Týždeň bludísk a blúdenia

Týždeň bludísk a blúdenia

Na rádiu Junior budeme tento týždeň blúdiť z príbehu do príbehu. A možno zistíme, že zablúdiť nie je zas nič tak strašné. Práve naopak. Môže to byť nanajvýš zábavné, vzrušujúce ba dokonca poučné. Kto by už len nechcel vedieť, čo nás čaká na konci bludiska, za neznámymi dverami, za tromi horami? Tak poďte blúdiť a hľadať odpovede s nami!

Panpulóni, program detskej rozhlasovej dramatickej družiny bude o kráľovi (Alfréd Swan), a jeho dcére (Michaela Kapráliková). Ten kráľ má kdesi hlboko v hrade ukrytú svoju tajnú komnatu. Vraj sa do nej možno dostať cez záclonu za trónom. Ale otvoriť ju, to už nie je len tak... Počúvajte a držte sa čohosi pevného, aby ste v hrade nezablúdili! Rozprávku napísal Václav Šuplata, volá sa Najtajnejšia tajná komnata a vy si ju vypočujete v našej dvojhodinke pre škôlkarov a škôlkarky.

  V rozprávke O oranžovej korytnačke bude blúdiť našim svetom korytnačka obrovská z Galapág. Dostal ju pán Tomáš ako obrovské prekvapenie od svojho kamaráta Paľa. No a zablúdila vtedy, keď sa vybrala na prechádzku. Viac sa dozviete od Zdeny Grúberovej v rozprávke Jána Uličianskeho vo vysielaní pre najmenších.

  Keď sa mávnutím teplomera v horúčke zmenšíte až tak, že sa môžete na slnečnom lúči spustiť ako na šmýkačke, môžete sa dostať až do ulíc Škatuľkového mesta. A tam si teda pekne poblúdite, kým dolapíte bacila Kamila. Neveríte? Počúvajte vysielanie pre predškolákov. Škatuľkové mesto si vymyslel Roman Lipták a porozpráva vám o ňom Gustáv Valach.

  Viete, Kto sa túla po lesných chodníčkoch? A kto sú Lovci výletov? Nuž, to vám prezradí Veronika Dianišková a Eva Sajanová, ktoré sa budú túlať po neznámych a nebezpečných cestách v tmavých lesoch najprv s turistickými sprievodcami, neskôr so zbojníkmi.

  Bielou prašnou cestou sa do tajuplných lesných bludísk vydá Ďurko spolu s koníkom Beleje. Ten jeho koník však nie je celkom obyčajný. Vie rozprávať. Ale rozumie mu len hlavný hrdina. Za to, že ho šuhaj zachráni, mu bude na nebezpečných cestách dobrým priateľom i sprievodcom. Beleje Ďurkovi prezradí i to, že jeho minulosť skrýva akési tajomstvo. A vtedy naň v lese začne ktosi volať tajomným hlasom. Ďurko však nikoho nevidí... Rozprávkovú hru napísal Dušan Kováč a scénickú hudbu vyčaroval Milan Dubovský.

  Do uralských lesov zablúdime v rozprávkovej hre Studnička babice Bludice. Hlavný hrdina (Štefan Kvietik) sa dostane do lesa, kde stretne čudnú bytosť, ktorá je aj kúzelná, ale aj veľmi nebezpečná... Rozprávkovú hru podľa bájí, ktoré zozbieral Pavel Petrovič Bažov, napísala Libuša Blažejová.

  Aký by to bol Týždeň bludísk, keby sme sa nevydali do slávneho labyrintu na Kréte? V hre pre deti s názvom Théseus sa ocitneme v kráľovstve, nad ktorým visí strašná kliatba. Minotaurus (Slávo Záhradník), strašný tvor žijúci v labyrinte, žiada stále nové a nové ľudské obete. Až kým sa na mieste činu neocitne mladý Théseus (Ján Gallovič) a s pomocou Ariadny (Michaela Mikulášová) a jej nite sa rozhodne netvora poraziť. Príbeh podľa gréckych bájí napísal Július Farkaš. Antické tóny vylúdil Milan Dubovský.

  Bol raz jeden spisovateľ (Michal Dočolomanský) a ten mal syna Tomáša (Radko Tomek), ktorý nevedel a nechcel násobiť. Ten Tomáš mal, zhodou okolností, spolužiačku Hanku (Monika Paššová), ktorá zas nevedela deliť. Jednoducho, násobenie a delenie bolo pre hlavných hrdinov veľkým, neprehľadným labyrintom. A tak pán spisovateľ poslal Hanku do Deleného kráľovstva a z Tomáša sa stal Násobilkový princ. Ako si deti v týchto nesmierne zvláštnych krajoch počínali, sa dozviete v rozprávkovej hre Tri krát tri je deväť. Napísal ju František Obžera. A vlastne, je to muzikál, takže začujete aj hudbu Igora Bázlika a pesničky Petra Guldana.

  Na Čertov poklad je veľmi zvedavý malý Oriško (Richard Stanke). Nebojácne vlezie do jaskyne a nájde v nej Čerta Černáčka (Jozef Kroner), strážcu pokladu. Oriško sa s čertom dobre zabáva, preto sa rýchlo skamarátia. Lenže čertova jaskyňa je priestor čarovný, neplatia v ňom rovnaké zákonitosti ako vonku. Čo sa stane, keď Oriško z jaskyne konečne vylezie? Vypočujte si záhorskú povesť, ktorú pre rozhlas upravila Oľga Bednárová.

Text: Veronika Dianišková, Rozália Vlasková

Ilustrácie: Shiori Matsumoto, Jenna Paddey, Therese Ferguson, Silvia Dekker, Alexandra Helm, Bex Glover, Rene Cloke, Han Chul-hoo, Jasper Johns

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame