Jarný týždeň

Jarný týždeň

20. marca deň dobehol noc a tešiť sme sa mali z prvého jarného dňa. Astronomická jar síce prišla, ale zostala nám tu aj ozajstná zima. Skúsime teda tú pravú jar privolať rozprávkami a naším „Jarným týždňom".

O chlapcovi, čo priniesol jar bude jedna z rozprávok vo vysielaní pre najmenších poslucháčov Rádia Junior. Ak vám niekedy v zimnom nečase zaklope na vrátka malé chlapča, nezabudnite ho prichýliť a pohostiť. Možno je práve ono poslom jari. Porozpráva vám o ňom Mária Prechovská v rozprávke Antona Habovštiaka.

   Bol raz jeden veľmi krutý kráľ, ktorý chcel vo svojom kráľovstve vyhubiť všetkých starých ľudí. Mladý Janko však mal svojho staručkého otca nadovšetko rád, a tak ho ukryl a potajme sa oňho staral. Krutý kráľ mal však aj krásnu dcéru a chcel jej nájsť toho najlepšieho ženícha. Ten však musí čosi priniesť... Slovenská ľudová rozprávka o slnku, svitaní i kvetoch sa volá Najkrajší kvet a našim škôlkarom a škôlkarkám ho vyrozpráva Gustáv Valach.

Ďalší príbeh pre najmenších sa volá Choď na lúku a natrhaj mame kvety. Že to znie ako dobrá rada? Nuž, určite ňou aj je, hlavne ak túto prosbu vysloví otec býk a splní ju jeho syn, malý býček. Stretneme sa s kravičkami na rozkvitnutej lúke a čo sa tam stane, o tom vám už viac povie Maroš Kramár. Rozprávku napísal Tomáš Čelovský.

  Na lúke pri troch vodách sa koná športové popoludnie. Kubo so starým otcom tam musia ísť autobusmi, ale nakoniec sa ocitnú v jarnom lese na opekačke. Deti sa zhŕknu okolo chlapca s rozhodcovskou píšťalkou. Budú skákať na machu, triafať do terča, na ktorom je namaľovaný šašo Hamham a vystrájať aj všelijaké iné pestvá. Rozprávku O píšťalke pre vás napísal Ján Uličiansky a vyrozpráva vám ju Zdena Grúberová. Tento príbeh, a aj predchádzajúce dva, budete v našom vysielaní počuť po prvýkrát, pretože až teraz sme ich „vyžrebovali" a oprášili z rozhlasového archívu.

Rozprávková hra Čarovný zvonček tiež rozvoniava ako jarná lúka. Ale bodaj by nie, keď sa odohráva v krajine, v ktorej listy nikdy nežltnú! Kde bolo tam bolo, žil raz v takejto krajine jeden záhradník, ktorý mal svoju rozkvitnutú a rozčvirikanú záhradu veľmi rád. A veru aj vtáčiky mali rady záhradníka, dokonca sa s ním rozprávali, pretože rozumel ich reči... Čo sa stalo ďalej, to sa už dozviete v hre Jaroslava Kopernického, ktorú napísal podľa maďarskej ľudovej rozprávky. Zvonenie čarovného zvončeka aj scénickú hudbu spískal hudobný skladateľ Ladislav Kupkovič. Len pozor, aby vám zvonček v záhrade neučaroval!

  Pod Ostrým vrchom, v jaskyni vystlanej machom, žila víla. Bola veľmi plachá, ľuďom sa vyhýbala a nikdy sa im na oči neukazovala. Iba kedy-tedy... Najmä v zime a na jar videli ľudia, ako spod zeme vystupuje belasý dym, o ktorom si mysleli, že je to hmla. To víla zapaľovala ohne, nimi ohrievala zem, korienky tráv, korene stromov, aby nepomrzli. Ale čo sa stane, ak túto ochrankyňu a zvestovateľku jari ktosi unesie? O tom sa viac dozviete v jednej z najkrajších hier z rozhlasového archívu - Ohňová víla. Napísal ju Rudolf Dobiáš, ktorý má na svedomí viacero výnimočných rozhlasových príbehov. Že vám rozprávka pohladí uši, za to môže aj scénická hudba Svetozára Stračinu a herci ako Ladislav Chudík (Severný kráľ) či Leopold Haverl (Rozprávač).

  Na konci jedného mesta žije záhradník Klinček. Na jeho záhrade je zvláštne to, že sa hneď za jej plotom začína rozprávkový svet. Preto sa hlavný hrdina ani nečudoval, keď sa uňho objavila princezná. Horšie to bolo s čarodejníkom, ktorý si so sebou nosil oblačného koňa, pretože ten Klinčekovi zakaždým spásol aj fialky a prvosienky. Ak sa v takejto rozkvitnutej záhrade chcete ocitnúť, hor sa do príbehu Záhradník Klinček a čarodejník. Za ruku vás chytí aj rozprávač Jozef Kroner a spisovateľ Václav Čtvrtek.

Od jari trochu odbočíme, pretože sa nám načim dačo naučiť aj o detskej literatúre! Ale celkom nenáučným spôsobom: Peter Karpinský v Detskej abecede tentokrát predstaví knižky o pánovi Tragáčikovi a spisovateľa Zbigniewa Nienackeho. Program sa volá - ako inak - Tragač pána Tragáčika a patrí k našim tipom týždňa. Zabudnite na povinnú literatúru, nastražte všetky ušiská aj ušká, ktoré doma nájdete, toto je dobrodružstvo o dobrodruhovi, výmysel pre všetky výmyselníčky a výmyselníkov!

Peter Klucik Tragacik mensi.jpg

Keď naši predkovia chceli pomôcť jari, aby jej zima uvoľnila svoje miesto, museli z obce vyniesť symbol zimy, smrti, strádania a umierania - teda Morenu. O tom bude prvý príbeh z cyklu Nezvyčajné zvyky - Život v príbehu - Morena. Vyniesť Morenu nám pomôžu dvojčatá Terezka a Samko (Ema Mercová, Richard Labuda), ktorí na prázdninách u starej mamy objavujú zabudnuté zvyky našich predkov. Príbeh na námet Veroniky Lesany Renčkovej napísal Ľuboš Machaj.

Jar nám prinesie aj príbeh z cyklu Rozprávkový rok - Jar. Rozprávkovú hru, v ktorej neúčinkujú žiadne ľudské postavy, napísala Božena Čahojová-Bernátová. Príbeh jari vám do melódie Vivaldiho husľového koncertu vyrozpráva Jar, vrch, vtáča, motýle, kvety, chodníky a Sila zeme.

  Bol raz jeden gazda. Mal málo majetku, ale rozhodol sa byť razom bohatý. Vyzvedal sa, ktoré plodiny sa v meste draho predávajú. Keď zistil, že cesnak, viac mu nebolo treba. Nasadil celé pole cesnaku a celú jar ho opatroval, chránil, krtkov vyháňal... A čo bolo ďalej? Neuveríte. Preto si radšej na vlastné uši vypočujte rozprávku Konštantína Palkoviča Posteľ ako svedok. Rozprávať bude Jozef Kroner.

V Nezvyčajných zvykoch ste sa dozvedeli, čo je to Morena a prečo ju treba od ľudí vyniesť. V rozprávkovej hre Slamená Muriena takáto (lebo aj tak sa v niektorých obciach nazývala) bytosť vystupuje ako jedna z hlavných postáv. Tou najhlavnejšou postavou je Hana, šarhova dcéra (Viera Richterová), ktorá aj tento rok má za úlohu Murienu vystrojiť. Trápi ju samota. Ako chudobnú dcéru dedinského šarhu ju mládenci obchádzajú. Keď začne vyrábať tohoročnú Murienu (Ida Rapaičová), symbol zimy a smrti k nej prehovorí ľudským hlasom... Rozprávkovú hru plnú krásnych piesní, zvykov a s príchuťou temnej atmosféry napísala Marie Kubátová a Dagmar Kovářová.

Veronika Lesana Renckova.jpg

A ako sa vlastne skončí príbeh mládenca z vianočkového cesta umieseného? Kam uháňa na sliepke Ružene? A čo princezná Fujara Lopúchová? Všetko sa dozviete v druhej a zároveň záverečnej časti rozprávkovej hry Juraja Raýmana Vianočka Udatný.

Ilustrácie: Alenka Sottler,Scott Gustafson, Lizzie Riches, Nicholas Hely Hutchinson, Jen Hill, Emily Hughes, Warwick Goble, Lucy Grossmith, Peter Kľúčik, Vincent Hložník, Alenka Sottler, Veronika Lesana Renčková

Autorky: Rozália Vlasková, Veronika Dianišková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame