Nesmrteľný polmesiac 2. časť

Nesmrteľný polmesiac 2. časť

Ešte jeden týždeň bude na Juniore v znamení nesmrteľnosti, nech už si pod ňou predstavíte čokoľvek.

V druhej časti nášho nesmrteľného polmesiaca sa pre našich najmenších poslucháčov a poslucháčky, ktorí ešte nechodia do školy, prikotúľa Guľko Bombuľko. A bude sa gúľať toľko, až z neho ostane len červená nitka. Ale to vôbec nevadí, lebo... Ako to s obetavým klbkom dopadne sa dozviete v rozprávkovej hre z cyklu Panpulóni. Podľa knihy Márie Ďuríčkovej ju pripravila Zuzana Jurigová-Kapráliková a účinkujú v nej aj deti z Detskej rozhlasovej dramatickej družiny.

bombulko.jpg

Aj bábky sú pomerne nesmrteľné, však? Tak sa započúvajte do seriálu Rozprávky o bábkovom šašovi a bábkovom kráľovi. Napísala ich Libuša Friedová a vo vysielaní pre najmenších poslucháčov vám ich tým najláskavejším hlasom rozpovie Karol Machata. Prvá časť začína už v utorok.

  O mŕtvej cárovnej a siedmich bohatieroch je starší, veršovaný príbeh z rozhlasového archívu pre poslucháčov a poslucháčky od 9 rokov. Je podobný Snehulienke, akurát ho do veršov a ruskej krajiny uložil Alexander Sergejevič Puškin. Ale tak, ako so Snehulienkou, aj s cárovnou to nakoniec všetko dobre dopadne. Rozprávať bude Elo Romančík.

  Huck Finn (Juraj Draxler) je veľký nezbedník, ale občas sa jeho nezbedníctva prehupnú do ozajstného dobrodružstva. Napríklad vtedy, keď kvôli úteku pred krutým otcom nafinguje vlastnú smrť a celé mestečko je kvôli nemu na nohách. Huck sa ale ukrýva tam, kde ho nájde len černoch Jim, ktorý uteká pre otroctvom. Nesmrteľný príbeh o priateľstve, dobrodružstve i láske k prírode napísal kedysi dávno Mark Twain. V roku 1991 Milan Materák podľa neho spískol skvelú hru pre deti - Dobrodružstvá Huckleberryho Finna. Ukáže sa aj Tom Sawyer, síce len na chvíľu, ale zato ho bude hrať Róbert Roth. Ak si chcete založiť zbojnícku bandu, dajte si na hlavu zbojnícky klobúk a poriadne natŕčajte uši!

huckleberry.jpg

O dosiahnutie nesmrteľnosti sa pokúšal aj jeden slávny lekár, filozof a alchymista - Paracelsus. Narodil sa na konci 15. storočia vo Švajčiarsku, ale počas svojich výskumov navštívil množstvo krajín, vrátane tej našej. Paracelsus sa vraj pokúšal objaviť elixír života - teda látku, ktorá by dokázala zaručiť nesmrteľnosť. Ak vás príbeh tajomného lekára zaujíma, počúvajte Junior od piatku - vtedy začíname vysielať 1. časť rozhlasovej hry Hovoriaci strom. Napísal ju Peter Glocko a v úlohe slávneho učenca sa predstaví Ivan Romančík.

Paracelsus Quentin Massys.small.jpg

V jednom z našich príbehov vás zavedieme aj do Mongolska. Bude to príbeh o dvoch bratoch, Dordžovi (Ľubo Roman) a Bátarovi (Karol Strážnický), ktorí hľadajú Koreň života. Nehľadajú ho pre seba. Ten zvláštny koreň má vrátiť mladosť ich otcovi a prebudiť v ňom chuť do života. Na dobrodružnej ceste si budú musieť poradiť aj s vlkmi, ktorí uspávajú pastierov. Ako hľadanie nesmrteľnosti v mongolskej ľudovej rozprávke dopadne, sa dozviete z rozprávkovej hry Ota Korába. Scénickú hudbu zložil Igor Bázlik.

  Žil raz kováč, čo nemal nič. Len starú vyhňu a hrušku, čo každý rok bohato zarodila. Darmo sa jej však kováč tešil. Noc po dozretí nebolo na nej jediného plodu. Jedného dňa sa zjavila pred vyhňou stará žobráčka. Natrčila dlaň a pozrela na kováča, až ho striaslo od strachu... Takto záhadne sa začína rozprávka Petra Glocka O kováčovi, čo chcel žiť naveky. Kto bola tajomná žobráčka a čo bolo ďalej, vám prezradí Karol Machata.

  Nesmrteľná je aj láska a len ona prekoná všetko, vrátane tých najmocnejších kúziel a prekliatí. Dokazuje to nesmrteľný príbeh, ktorý celý svet pozná najmä ako balet. Rozhlasový archív však ukrýva aj dramatizovanú podobu príbehu. Slávne Labutie jazero podľa baletného libreta Vladimira Petroviča Begičeva a Vasilija Fiodoroviča Geľcera(na motívy ruskej ľudovej rozprávky)pre rozhlas upravil Ján Číž. Princovi svoj hlas požičal Pavol Mikulík. Odettu a Odíliu si zahrala Anna Bučinská. V rozprávkovej hre samozrejme zaznie aj pôvodná hudba Piotra Iľjiča Čajkovského.

„Rozprávač v rukách dve knihy stíska. Jedna je zďaleka, jedna je zblízka. V oboch sú rôzne deje aj postavy iné. Z oboch však rovnaké poučenie plynie. Jednu odloží, jednu otvorí." Takto sa začína seriál Jaroslavy Grúberovej Blízke rozprávky zďaleka. Prvý preslávený (a pokojne už môžeme povedať, že aj nesmrteľný) príbeh nebude o kráľovi Midasovi, ale o jeho indickom náprotivku - kráľovi Natarádžovi. Objavovať podobnosti v odlišných kultúrach vás rozprávkovo vezme Dušan Jamrich.

  Text: Veronika Dianišková a Rozália Vlasková

Ilustrácie: Peter Čisárik, Sergey Ivchenko, Warvick Goble, Richard M. Powers, Quentin Massys, B. Tsolmonbayar, Josef Kremláček, Rebecca Guay, Georges Barbier

Program rádií

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame