Chamtivý týždeň

Chamtivý týždeň

Krista Bendová, naša obľúbená spisovateľka s neobyčajným zmyslom pre humor, by 27. januára oslávila 95 rokov, keby 27. januára 1988, teda na svoje 65. narodeniny, náhle nezomrela. Pani Bendovej posielame do spisovateľského neba srdečné pozdravy, ku ktorým sa pripája aj Osmijanko a všetky opice z našej rozhlasovej police.


Spomínať na Kristu Bendovú budeme v novej sérii Osmijankových rozprávok. Zapnite si preto vysielanie pre najmenších poslucháčov, odletíme spolu na planétu Ňuňáriu. Ctibor Filčík vám prinesie prvú zo série rozprávok Osmijanko v ríši Ňuňov. A kto sú tí Ňuňovia? Ťažká otázka. Sú maličkí a rôsoloví, preto chodia cez kľúčovú dierku. Sú farební a hovoria čudorečou. Chamtiví nie sú ani trošku. Prečo prišli za Osmijankom? To vám povie on sám.

V starších časoch chodievali po svete všelijakí tuláci i vandrovníci. I tovarišov človek stretal, ako chodievali z dediny do dediny. A práve o jednom takom tovarišovi bude jedna z našich rozprávok pre najmenších. Hlavný hrdina sa dostane do domu skúpej gazdinej. Viac sa už dozviete v príbehu Antona Habovštiaka Zlatý dukát. Rozprávať bude Karol Machata.

Udatný Petrík (alebo ako sa hrdinom stať), tak sa volá rozprávková hra, v ktorej stretnete dvoch skupáňov a zlodejov hneď na začiatku. Najradšej by speňažili aj tmu a našli bezodnú truhličku, dobrú fintičku a vymysleli super plán... Ale že je v príbehu aj celkom hrdinský hrdina, teda udatný Petrík alias Ľuboš Kostelný, rozprávkoví skupáni to nebudú mať vôbec ľahké! Príbeh pre rozhlas napísal Peter Begányi.

Kto má rád pesničky, básničky a hlavne čertov čertovských ušmudlaných, ten si môže vypočuť novučičkú rozprávkovú hru Daniely Kapitáňovej. A vôbec: „Ktovie prečo sa vždy čertom prepieklo, keď náš život premenili na peklo? Nesmieme však nikdy, nikdy strácať nádej a preto sa teraz sústredíme na dej". Na pomoc si vezmeme texty piesní Tomáša Janovica a hudbu Mariána Čekovského. Prihláste sa s nami do pekelnej pohoršovne! Takí tam sú čerti skúpi, že chudákovi čertovi Sulfurínovi nechcú udeliť ani slušný pekelný čertifikát. Aby sa v tom čert vyznal! - tak sa volá príbeh, ktorý len nedávno odznel v Slovenskom rozhlase po prvý raz, tak nastražte uši a počúvajte.

Viete, akí banditi sa presúšajú po púšťach Llana Estacada? Volajú ich supmi, pretože sú veľmi chamtiví a nevinných ľudí lákajú do záhuby. Ale nebolo by to pravé dobrodružstvo, keby sa neďaleko nepotulovali aj Winnetou, Old Shatterhand, Hobble Frank, Sidling Bob a tajomný Bloody Fox. Vitajte v našej dobrodružnej dvojhodinke, Duch Llana Estacada spolu s autorom románu Karlom Mayom vám už otvárajú vráta! V hlavných úlohách zahviezdia Michal Dočolomanský ako Old Shatterhand a slávneho náčelníka Apačov si zahral Dušan Jamrich. Tento týždeň si vypočujete prvú časť príbehu.

Zámocký park je krátky príbeh o chudobnom, ale štedrom a šťastnom dobrákovi. Ten zistí, že nielen chudobní sú nešťastní, ale dosť často sú neveselí aj bohatí, hoci sa nemusia o svoje bohatstvo s nikým deliť. Alebo práve preto? Krehký príbeh o Františkovi, prírode, zvieratkách, ľuďoch i o jednom obraze napísala Anna Amadina, rozprávať bude Vladimír Kobielsky a je to rozprávka čistučko nová.

Chamtivcov a lakomcov má každá krajina dosť. Aj na Ukrajine sa ich urodilo toľko, že sa dostali až do rozprávok. Ale rozprávky majú tú výhodu, že v nich každý chamtivec dostane to, čo si zaslúži. A keď je nielen lakomý, ale aj hlúpy a zlý ako jeho blahorodie pán (Juraj Paška), prichádza na scénu Múdry Petro (Karol Machata). Každému dobre poradí, ako zlobe prejsť cez rozum. Ešte aj vlastnú ženu, klebetnicu Chvesku (Terézia Kronerová), sa mu zvesela podarí prevychovať. Ukrajinskú ľudovú rozprávku zdramatizovala Kveta Slobodníková.

Tundra, zima, chlad aj hlad a uprostred Biela Jaranga. Žije v nej starček (Samuel Adamčík) a starenka (Oľga Adamčíková). Trápi ich bieda aj samota. Jedného dňa sa im podarí tancom a hrou na bubon privolať čerta Keleho (Ľubo Roman). Ten im vyčarí synčeka Sekena (Dušan Jamrich) a veľké čukotské dobrodružstvo sa môže začať. Hlavní hrdinovia budú láskou a čarami bojovať so sebeckosťou, chamtivosťou a podlosťou. Čukotskú ľudovú rozprávku zdramatizovala Mária Ďuríčková a hudbou ju vylepšili Zoltán Janikovič a Viliam Peško.

Ste zvedaví, ako sa skončí príbeh o židovskom učencovi na Trenčianskom hrade - Sluha prekliateho alchymistu? Od piatku vysielame druhú časť historickej hry pre deti a mládež, ktorú napísal Jozef Repko.

Program rádií

Obrázky: Alexandra Dvornikova,TASR, Andrea de Santis, Karel Franta, Vasil Hudák, Emily Sutton, Nastia Sleptsova, Lindsay Gardner

Autorky: Rozália Vlasková, Veronika Dianišková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame