Týždeň vzácností

Týždeň vzácností

Ak budete poriadne natŕčať uši, tento týždeň vás z Rádia Junior zahrnieme samými vzácnosťami. Napríklad to budú rozprávky, ktoré sme až teraz vylovili z hĺbok rozhlasového archívu, takže ste o nich v našom vysielaní ešte ani nechyrovali. Po prvý raz sa stretneme s Mínusom a Dajmifukom, Ianim bohatierom, s poľovníkom Sergevaňom a čerstvo vylovená bude tiež Rozprávka o medenáku, príbeh s názvom To mlieko má horúčku či novučičká rozhlasová hra - Operácia Krištáľový kvet. A pripomenieme si aj Medzinárodný deň Rómov.

Bol raz jeden majster, ktorý vedel opraviť takmer všetko. Zákazníci a zákazníčky ho mali veľmi radi. Až tak, že mu od radosti z opravených vecí často zabudli aj zaplatiť. Jedného dňa ho však navštívil čudný pán, ktorý mu podaroval veľkú vzácnosť... Rozprávku o medenáku napísal Alexej Burov a vyrozpráva vám ju Július Pántik v našej dvojhodinke pre škôlkarky a škôlkarov.

Mínus mal Dajmifuka, Dajmifuk mal Mínusa a boli si navzájom vzácni. Dajmifuk bol kocúr a jeho kamarát a pán, matematik Mínus, ho naučil stvárať samé zbojníctva, aby mali obaja doma dostatok klobás, slaninky a iných vzácnych dobrôt. A viete, čo mal maškrtný kocúr najradšej? Dozviete sa to v rozprávke Mínus a Dajmifuk, ktorú vám v dvojhodinke pre predškolákov a predškoláčky prečíta Ladislav Chudík. Príbeh vymyslel Július Balco.

  Ani načisto vtáčiu rozprávku Lesné domčeky ste na Juniore ešte nepočuli. Vzácne bude, že sa v nej zoznámite s mnohými druhmi vtáčikov a ich obydlí. Hlavnou hrdinkou bude malá lastovička - brehuľka, ktorá po naháňačke so sokolom lastovičirom hľadá svoj domček. Všetko vám rozpovie Boris Farkaš vo vtáčej rozprávke Vitalija Biankiho. (Vitalij Bianki bol ruský spisovateľ známy ako autor prírodopisných kníh pre deti.)

Frantisek Prochazka.jpg

A nepočuli ste ani Osmijankovu tretiu vajcovú rozprávku. Pod perinou sa hreje ešte šesť vajec, ktoré Osmijankovi darovala dobrá kvočka za jeho dobrý skutok. Jedno určite pukne tento týždeň. Ak ste zvedaví, aká vzácnosť sa z neho vyliahne, počúvajte vysielanie pre najmenších. Rozpráva Ctibor Filčík, vymýšľa Krista Bendová.

HktU.osmijanko1_copy_jpg.jpg

Budeme sa opakovať, ale ani rozprávku Polnočník a iné polovičné veci ste v Rádiu Junior ešte nepočuli. Dajte dobrý pozor, aby ste ju zastihli, pretože je naozaj kratučká. Napísal ju Daniel Hevier a Zuzana Kronerová vám vo vysielaní pre najmenších porozpráva, aké „neobyčudesné" - teda neobyčajne čudesné aj čudesne neobyčajné - veci sa dejú presne o polnoci.

Ôsmy apríl je Medzinárodným dňom Rómov. Oslávime ho rozprávkou rómskeho spisovateľa Jána Berkyho-Ľuboreckého. Hlavný hrdina Vastuno (Martin Mňahončák) je rómsky chlapec, huslista so zázračnými husličkami. Zaľúbi sa do vajdovej dcéry Ibojky (Lucia Lapišáková) a rovno požiada o jej ruku. Keďže Ibojka ľúbi Vastuna rovnako ako on ju a vajda (Vladimír Bartoň) je dobrý a rozumný, uloží Vastunovi len jednu podmienku. Mládenec musí odísť do sveta a naučiť sa to, čo vie v osade len on. Viac vám neprezradíme. Len to, že je to vec veľmi vzácna. Knižnú predlohu (autor sa inšpiroval rómskymi ľudovými rozprávkami) zdramatizovala Kveta Slobodníková. Čarovné husličky rozozvučí hudba Petra Uličného.

  Vzácnosťou nemusí byť len medenák či dobrá slaninka. To, čo je najvzácnejšie, toho sa často vôbec nedá dotknúť. A tak tomu bude aj v našom tipe týždňa - rozprávkovej hre Rudolfa Dobiáša - Rozprávka o piesni. Že už viete, čo bude tou vzácnosťou? Nuž, možno sa pieseň skrýva v štôlňach, alebo sa mihne na rúbanisku, určite sa však objaví ľuďom na perách, aby ich v zime ohrievala...

  Iani bohatier sa kvôli svojmu zlému bratovi dostane do poriadnych ťažkostí. Nedokáže zo svojho políčka tŕne vytrhať a skaly povyťahovať. Ako sa trápi, tak sa trápi, keď tu zrazu sa pred ním zjaví černokňažník. Pýta sa ho, čo si želá a... Rozprávková hra vznikla už v roku 1967 a v hlavnej úlohe sa predstaví mladý Karol Machata.

S Poľovníkom Sergevaňom a jeho rozprávkou sa ocitneme až na ďalekom, preďalekom severe. Jedného dňa sa hlavný hrdina príbehu vybral na poľovačku, kráčal po dedovských, pradedovských i prapradedovských chodníkoch, všetko čo mal so sebou, už pojedol, no žiadne zviera neulovil. Vtom zočil Sergevaň ešte jeden chodník a naveľa-naveľa sa pustil kráčať po ňom. Natrafil na chalúpku a na starenku, ktorá posedávala na jej priedomí. Nebola to však starenka hocijaká... Ruskú ľudovú rozprávku vám vyrozpráva Karol Machata.

  To mlieko má horúčku! Že čo to znamená? Nuž, to sa dozviete, ak budete počúvať rozprávku Veroniky Šikulovej, ktorá vás zavedie do takej celkom obyčajnej bláznivej rodiny. Vzácnosti nájdete len tak medzi hračkami, v záhrade, všade, kam sa pozriete. A možno aj v mlieku. Príbeh je určený skôr deťom od 8 rokov, ale ak sa započúvajú aj mladší potomkovia, budeme len radi. Rozprávať bude Adela Banášová.

Ľud versus knieža Citrón je ďalšie skvelé pásmo z cyklu Detská abeceda. Autor Peter Karpinský vám tentokrát predstaví spisovateľa Gianniho Rodariho. Ocitnete sa na súde jednej z Rodariho postáv, kniežaťa Citróna a dozviete sa, že aj ovocie a zelenina môžu byť vzácnosťou, ak je na ne ktosi príliš lakomý...

  Po Detskej abecede ešte ostaneme s autorom Petrom Karpinským a pustíme si jeho novučičkú rozprávkovú hru Operácia krištáľový kvet. Na pokračovanie ste si príbeh mohli prečítať v časopise Zips, ale rozhlasová hra je predsa len čosi iné. S Emmou (Petra Guzaninová) a Marošom (Boris Lacko) sa ocitnete na smetisku, na ktorom býva čudná pani. Práve ona našich hrdinov požiada o pomoc pri hľadaní vzácneho, krištáľového kvetu...

O zlatej krajine ste už počuli? Práve v nej sa ukrýva veľmi vzácna, zázračná studnička. Vylieči každého, kto sa z nej napije a svoje telo v nej umyje. Dopočuje sa o nej aj kráľ (František Zvarík), ktorý sa nepreslávil práve vľúdnosťou a pokorou. Ten kráľ však jedného dňa veľmi ochorie. Keď oľutuje svoje zlé skutky, zjaví sa mu starý vedomec (Alojz Kramár) a porozpráva mu o zázračnej studničke v Zlatej krajine. Keďže tento príbeh patrí medzi naše ľudové rozprávky, hľadať studničku budú postupne traja bratia (Anton Mrvečka, Oldo Hlaváček a Ivan Mistrík). Rozprávku zdramatizoval Andrej Bystran a začujete v nej aj scénickú hudbu Igora Bázlika.

  Najstarší príbeh, ktorý si v Týždni vzácností vypočujete, bude rozprávková hra z roku 1959. Blysol sa v nej František Dibarbora v úlohe tuláka Františka Kráľa. Možno ste si práve spomenuli, že nejakého podobného hrdinu opísal vo svojej knihe aj Karel Čapek. Presne tak. Rozprávka tulácka je rozprávková hra, ktorú podľa Čapkovej knihy napísal Ľubomír Vaculík. A je aj veľmi vzácna, pretože je o vzácnych bielych vranách medzi ľuďmi. V našom vysielaní sa objaví v sobotu.

A od soboty môžete počúvať aj druhú časť zaujímavej historickej hry pre deti Hovoriaci strom. Len pripomeňme, že sa odohráva v 16. storočí v Prešporku, počas návštevy slávneho učenca Paracelsa (Ivan Romančík). Konečne sa dozvieme, či sa vzácnemu hosťovi podarilo vyliečiť Smolkovu (Miroslav Noga) priateľku Polixenu (Zuzana Skopálová). Hovoriaci strom napísal Peter Glocko.

  Ak sa vám zapáčil seriál Blízke rozprávky zďaleka, tešiť sa môžete aj na ďalšiu jeho časť. Nebude o hlúpom Janovi, ale o hlúpom Pethanovi. Opäť sa vyberieme do Indie a pozorovať budeme pastierika-hlupáčika. Knihu blízkych príbehov zďaleka otvorí Dušan Jamrich. Rozprávky spracovala Beáta Panáková. Ak by sa vám zapáčila hudba, vedzte, že ju zložil Roman Žiaran.

Text: Veronika Dianišková, Rozália Vlasková

Obrázky: Denis Serkov, Quentin Massys, Yoshitaka Amano, Míla Doleželová, John Bauer, Marco Somá, František Procházka, Božena Plocháňová, Janina Görrissen, R.V. Rajesh, Jane Ray, Ryan Conners, Afsaneh Tajvidi

Program rádií

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame