Láskavý týždeň

Láskavý týždeň

Čo narobíme s tým, že máj je už navždy lásky časom? No predsa vymyslíme „Láskavý týždeň“ pre našich poslucháčov! Čakajú na vás príbehy z Tisíc a jednej noci, rozprávok Pavla Dobšinského, Veľké dobrodružstvá malého teriéra a mnoho ďalších príbehov s dobrým koncom a láskavými hrdinami.

„Vo veľkom meste, čo leží na rieke Dunaj, býval chlapček. A ten mal starého otca. Mali sa veľmi radi. Starý otec nazýval chlapca „ty môj vnúčik“ a chlapček si starého otca nazýval „ty môj starký“. Vždy, keď sa skončil deň a po moste ponad rieku prichádzal večer v sivomodrom kabáte, vnúčik povedal: „Povedz mi rozprávku, starký. Prosím ťa.“ Vnúčikovi totiž nestačila rozprávka z obrazovky. Potreboval počuť aj rozprávku „z úst“. Bola to Veľmi dôležitá rozprávka. Napísala ju Mária Ďuríčková a láskavo vám ju rozpovie vo vysielaní pre najmenších Karol Machata.

Bola raz jedna pani Marta, ktorá mala štyri mačky. A okrem nich ešte havrana, a ten mal vznešené meno: Seržant Fífofam. A mala tiež prastarý mlynček, ktorý aj po rokoch voňal vzácnym korením. Najväčším bohatstvom pani Marty však bolo veľké okno. Stačilo rozhrnúť záves a videla, ako sa po streche promenáduje mačací kráľ... Rozprávka, z ktorej láskavosť kypí do všetkých strán ako z Hrnčeka Var, sa volá Kráľovská návšteva. Napísal ju Daniel Hevier a v dvojhodinke pre najmenších vám ju vyrozpráva Michal Dočolomanský.

  Keď už tráva celkom uschla a lístie začalo opadávať aj za Meduškiným domom, svrček prestal chodievať k Meduške na posiedky. Vyhováral sa, že opravuje husle. Meduška počula o zime od starších chrobáčikov, ale ešte nikdy sa s ňou nestretla. A tak ju vyčkáva. Kto k nej bude v ťažkých časoch najláskavejší a komu zas svojou láskavosťou pomôže ona, to sa dozviete v rozprávke Meduškine kapčeky a svrček, ktorú napísala Elena Čepčeková. Rozprávať bude Jela Lukešová. Veršovaný príbeh budeme vysielať v dvojhodinke pre škôlkarov a škôlkarky.

Zaľúbený fikus je prázdninová rozprávka o sesternici Dáši. Keď prišla na prázdniny k rozprávačovi príbehu, ihneď ju upútal fikus nachystaný na vyhodenie. Bol už takmer suchý. Dáša to však nemohla nechať len tak. Vzala kvietok fikus na dvor a začala sa oňho starať. To ste ešte nevideli... Ale dopočujete sa to v našom vysielaní pre najmenších. Rozprávku Dany Podrackej bude rozprávať Peter Rúfus.

Príbeh nástenných hodín je rozhlasová hra, v ktorej nezačujeme ani jedinú ľudskú bytosť. Namiesto ľudí nám príbeh vyrozprávajú ožívajúce predmety v jednom útulnom príbytku. Ale tak, ako medzi ľuďmi, aj medzi vecami sa objavia rôzne charaktery. Nájdeme tu mudrca, aj zlostníka, aj... Veď počúvajte príbeh o statočnosti, odvahe a láskavosti nástenných hodín, ktoré sa spolu so svojimi kamarátmi snažia nahradiť chlapcovi rodičovskú lásku. Rozprávkovú hru napísal Emil Borčin a v hlavnej úlohe sa vám predstaví Marián Gallo.

  Bol raz jeden domček, ktorý stál v korune vysokého stromu ako hniezdo medzi vtáčími konármi. Zo zeme ho vôbec nebolo vidno. Kto by sa doň chcel dostať, musel by sa k nemu vyškriabať. A v tomto domčeku bývali lesní mužíci, dvaja bračekovci Bib a Bob. Obaja sa na seba podobali ako vajce vajcu. Svoj les poznali ako vlastnú dlaň a mali v ňom mnoho láskavých priateľov. Keby im nepomáhali, ťažko by si Bib a Bob do domčeka naznášali všetky lesné plodiny, ktoré potrebujú. Ako v každej láskavej rozprávke, aj tu sa objaví ktosi, kto o láskavosti nemá ani poňatia. Anglická ľudová rozprávka je jedným z našich tipov týždňa a vyrozpráva vám ju Imrich Jenča.

  V našej dobrodružnej dvojhodinke pre poslucháčov a poslucháčky od 9 rokov si tento týždeň pustíme hru pre deti Havrania skala. Ak sa nebojíte vstúpiť do temných lesov, kde ešte žijú staré slovanské kmene a s nimi ich mágovia, bojovníci, veštci, ale aj nevyspytateľné lesné bytosti,  tak sa chyťte za ruku hlavného hrdinu Gorana. Keď bol ešte celkom malý, uniesli ho zbojníci. Bol až v krajinách, kde namiesto bukov a dubov rástli palmy. Goran však ušiel a vrátil sa domov. Jeho srdce ostalo čisté, ale bude musieť podstúpiť ťažké skúšky. Ukrýva totiž veľké tajomstvo...

  Viete, aké dobrodružstvá môže prežiť malý teriér? No, ak ich vymyslí Herman Melville a Jack London, tak určite veľké a veľkolepé! Tak sa volá aj prvá časť dobrodružnej hry, ktorou uzavrieme našu dobrodružnú dvojhodinku: Veľké dobrodružstvá malého teriéra. A prečo práve v týždni láskavosti? Ak budete počúvať, dozviete sa. Veď kto by už nemal rád a nepomáhal by takému múdremu psíkovi, akým bude hrdina tohto príbehu? Hru pre rozhlas zdramatizoval Vladimír Bágeľ a v hlavných úlohách začujete Alojza Kramára, Vladimíra Durdíka, Jozefa Šimonoviča, Júliu Čunderlíkovú, Hanu Kostolanskú a ďalších.

  Princ Ardašír z mesta Širáz (Jozef Holec), zúfalo zaľúbený do princeznej Hajátannufús z ríše Yaman (Zuzana Tlučková), stojí pred ťažkou úlohou. Rozhodol sa docieliť, aby princezná prestala nenávidieť mužov. Ba čo viac, aby sa aj ona zaľúbila doňho. Cieľ to bol nanajvýš trúfalý. A bez pomoci láskavej pestúnky (Mária Prechovská) aj úplne neuskutočniteľný. Príbeh O Ardašírovi a krásnej Hajátannufús je jedným z tých, ktorým si múdra Šahrazád zachránila život v orientálnej zbierke rozprávok „Tisíc a jedna noc“. Rozhlasovú podobu mu dal Ondrej Sliacky.

Ak máte tri dcéry, ale len jedna z nich je láskavá, na prvý pohľad to nie je veľký dôvod na radosť. Ale ak je tá dcéra taká láskavá, že sa obetuje za záchranu svojho otca a popri tom stihne ešte zachrániť aj človeka zakliateho do zvieraťa... Tak to znamená, že tento týždeň budete počúvať aj rozprávkovú hru Trojruža. V úlohe kupca sa môžete tešiť na Leopolda Haverla. Krásku si zahrala Zuzana Marošová a zakliateho mládenca Dušan Szabó. Slovenskú ľudovú rozprávku do moderných šiat obliekla Jana Kákošová.

A ktorý príbeh vám Dušan Jamrich rozpovie ako posledný v seriáli Blízke rozprávky zďaleka? Nebude o Šípkovej Ruženke, ale O Princovi Šivačárjovi. A bude to princ dobrý aj láskavý. Seriál pripravila Beáta Panáková.

Text: Veronika Dianišková, Rozália Vlasková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame