Pyšný týždeň

Pyšný týždeň

Tak v týchto dňoch, prosím pekne, obsadili naše vysielanie všakovaké hrdopýšky, namyslení vládcovia aj samoľúbi lenivci. Ak sa vám to nepáči, nevadí. Spoľahnite sa na príbehy s dobrým koncom.

Rudyard Kipling, autor známych poviedok o Mauglím z Knihy džunglí, napísal aj krátku rozprávku O mačke, ktorá chodila sama. Príbeh o zvieratku, ktoré je také namyslené, že nechce ísť ani k ľuďom do jaskyne vypýtať si kúsoček jedla, vám veselo vyrozpráva Július Satinský. Rozprávka je určená našim najmenším poslucháčom, ale budeme radi, ak si ju vypočujú aj tí starší. Mňau!

Ak ste si obľúbili Bzučavého dedaRozprávky s podkovičkami, zbystrite pozornosť. V Pyšnom týždni si vypočujete posledné príbehy z týchto milých seriálov. A nezabudnite počúvať ďalší napínavý príbeh zo seriálu Osmijanko v ríši Ňuňov – v druhej časti vám predstavíme veľmi čudného zeleného kráľa Ňuňa Fuňa. A najmä sa dozviete niečo veľmi dôležité – čo robiť, keď ste ňuňom postrelený. Nemyslite si, že vám sa to nemôže stať. Práve naopak!

Poznáte Nevedka? Ak áno, určite vás neprekvapí, že sa objaví v našom Pyšnom týždni. Pretože hoci je tento malý kratuľko veľmi dobrosrdečný, chvastať sa vie poriadne a  niekedy aj cudzím perím (alebo cudzími vynálezmi). Práve preto nám je možno sympatický, lebo má okrem dobrých vlastností aj veľa ľudských chýb. O tom, ako ho autor Nikolaj Nosov vymyslel, sa dozviete v pásme Vševedko Nevedko. Napísal ho pán spisovateľ Peter Karpinský. Zoznámte sa s kratuľkami!

Čo by to bol za Pyšný týždeň bez Pyšnej princeznej? Bolo raz na svete šťastné kráľovstvo, ktorému vládol kráľ Miloslav (Dušan Jamrich). Ten sa rozhodol, že kráľovstvo potrebuje aj kráľovnú. Zapáči sa mu princezná Krasomila (Magda Vášáryová) a rozhodne sa, že buď sa stane jeho ženou ona alebo nijaká iná. Ale práve táto dievčina je vrtošivá a bezcitná... Známy príbeh podľa Boženy Němcovej pre rozhlas napísala  Elena Antalová.

Bol raz jeden mládenec. Volal sa Ondrej a okrem toho, že bol lenivý, bol aj pyšný. Nič si nevážil a chudobnému človeku nepomohol. Jeho pýcha sa mu ale jedného dňa nevyplatí... Krátku rozprávku Konštantína Palkoviča s názvom Piadimužíci vám vyrozpráva naslovovzatý rozprávkar Jozef Kroner.

Bol aj taký kráľ (Karol Machata), ktorý mal troch synov. Dvoch pyšných (Andrej Hryc, Ľubo Roman) a jedného Popolvára (Alfréd Swan). Keď mládenci vyrástli a on osivel ako holub, rozhodol sa vládu prenechať najsúcejšiemu synovi. Okrem toho mal aj starého priateľa (Ivan Krivosudský) v Zlatej krajine, ktorý na jedného zo synov už úporne čakal. Jeho dcéra, princezná so zlatou hviezdou (Helena Geregová), však už stihla veľmi zle pochodiť. Či zvíťazí pýcha alebo skromnosť, túžba po zábave alebo obetavosť a pokora, sa dozviete z rozprávkovej hry Popolvár najväčší na svete. Známu rozprávku zo zbierky Pavla Dobšinského zdramatizoval Július Farkaš.

Za pýchou, samoľúbosťou a krutosťou pocestujeme rozhlasovým archívom aj do Uzbekistanu. Žije tam mocný, prísny a povýšenecký šach (Dušan Blaškovič). Spokojný je len s pritakávaním a ospevovaním svojej osoby. Je do seba taký zahľadený, že ani nevie, aká krásna a múdra je jeho dcéra Chusnobod (Božidara Turzonovová). Chýr o nej sa roznesie do ďalekých krajín. Tú krásu jej šach napokon uzná, ale múdrosť a sebavedomie u ženy nedokáže vystáť. Vedeli ste, že každý človek má svoj osud vyrytý v kamienku, ktorý na svojom dne obracia rieka? Chcete vedieť, aký osud čaká múdru a krásnu Chusnobod? Vypočujte si rozprávkovú hru, ktorú podľa uzbeckej ľudovej rozprávky napísal Michal Príbus.

S pýchou a chamtivosťou zlých banditov sa stretneme aj v druhej, záverečnej časti dobrodružnej hry  Duch Llana Estacada. Ak ste počúvali tú prvú, isto iste už viete, že proti zloduchom budú bojovať slávni zálesáci, medzi ktorými začujete aj Old Shatterhanda (Michal Dočolomanský) a Winnetoua (Dušan Jamrich). Dozviete sa i to, kto je tajomný duch, ktorý blúdi púšťou, pomáha slabším a trestá zlých. Hru podľa románu Karla Maya pre rozhlas napísal Ladislav Hyža.

Program rádií

Ilustrácie: Anna Pavleeva

Autorky: Rozália Vlasková, Veronika Dianišková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame