Židovský týždeň

Židovský týždeň

27. január je Medzinárodným dňom pamiatky obetí holokaustu.

Zostaviť týždeň, v ktorom by dominovali židovskí autori bola pre nás veľká výzva. Kým zahraniční spisovatelia vo svojich životopisoch väčšinou uvádzajú túto zaujímavosť - teda že pochádzajú zo židovskej rodiny, na Slovensku nás dejiny naučili o židovskom pôvode mlčať. Takže aj hŕstka židovských intelektuálov, ktorej sa podarilo prežiť druhú svetovú vojnu, sa k svojej príslušnosti radšej nepriznávala a podobne na tom bola aj nastupujúca generácia. Povojnový socialistický režim tiež nebol k tejto skupine priateľský a výsledky tak cítime dodnes. Náš Židovský týždeň nebude len o židovských autoroch, ale aj o literárnych postavách zo židovského prostredia. A vrátime sa aj do staroveku k biblickým textom.

Stretli ste sa už niekedy s foxteriérskym šteniatkom menom Dášenka? Vymyslel ju Karel Čapek a toto psíča vám vyrozpráva, aké to je, keď vás vymyslí slávny a veľmi láskavý pán spisovateľ. Dozviete sa, ako sa Dášenka narodila. Pretože to je najzaujímavejšia vec na svete. Niekto nebol a odrazu je. Dášenku nájdete v našej dvoj-hodine pre najmenších poslucháčov. (Karel Čapek zomrel v roku 1938, teda ešte pred vypuknutím druhej svetovej vojny. Jeho brat Jozef, autor rozprávok O psíčkovi a mačičke, zahynul v koncentračnom tábore tesne pred koncom vojny.)

Jajínko bol cirkusant. Jednej noci sa mu snívalo o dvoch malých rozkošných modrých slonoch, ktoré zatúžili po cirkusovom živote. Jajínko im povedal, že ich nemá ako vziať so sebou, pretože sa mu len snívajú. Sloníky sa nedali: „To nič, pretože nám sa zasa sníva o tebe. Nerozmýšľaj veľa, Jajínko a povedz áno alebo nie. Ale... radšej áno. Áno, Jajínko?" Ako to dopadlo? Vypočujte si rozprávku pre najmenších Modrofúz a sloníky. Napísal ju Ludvík Aškenazy a rozprávať bude vynikajúci rozprávač Boris Farkaš. (Ludvík Aškenazy bol český spisovateľ židovského pôvodu. Rozprávka Modrofúz a sloníky pochádza z knihy „Praštěné pohádky". Po roku 1968 emigroval do Nemecka, kde jeho literatúra pre deti opäť slávila úspech a dočkala sa aj mnohých prekladov.)

Kde bolo tam bolo, bola raz jedna neposlušná princezná. A ako sa to občas neposlušníčkam i neposlušníkom stáva, rozbila si koleno. Ako tak nariekala, objavila sa pred ňou čudná starenka a sľúbila, že jej prinesie ešte čudnejšie zviera. Alebo to zvieratko nakoniec nebolo až také čudesné? Viac sa dozviete v rozprávkovej hre Karla Čapka Veľká rozprávka mačacia.

Narodil sa v húští, hlboko v lese. Pomaly sa stavia na tenké nôžky, ňufáčik strká, kam sa mu zachce a chcel by sa s každým skamarátiť. Ale už ako celkom maličký zažije ťažké skúšky i dobrodružstvá, ktoré bude musieť prekonať... Hovoríme o srnčom hrdinovi, ktorého vymyslel spisovateľ Felix Salten a nazval ho menom, ktoré je dnes už svetoznáme - Bambi. Príbeh pre rozhlas zdramatizoval Peter Gregor. (Felix Salten sa narodil ako Siegmund Salzmann, vnuk ortodoxného rabína v Budapešti. Väčšinu života prežil v Rakúsku a po nemeckej anexii ušiel do Švajčiarska. Jeho knihy boli počas vlády Adolfa Hitlera zakázané.)

V našej dobrodružnej dvojhodinke začíname s dobrodružnými Rozprávkami z poľovníckej kapsy, ktoré napísal Rudo Moric, ale predovšetkým s novučičkým čítaním na pokračovanie s názvom Prvý príbeh námorníka Sindbáda. Bolesław Leśmian napísal príbeh o mýtickom námorníkovi, kde-tu ho pozmenil, kde-tu pridal postavy a my ho vysielame pre poslucháčov a poslucháčky od 9 rokov. Číta Tomáš Mischura. (Bolesław Leśmian patrí medzi popredných poľských spisovateľov a básnikov. Pochádzal zo židovskej intelektuálnej rodiny a zomrel pred vypuknutím druhej svetovej vojny.)

Mysleli ste si, že ježibaby lietajú na metlách? Omyl. Ježibaby odnepamäti sedia na školskej povale. Vysedávajú medzi pavučinami, vypchatými sovami a ostatným haraburdím a čakajú, kedy sa zotmie. Potom potichu zídu do zborovne a hľadajú školský rozvrh. Prečo? Dozviete sa v príbehu z cyklu Stanica Ententýn Rozprávka o mäkkom a tvrdom y. Napísal ju Tomáš Janovic a rozpovie vám ju Ctibor Filčík. (Tomáš Janovic patrí medzi slovenských spisovateľov, ktorí sa k svojmu židovskému pôvodu hlásia. Veľmi známe sú jeho aforizmy o Jajkelem a jeho žene Sáre, jeho postoje k životu a Bohu. Nájdete ich aj v zbierke „Jajkele sa rozpráva s Bohom".)

V Židovskom týždni pravdaže nemožno obísť Bibliu, ktorá by bez judaizmu, teda židovského náboženstva, nebola vznikla. Vybrali sme pre vás starozákonný príbeh o stvorení sveta zo seriálu Biblické príbehy. Seriál pripravil Ondrej Sliacky a príbeh s názvom Stvorenie vám vyrozpráva Jozef Kroner.

Po stvorení sveta preskočíme takmer jeden a pol tisícročia a ocitneme sa v 14. storočí na Trenčianskom hrade. Židovský učenec Elia (Ladislav Chudík) prichádza na pozvanie palatína Feliciána Zacha (Vladislav Müller) na Trenčiansky hrad, aby vyrobil čierny elixír. Pridelia mu mladého sluhu Mikuláša, (Daniel Matuška) ktorému sa však nepáči, že má slúžiť práve u židovského učenca. Okrem historického príbehu a náhľadu do tajov alchýmie, sa tak započúvate aj do vnútorného zápasu neskúseného chlapca túžiaceho po poznaní, po odpovediach na otázky prekračujúce hranice vlastných predsudkov a poddanského myslenia. Hru pre väčšie deti a mládež - Sluha prekliateho alchymistu - napísal trenčiansky spisovateľ Jozef Repko a tento týždeň si vypočujete jej prvú časť.

Žil raz veľmi bohatý bej Muslim (Martin Gregor). Jeho syn, princ Agim (Ľubo Roman), dospel v muža. Otec spolu so svojím radcom (František Zvarík) by mu preto mali „otvoriť bránu do sveta". Čo otca teší, radcu zarmucuje, pretože Agim je „lenivý ako korytnačka na pravé poludnie" a zdá sa, že ani múdrosti zatiaľ priveľa nepobral. Zmení na tom niečo krásna a múdra Ejzira (Božidara Turzonovová)? Dozviete sa to v nesmierne zaujímavom príbehu o putovaní Agima Mladosť bez staroby a život bez konca, ktorý podľa rozprávky Vladimira Colina pre rozhlas napísala Hana Zelinová. (Židovský spisovateľ Vladimir Colin patrí medzi najdôležitejších autorov sci-fi a fantasy literatúry v Rumunsku. Jeho diela sú známe aj vo svete. Martin Gregor, ktorý stvárnil postavu Agimovho otca, bol jedným zo zakladateľov slovenského profesionálneho divadelníctva. Narodil sa ako Marcel Guttmann a prežil štyri koncentračné tábory.)

  Naďalej vysielame aj čítanie z obľúbených kníh francúzskeho spisovateľa Reného Goscinnyho Príhody malého Mikuláša. Príbehy, pôvodne komiks, ilustroval Jean-Jacques Sempé. V 20. časti si vypočujete príhodu o tom, ako Aurela vylúčili zo školy. Porozpráva vám ho Pavol Michalka. (René Goscinny sa narodil v Paríži židovským rodičom - poľskému otcovi a ukrajinskej mame. Písal scenáre komiksov aj knihy. Celosvetovo známym sa stal vďaka galským postavičkám Asterix a Obelix.)

A nezabudnite počúvať ďalšiu premiéru programu Čo by bolo keby... som bol Frodo? Po Stredozemi sa budeme túlať s prekladateľom Otakarom Kořínkom, režisérom Jarom Rihákom, dramaturgom Ľubošom Machajom a sprievodkyňou bude redaktorka Veronika Dianišková.

Program rádií

Ilustrácie: Yelena Bryksenova, Karel Čapek, Beatrice Cerocchi, Beppe Giacobbe, Roger la Borde, Caroline Sharpe, Rebecca Artemisa, Charles Mahoney, Henry Justice Ford, Jean-Jacques Sempé, Pauline Baynes

Autorky: Rozália Vlasková, Veronika Dianišková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame