Týždeň zázračných náhod

Týždeň zázračných náhod

V Týždni zázračných náhod nebude len veľa zázrakov, nečakaných stretnutí, strácaní sa či nachádzaní, ale bude v ňom aj celý čarodejný klobúk plný rozprávok, ktoré budeme v Rádiu Junior vysielať po prvý raz! Náš rozhlasový archív je totiž ešte stále plný prekvapení a tentokrát sa nám podarilo vyloviť z neho skutočné poklady. Po prvýkrát u nás zaznie rozprávka O statočnom valachovi, Kolovrátok, Kožený most, Zemiačik či staršia rozprávková hra Ako papučka ušla. A ešte... Ale čo, poďme pekne po poriadku.

O statočnom valachovi nám čo-to povie práve Gustáv Valach, ktorý nás s rozprávkou pod pazuchou navštívi v dvojhodinke pre najmenších poslucháčov a poslucháčky. Hrdinovi tohto príbehu sa prihodila podivná vec. Sedí si len tak pri plese a zrazu začne voda v horskom jazierku blbotať a peniť sa... Čo to má znamenať? To sa dozviete v príbehu Jozefa Horáka.

Bol raz jeden Janko, ktorý sa vybral do sveta dáku službu hľadať, aby bolo v dome menej biedy. Dlho šiel a šiel, keď tu zrazu vošiel do hory a začul čudný piskot. Zrazu uvidel v tráve operenca podobného orlovi. A ten orol ešte aj rozprával! Čo z tejto zázračnej náhody vzišlo, to vám už vyrozpráva Karol Machata v rozprávke Kolovrátok od pána spisovateľa Antona Habovštiaka. A držte si klobúky, zaletíme až na Sklený vrch!

Na jednom vrchu stál kedysi drevený hrad. A v tom hrade býval čudný pán Gymbeš, ktorý sa zabával tak, že všetko naokolo pásol. Z opačnej strany tohto hradu boli pasienky, kde svoje stáda pásol pastier Gáborko. Jedného dňa sa stala zvláštna vec - Gáborko uvidel v okne princeznú. Ale ona jeho nie... Príbeh o láske a statočnosti i o túžbe po živote s názvom Kožený most napísal Milan Húževka a aj túto rozprávku pre najmenších vám vyrozpráva Karol Machata.

Ani ruskú ľudovú rozprávku O starčekovi a starenke ste u nás ešte nepočuli. Aj ona bude plná zázračných náhod. Neuveriteľné príhody jedného pomotaného starčeka sa začnú vtedy, keď nechtiac cestou domov rozsype krupicu. Vo vysielaní pre najmenších vám rozprávku rozpovie Jozef Kroner.

A ešte jednu ľudovú rozprávku nájdete v dvojhodinke pre najmenších. Mládenec a zázračná koza je príbeh moravský a bude o Ondrejovi, o ktorom nevedno, či je viac mocný ako šikovný alebo naopak. Každopádne sa vďaka jednej náhodnej výpomoci dobre postará nielen o seba, ale aj opusteného chudobného starčeka. Všetko vám to porozpráva Július Pántik.

Ako papučka ušla - tak sa volá rozprávková hra z roku 1963. A bude o dvoch vrabcoch, ktorí náhodou nájdu pri svojom hniezde mikrofón. Ich rozhovor si tak vypočujú všetci rozhlasoví poslucháči a poslucháčky. Ale tých zázračných náhod bude v tejto rozprávkovej hre viac. Príbeh napísal Jan Vladislav a pre rozhlas hru zdramatizoval Emil Fillo (jeho hlas určite poznáte napríklad z niektorých rozhlasových verneoviek). Tento herec a dramaturg sa vám predstaví aj v hlavnej úlohe ako vrabec Čimo.

Vtáčiky budú štebotať aj na začiatku rozprávkovej hry Rudolfa Dobiáša Kamenné srdcia. A ako už napovedá aj názov, príbeh nás zavedie do chalúpky, v ktorej sa jedného dňa objaví zázračný starček (Jozef Kroner). Ale pretože tú zázračnosť na prvý pohľad nevidno, bezcitná gazdiná (Viera Strnisková) vyženie deduška z domu. Zastane sa ho Hanka (Michaela Mikulášová), ale už je neskoro. Čudný starček zmizne a Hanka ho pôjde hľadať až do Tretej krajiny... Čo sa bude diať ďalej? Počúvajte príbeh, v ktorom okrem ľudí vystupuje aj pole či rieka a ktorý patrí k tomu najkrajšiemu, čo tento týždeň odvysielame.

Aj príbeh, ktorý sa začína v parku detského domova, poznačí jedna nešťastná náhoda. Alebo to bola náhoda šťastná? Každopádne bola dosť zázračná. Ondo (Igor Mišík) sa vybral k soche anjela na konci záhrady. Chcel na ňu vyliezť a vidieť doďaleka a najmä nájsť nejakú svoju mamu. Ondo sa nedostal príliš ďaleko, ale prepadol sa veľmi hlboko. Do úplne čarovného sveta, v ktorom najskôr stretol krásnu čarodejnicu (Emília Vášaryová), modrého potkana (Slavo Záhradník), šťastnú náhodu (Soňa Valentová), vládkyňu Cecíliu (Michaela Čobejová) a kopec ďalších zvláštnych bytostí. A nad tým všetkým panoval a strach rozsieval mocný Guro (Vladislav Müller). Rozprávková hra Eleny Antalovej Najväčšie šťastie vás určite chytí za srdce a prispeje k tomu aj hudba Milana Dubovského.

Bol raz jeden Zemiačik. Zemiačik Hnedáčik. Pospevoval si: Ja som zemiak guľatý, kabátik mám zodratý. Ale nebojím sa biedy, v očiach mi vždy smiešok sedí. Jeho piesenku začuje Elenka, ktorá ho poprosí, aby sa s ňou zahral na schovávačku. Ale zemiak sa ukryje tak, že ho Elenka až do jari nenájde. Ale potom jej náhoda ukáže veľké prekvapenie a veľa nových kamarátov. Aký zázrak sa medzitým stane, to vám vyrozpráva Gustáv Valach v rozprávke naslovovzatej rozprávkarky - Eleny Čepčekovej.

Tento týždeň sme pre vás pripravili aj naozaj napínavú dobrodružnú dvojhodinku! Začneme prvou časťou seriálu Zázraky na vodách, v ktorom vám Jozef Longauer porozpráva všeličo o dobrodružstvách slávnych lodí. Pokračovať budeme ďalšou časťou programu Detská abeceda. Napísal ju Roman Sorger a dal jej meno Púštne dobrodružstvá. Ocitneme sa uprostred pustatiny spolu s Malým princom. Ale pozor, nebudeme hovoriť o Exupérym, nie nie nie! Malý hrdina nás bude len sprevádzať svetom dobrodružných a napínavých príbehov pre deti. Presnejšie, vezme si na mušku veselého i hrôzostrašného Roalda Dahla. Poznáte Matildu? Tak počúvajte!

Ale ani Roaldom Dahlom a jeho príbehmi sa dobrodružná dvojhodinka neskončí. Prenesieme sa aj na breh Dunaja. Kedysi boli brehy tejto rieky oveľa divokejšie ako dnes a v dunajských končinách vyčíňali nebezpeční banditi. Jules Verne napísal román Lodivod Dunajský a pre rozhlas ho zdramatizoval Štefan Miček. Hra vznikla v roku 1968, ale stále je napínavá! (Dobrodružná dvojhodinka je určená predovšetkým poslucháčom a poslucháčkam od 9 rokov.)

Ešte jedno dobrodružstvo na vás tento týždeň čaká v Rádiu Junior. A kto už čítal slávny román Charlesa Dickensa, ten vie, že Príhody Olivera Twista zavŕši jedna veľmi šťastná, až zázračná náhoda. Úbohej sirote sa celý jej nešťastný život prevráti úplne naruby, teda sa konečne stane znesiteľným. Druhú časť hry pre deti a mládež môžete počúvať od soboty. Napísal ju Milan Materák.

Program rádií

Ilustrácie: Julia Sarda, Charles Sprague Pearce, Carson Ellis, Jean-Pierre Lorand, Mark Herald, Victo Ngai, Isabelle Feliu

Autorky: Rozália Vlasková, Veronika Dianišková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame