Tie dva stromy boli asi začarované... Prečo to tak vyzeralo, o tom vám už v rozprávke Na jednom strome viac povie Ladislav Chudík v príbehu Ludvíka Aškenázyho.

  Lovci výletov sa tentokrát vyberú do prírody, presnejšie do okolia Štúrova. Zatúlame sa do prírodnej rezervácie a navštívime aj archeológov. A pozor, dozviete sa aj to, kto spôsobuje tajomné kruhy v obilí! Už ste o nich počuli? Veronika Dianišková s Evkou Sajanovou (vtedy členkou Detskej rozhlasovej dramatickej družiny) vyspovedali prírodovedca Tomáša Derku a archeológa Petra Demjana. Program nazvali tajuplne - „Čo sa skrýva v močiaroch?"

  "Sú ešte na svete lesy tajomné a temné, kde sotva prenikne slnečný jas. Tie plné prízrakov sú. Vône jemné sa stelú po lúkach v jesenný čas. A v tichu tom, v tom nedoziernom svete šera, vovedne žije kŕdeľ strašidiel." V tom lese aj ďasík Buryga (Viera Topinková) žil. A s ním aj Chlpatec (Zuzana Cigánová) . Ten mal chlpatú nielen papuľu, ale aj ruku. A vždy bol pripravený do kriku. V rozprávke Leonida Leonova sa stretneme aj s Rohatcom (Zora Kolínska). Ale pssst! Aby ste ich nevyplašili. Na začiatku lesa aj príbehu vás za ruku chytí najrozprávkovejší zo všetkých rozprávačov - Karol Machata. Ak sa ho budete držať naozaj pevne, prevedie vás hmlistým a čarovným lesom tak, aby ste strašidlá nevyplašili... Alebo oni vás. Pretože keď ich už raz spoznáte, zistíte, že sú to - koniec koncov - milé strašidielka.

  O matke prírode sa často hovorí, ale pravdepodobne nikto z nás si ju nevie úplne presne predstaviť. My vám jednu predstavu ponúkneme. Matka príroda (Viera Strnisková) je staršia žena oblečená vo farbách zeme a práve trpí, pretože jej kvetovanú zásteru privalil veľký balvan. Tú zásteru nemožno len tak vyšklbnúť, pretože sa nesmie poškodiť. Ale to už je úloha pre Hanu (Anna Bučinská) a Lili (Nataša Gräffingerová). Lebo hoci sú len ľudské mláďatá, Matke prírode musia urýchlene pomôcť. Tento príbeh vymyslela fínska spisovateľka Liisa Marjatta Järvinen.

Chceli by ste vedieť, o čom sa zhovára potok s vŕbami na svojej ceste dolinou? To vie len Píšťalka z vrbiny. Preto po nej nesmierne zatúži dcéra kráľa Skalných hôr (Anna Bučinská). Jej verný kamarát južný vetrík (Peter Jerguš) ju preto vyfúkne z rúk píšťalkára (Pavol Mikulík). Keby len dievčina tušila, čo všetko tým spôsobí! Aby sme vám neprezradili príliš, píšťalkár sa bude musieť vydať na strastiplnú púť do Skalných hôr k samotnému kráľovi (Dušan Blaškovič). Prečo naozaj musí a ako to celé dopadne, sa dozviete z rozprávkovej hry Boženy Čahojovej-Bernátovej. Melódie pre píšťalku vymyslel Igor Bázlik.

  Prečo by sme sa za prírodou nevybrali aj do Ameriky? Veď aj Indiáni poznajú pekné rozprávky. Napríklad o tom Ako zvieratá premohli zlé počasie. To zlé počasie sa prihodilo tak, že jedného dňa na oblohu nevyšlo slnko. Ľudia len spali, lebo nevedeli, že už je deň. Ale zvieratká to nemohli nechať len tak. Počúvajte indiánsku rozprávku z knihy Miry Holzbachovej, ktorú vám porozpráva Jozef Kroner.

V Týždni prírody by bola škoda zabudnúť na Bela Kapolku a jeho Miesto pre psa. Belo Kapolka bol totiž vášnivý turista, sprievodca, horal a vysokohorský nosič. Tieto témy spracovával aj vo svojich knihách. V rozhlasovej hre pre deti Miesto pre psa si spomína na detstvo na horských tatranských chatách a svojho psa Baka, s ktorým sa nerád lúčil. Tatranské štíty príbehu bude ovievať hudba Víťazoslava Kubičku a Sone Horňákovej. V úlohe chlapca začujete Juraja Draxlera. Jeho otca si zahral Milan Kňažko.

  Text: Veronika Dianišková, Rozália Vlasková

Ilustrácie: Daniel Smith, Rebecca Jones, Helen Jacobs, Lorena Alvarez Gomez, Marina Tereshkova, Helder Oliveira, Theodor Severin Kittelsen, Kiri Ostergaard Leonard,Tracey ChasingtheCrayon, Emilia Dziubak, Belle Lee, Gyo Fujikawa, Dick Vincent

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame