Líščí týždeň

Líščí týždeň

Príbeh O ďatľovi a líške si rozpovieme v našej dvojhodinke pre najmenších poslucháčov a poslucháčky. Všetko sa začalo jedného dňa, keď sa babke rosomáčke a dedkovi rosomákovi zrútil domček. Obaja sa chceli dostať na druhú stranu rieky a postaviť si tam nový domček z brezových prútov. Zrazu ale po vode pláva čln a v člne líška. Viac vám už v sibírskej ľudovej rozprávke porozpráva Július Pántik. A kde sa tam vezme ďateľ? Počúvajte.

V polovici vysielania pre najmenších vás pozveme na hostinu. Vlastne vás nepozveme my, ale líška. No, a v skutočnosti nepozve vás, ale bociana. Takže, Hostina sa chystá u líšky pre bociana. Pretože líška bocianovi veľmi závidí. Že vám to nedáva žiaden zmysel? Nemôžeme vám predsa všetko hneď prezradiť. Vypočujte si rozprávku/bájku Jána Donovala. Porozpráva vám ju Gustáv Valach.

Zelený klobúčik je rozprávková hra, ktorá vznikla na motívy poľskej ľudovej rozprávky, ale začína sa veľmi moderne. Mama (Helena Geregová) s dcérkou (Tamara Grožáková) kupujú v obchode klobúk. Ale dcérka chce silou-mocou zmrzlinu. Má predsa svoj starý zelený klobúčik, ktorý našla pri rieke. Nie je síce nový, ale zato je kúzelný. Pán predavač (Marián Slovák) v klobučníctve pozná príbeh práve o tomto klobúčiku a malej návštevníčke ho vyrozpráva. Bude to rozprávka o líške, ktorú omrzeli blšky v kožúšku. Ale pretože má každá líška päť rozumov a šiesty fígeľ, všetko dobre dopadne!

Známa rozprávková líška sa v Rádiu Junior stretne s ešte známejším chlapčekom. Túži po tom, aby ju skrotil. Chlapček (ktorý zasa túži po ovečke) o líške rozpráva čudnému a smutnému pilotovi, ktorému sa uprostred púšte pokazilo lietadlo. Už viete, o ktorom príbehu hovoríme? Rozprávkovú hru Malý princ podľa knihy Antoina de Saint - Exupéryho pre rozhlas napísal Peter Gregor. Ako zázračný chlapec sa vám predstaví Igor Mišík a v úlohe pilota zasvieti Vlado Müller. Hru odporúčame poslucháčom a poslucháčkam od 9 rokov.

O Baškirsku ste už počuli? Z hlavného mesta Slovenska do hlavného mesta Baškirska - Ufy - je to 3328 km smerom na východ. Pavel Petrovič Bažov je známy zberateľ uralských ľudových rozprávok, bájí či eposov. V jednej z jeho rozprávok vystupuje aj líška, ktorá je vlastne pestúnka. Myslíte si, že jej chovanicou je malé líšťatko? Nie. Kmotrička líštička (Eva Krížiková) vychovala chýrnu krásavicu Zlatý vlas (Zuzana Tlučková). A do nej sa zaľúbi chýrny lovec Ajlyp (Peter Rúfus). Okolnosti im však neprajú a ich srdcia budú skúšať rôzni neprajníci a všakovaké čary. Príbeh zdramatizoval Dušan Brindza.

Aby sme si tie líšky trošku spestrili, na chvíľu ich vynecháme. Vybrali sme pre vás aj zaujímavý program spisovateľa Petra Karpinského, v ktorom sa ocitneme na návšteve v divadle, presnejšie v šatni herca Jeana Maraisa. Počuli ste už o Fantomasovi? Nuž, tak pod jeho maskou bol ukrytý práve on. A viete, čo ešte zistíme? Že to nebol len výborný herec, ale aj rozprávkar! Reláciu Herec a rozprávkár Jean Marais vysielame v Rádiu Junior po prvý raz a je vhodná pre deti od 8 rokov.

Na Púpavovej ulici žijú na jednom dvore husi, sliepky, kôň, prasiatko, kocúr aj psia rodina - mama (Oľga Šalagová), otec (Vladimír Minarovič) a šteniatko Gigo (Marta Žuchová). Žijú tam, pravdaže, aj ľudia, ale tí v tomto príbehu takmer vôbec nevystupujú. Zo všetkých najdôležitejšia je líška Magduška (Zora Kolínska), ktorá uteká pred poľovníkmi. Na úteku sa ocitne práve na tomto dvore a skamaráti sa s malým Gigom. Lenže takéto kamarátstvo môže byť pre ňu veľmi nebezpečné... Hru pre deti Dobrodružstvo líšky Magdušky napísal chorvátsky spisovateľ Zlatko Šešelj a do slovenčiny ju preložil Milan Materák. Hudbu a pesničky vykúzlil Igor Bázlik.

Žil raz jeden otec, ktorý mal troch synov. Keď nadišiel čas, aby sa chlapci o seba sami postarali, každý z nich dostal od otca dar. Najstaršiemu daroval kocúra, prostrednému dve vedrá a najmladší dostal zväzok lyka. Ak si myslíte, že je to slabý základ do života, nemáte pravdu. Keď ste prešibaný ako líška, zbohatnete aj vďaka kocúrovi, vedrám či lyku. Ruskú ľudovú rozprávku Ako Ivan prekabátil čertov, vám porozpráva Jozef Kroner.

A nezabudnite ani na druhú časť hry pre deti - Liselotte, kontesa opica!

Program rádií

Ilustrýcia: Antoine de Saint - Exupéry

Autorky: Rozália Vlasková, Veronika Dianišková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame