Čo by bolo, keby... som bol superhrdinom?

Čo by bolo, keby... som bol superhrdinom?
Superhrdinovia medzi nami

Máte radi superhrdinov? Rozmýšľali ste niekedy nad tým, aké by to bolo, keby ste mali superschopnosti? Na čo by ste ich použili? Je možné vykonať superhdinský skutok aj bez nadprirodzených schopností?

V programe Čo by bolo, keby... som bol superhdinom? Rozália Vlasková nazrela do sveta komiksových a filmových superhdinov a najmä do sveta hrdinov, ktorí žili aj v našom skutočnom svete. Volajú sa Alfréd Wetzler a Rudolf Vrba. V roku 1944 sa im podarilo nemožné - ušli z tábora smrti Auschwitz - Birkenau pri poľskom meste Osvienčim. Na prvý pohľad už samotný útek vykazuje známky nadprirodzených schopností. Dôvod úteku - záchrana 400 000 maďarských občanov židovského pôvodu pred transportom do tábora smrti - to už sa podobá hrdinským plánom kapitána Americu alebo Supermana.

Vrba Wetzler s popisom.jpg

Co by bolo, keby... som bol superhrdinom - web Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V programe budete počuť ultramaratónskeho bežca z projektu Kroky na hrane (sfilmovaný beh po trase úteku Rudolfa Vrbu a Alfréda Wetzlera z Osvienčimu do Žiliny) Martina Urbaníka. Zabehnúť 130 km je, mimochodom, ďalšie superhrdinstvo.

Martin Urbanik.jpg

O superhrdinoch v populárnej kultúre rozprával Juraj Malíček, vysokoškolský učiteľ, publicista a rozhlasový redaktor.

Juraj Malicek.jpg

Robert Schmidt sprevádza turistov po poľskom Krakowe, ale skúma tiež trasu úteku Rudolfa Vrbu a Alfréda Wetzlera a každý rok po nej sprevádza účastníkov pochodu Vrba Wetzler Memorial. Na fotke s autorkou relácie Rozáliou Vlaskovou.

Rozalia a Robert.jpg

O hrdinstve a hrdinoch sa rozhovorila aj česká spisovateľka Milena Holcová.

Milena Holcova 2.jpg

Pochodu sa pravidelne zúčastňuje aj učiteľka matematiky Janka Fraasová. Ako správna hrdinka ho dokáže absolvovať aj so zraneným kolenom.

Janka Fraasova.jpg

Najmladším účastníkom pochodu bol Emilian Amthor. Narodil sa v Nemecku, dnes žije vo Francúzsku a vyzná sa aj v komiksových superhdinoch.

emo_blur.jpg

Po stopách hrdinov sa tento rok vydali mnohí ľudia:

VWM 2018.jpg


Foto: Martin Urbaník, Juraj Malíček, Jindřich Buxbaum, Milena Holcová, Vrba-Wetzler Memorial, Susanne Amthor




Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame